Boekverslag : Ellen Tijsinger - Morgenster
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 455 woorden.

Boekbespreking gemaakt door:

Over het boek : Morgenster.Geschreven door : Ellen Tijsinger.De hoofdpersoon is : Thomas.Met als belangrijkste karaktereigenschappen : Niet zelfverzekerd, omdat hij veel gepest wordt.

Andere belangrijke verhaalfiguren : Rosa (arme vriendin van Thomas), Bonkie (broertje van Thomas), Milou (zusje van Thomas), Joke (moeder van Thomas), Robert (pest Thomas), Hr. Verboom (leraar wiskunde die Thomas helpt met het pesten), verder zijn er nog wel belangrijke verhaalfiguren, die geen echte naam hebben, en waarbij ook duidelijk is welke band die met Thomas hebben : Pap, Oma, Opa, de conciƫrge.

Het verhaal speelt zich af (plaats) : In de stad, thuis bij Thomas, op school, thuis bij Rosa, in het ziekenhuis en in Amsterdam.

Het verhaal speelt zich af in (tijd) : Ongeveer rond deze tijd.

Het verhaal duurt ongeveer : 2 weken.

Het boek telt 126 bladzijden.

De korte inhoud :

Thomas wordt op school heel vaak gepest, en echte vrienden heeft hij niet.

Hij leeft in een arm gezin, alles bij hun is onderhand wel tweedehands, hij wordt ook niet voor niets Thomas tweedehands genoemd. Op school worden de pesterijen er alleen maar erger op, de schelden hem uit, schoppen hem, en hij raakt verzeild in het vechtpartij waarbij messen aanwezig zijn. Nu is hij het echt beu en hij loopt weg van huis, samen met Rosa de Morgenster, een arm meisje bij hem uit de wijk, gaan ze naar Amsterdam. Ze logeren een week bij Japie, een oude bekende van Rosa. Rosa is echt extreem arm, ze woont in een oude ziekenwagen en verdient haar geld met verkopen van zelfgemaakte krantjes. Na een week bij Japie tot rust te zijn gekomen, vindt hij dat het zo niet langer kan, en dat ze terug naar huis moeten. Als Thomas eenmaal thuis is loopt hij weer weg, maar dit keer zonder Rosa. Hij raakt betrokken bij een groep zwervers van hoge leeftijd. Nu begint hij in te zien dat het leven thuis helemaal zo slecht niet is en gaat terug naar huis. Joke en haar man waren zeer bezorgd.

Thuis gaat het normale leven weer zijn gangetje, maar Thomas begrijpt niet waarom Rosa zo arm is als haar vader in een dikke villa woont, en Rosa snapt niet waarom Thomas zich zo laat pesten.

Nu is ook duidelijk dat het boek deze titel heeft, want Thomas raakt bevriend met een arm meisje die ‘’Rosa de Morgenster’’ heet.

Mening : Ik vind het een raar boek, want ik kan niet echt het verhaal ervan inzien, want er gebeurt eigenlijk niet echt iets bijzonders en het eindigt gewoon opeens, terwijl je het gevoel hebt dat je het boek nog niet uit hebt.

Ik geef voor dit boek het volgende cijfer : 6

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen