Boekverslag : Peter Handke - Die Angst Des Tormanns Beim Elfmeter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 598 woorden.

TITELBESCHRIJVING

Die Angst des Tormanns beim Elfmeter. Peter Handke. Frankfurt am Main: Suhrkamp, 1972.TITELVERKLARING

De titel is Die angst des Tormanns beim Elfmeter (= de angst van de keeper bij de strafschop). Hiermee doelt Handke op de angst van de hoofdpersoon Joseph Bloch. Bloch voelt zich onrustig bij het vanzelfsprekende leven dat hij leidt. Je kunt Bloch vergelijken met de in zijn doel heen en weer rennende keeper. Bloch ontdekt dat alleen de keeper die bij een strafschop zonder te bewegen op zijn plaats blijft staan, de bal in zijn handen geschoten krijgt.KORTE INHOUD

Joseph Bloch was vroeger een bekend voetbalkeeper en nu is hij monteur. Als hij op zijn werk komt en enkel de voorman opkijkt, vat hij dit als zijn ontslag op.

Hij gaat naar een bioscoop en verbaasd zich over de vanzelfsprekendheid waarmee de caissière het geld dat hij neerlegt omruilt voor een kaartje. Hij leidt een zwervend bestaan en ziet dat het leven automatisch verloopt. Het lukt hem niet zich aan dit automatisme te onttrekken. Hij brengt de nacht met de caissière door. De caissière en hij beantwoorden elkaars vragen automatisch en dat stoort hem. Om zich hiervan los te maken, wurgt hij de caissière.

Bloch leest in de krant dat hij wordt gezocht in verband met deze moord en hij begint zich opgejaagd te voelen. Bloch kan nu enkel nog details zien en het leven niet meer als een geheel zien. Hij zit gevangen in de taal. Hij bekijkt een voetbalwedstrijd en merkt op dat de keeper de bewegingen van de tegenstander volgt en zelf heen en weer rent in zijn doel. Als de keeper later een strafschop tegen krijgt, blijft hij onbeweeglijk staan en krijgt de bal zo in zijn handen geschoten.PERSONAGES

Joseph Bloch

Karakter: Hij voelt zich onrustig bij het vanzelfsprekende in het leven. En probeert dit op een extreme manier te doorbreken.

Uiterlijk:

Gedrag: Hij gedraagt zich onrustig en heeft op een gegeven moment alleen nog maar oog voor details.

Verhouding tot de andere personages: Hij leeft een eenzaam bestaan en er zijn nauwelijks dialogen. Hij neemt meer dingen waar.

Veranderingen in de loop van het verhaal: Hij raakt steeds meer geobsedeerd bij het vanzelfsprekende en automatische van het leven.

Milieu: Hij raakt zijn werk kwijt en leidt een zwervend bestaan. Hij moet een aantal dingen verkopen om te kunnen vluchten, dus veel geld heeft hij nu niet meer.

Invloed op de andere personages: Hij vermoordt de caissière.

Ideeën of opvattingen: Hij kan niet leven in een voorgeprogrammeerde wereld en begaat zelfs een moord om dit gevoel te doorbreken.THEMA

Het thema is dat de maatschappelijke realiteit is gebonden aan clichés in het dagelijkse taalgebruik. Bloch is onrustig door alle clichés in het leven. Hij noemt alle dingen bij naam en heeft alleen maar oog voor details, waardoor hij het leven niet meer als totaliteit kan zien.

EIGEN MENING

De gebeurtenissen vond ik over het algemeen saai. Hij nam namelijk vooral dingen waar en daardoor gebeurde er niet zoveel spannende dingen. De moord op de caissière was natuurlijk wel spannend, zeker omdat het zo plotseling gebeurde.

De personages of eigenlijk het personage Joseph Bloch vond ik een vreemd en onvoorspel-baar. Die moord die hij pleegde zag ik absoluut niet aankomen. Daarom vond ik vooral dat stuk erg goed geschreven.

Het onderwerp/thema vond (en vind) ik moeilijk te begrijpen en ik had daarbij zeker het uittreksel nodig.

De opbouw van het verhaal was rustig door al die waarnemingen en daardoor goed te volgen.

Het taalgebruik was ook goed te begrijpen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen