Boekverslag : Carry Slee - Afblijven
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1551 woorden.

Vooraf:

Dit boek heet ‘afblijven’ en is geschreven door Carry Slee. Het boek is uitgegeven door uitgeverij ‘Van Holkema & Warendorf ’ in 1999.

Ik heb dit boek gekozen omdat Carry Slee het geschreven heeft. Want ik heb van heel veel mensen gehoord dat ze mooie boeken schrijft. Ze heeft wel meerdere boeken geschreven maar deze sprak mij het meest aan omdat dit boek een hele boeiende onderwerpen heeft, namelijk liefde,beroemd worden enz.

Voordat ik begon met lezen dacht ik dat het een spannend boek zou worden waarin veel zou gebeuren, ook dacht ik dat Jordi en Melissa iets met elkaar zouden krijgen en dat het boek goed zou eindigen want dat is meestal zo met dat soort verhalen.Samenvatting:

Melissa is hartstikke blij als ze mag dansen in een clip, ook haar beste vriend Jordi is heel blij. Maar al snel blijkt dat het niet goed gaat met Melissa. Een van de dansers (Jim) geeft haar drugs om haar onzekerheid te verbergen. Ze gaat steeds vaker pillen slikken en raakt verslaafd. Ze komt haar beloftes niet na en liegt steeds vaker. Jordi is de enige die dit weet en hij zit er heel erg mee. Als ze aan Jordi vertelt dat ze naar de disco Florida gaat schrikt hij, daar gebruiken ze XTC. Melissa belooft niet te gaan maar gaat toch. Als Jordi dat merkt vertelt hij het aan zijn vrienden. Ook haar ouders komen er achter dat ze drugs gebruikt. Melissa belooft te stoppen , maar ze gaat er steeds weer mee door. Als de clip wordt opgenomen gaat Jordi met Melissa mee. Ze mag geen drugs meer nemen ,daarom gaat het fout, ze wordt uit de clip gegooid. Jim neemt haar mee om haar iets tegen haar verdriet te geven. Daarna komt Melissa niet meer thuis. Jordi, Fleur, Kevin en Toine (vrienden) zoeken overal naar Melissa maar ze kunnen haar niet vinden. Als Jordi in contact komt met iemand van een kraakpand krijgt hij te horen dat er een houseparty is waar Melissa kan zijn. Samen met Fleur gaat hij naar de houseparty. Er wordt een meisje naar buiten gedragen, het is Melissa ze is bewusteloos. Na deze gebeurtenis kickt Melissa af, Jim wordt opgepakt en Jordi en Melissa gaan samen op vakantie en krijgen verkering.Genre

Dit boek is een dramatische jeugdroman ook is het verhaal realistisch want alle dingen die in het verhaal voorkomen kunnen echt gebeurd zijn: drugsgebruik ,verslaving, verliefd zijn enz.Hoofd- en bijpersonen

Er zijn in het boek eigenlijk twee hoofpersonen: Melissa en Jordi. Melissa’s probleem is dat ze onzeker is en daarom aan de drugs gaat. Jordi’s probleem is dat zijn beste vriendin Melissa aan de drugs gaat en hij probeert haar zoveel mogelijk te helpen.Maar ook de vrienden zijn belangrijk en komen veel voor in het verhaal, zij hebben hetzelfde probleem als Jordi.

Melissa:

Melissa is een vrolijk meisje van 14 dat goed kan dansen. Doordat ze voor een clip wordt gevraagd leert ze Jim kennen. Jim geeft haar drugs en Melissa verandert in een verslaafde. Ze houdt niet van liegen, maar als ze verslaafd is liegt ze achter elkaar door. Ze doet haar vrienden en ouders veel verdriet. Later in het verhaal verandert dat.

Jim heeft veel invloed op Melissa, ze vindt hem eerst erg aardig maar ook dat verandert.

Jordi:

Hij is de beste vriend van Melissa. Hij is al heel lang op haar verliefd en maakt zich veel zorgen als ze aan de drugs raakt. Hij blijft doorzetten om haar er vanaf te helpen. Ook als zijn ouders vermoeden dat hij aan de drugs is, maar toch probeert hij Melissa te helpen. Ook kan hij goed met Fleur opschieten. Hij krijgt een hekel aan Debby die Toine (vriendje van Fleur) van Fleur af probeert te pakken. Kevin is zijn beste vriend.

Fleur:

Zij is iemand zoals Jordi, ze staat altijd voor haar vrienden klaar.

Ze probeert de dingen op te lossen en meestal lukt het dan ook.

Als iemand een idee of een plan heeft wil ze wel altijd meewerken, maar ze is geen doorzetter, want als iets niet lukt(wat bijna nooit gebeurd) geeft ze de moed op.Als ze liefdes verdriet heeft dan heeft niemand wat aan haar, dan is ze afwezig.

Debby:

Zij is iemand die zich nergens wat van aantrekt. Ze doet en zegt wat ze zelf wil.

Daarom mag Jordi haar niet zo. Als er iemand problemen heeft wil ze die persoon niet helpen. Ze is snel jaloers en wil altijd haar zin krijgen ook al moet ze daarvoor een vriendschap breken.

Jim:

Jim zit in een drugsbende en vindt het niet erg om iemand zoals Melissa ergens voor op te laten draaien. Hij doet alles voor geld en hij kan mensen zover krijgen dat ze hem vertrouwen en dat ze alles voor hem doen.

Toine:

Hij word eigenlijk een soort hoofdpersoon door Fleur. Want zij is namelijk verliefd op hem en komt daarom in het vrienden groepje terecht als hij verkering heeft met Fleur.

Kevin:

Hij hoort bij het vrienden groepje maar hij heeft liever lol dan dat hij zijn vrienden gaat helpen. Hij is brutaal en wilt graag aandacht en wordt daarom gauw de klas uit gestuurd. En het liefst fiets hij de hele dag op zijn BMX. (dat is een model crossfiets)Stereotiep

Melissa, de hoofdpersoon in het verhaal, gaat aan de drugs en doet allemaal ‘stoere’ dingen in het verhaal, terwijl Jordi braaf is, niet rookt en geen drugs gebruikt. Ook uit het vriendengroepje zijn het meer de meisjes (en Jordi natuurlijk) die ondernemingen nemen om Melissa uit de drugswereld te krijgen. Meestal is het andersom dat de jongens stoer zijn en de meisjes braaf, dat is hier omgekeerd, dus je kan zeggen dat dit boek niet stereotiep is.Onderwerpen/thema’s

Het hoofdonderwerp van dit verhaal is een maatschappelijk probleem namelijk: drugsverslaving omdat Melissa begint met joints te roken,steeds meer en steeds vaker. Tot dat ze op het laatst ook nog XTC gaat gebruiken en niet meer zonder drugs kan. Ook komen er minder belangrijke onderwerpen in voor zoals: weglopen (want ze loopt weg en ze komt niet meer terug), liefde(Jordi is al heel lang verliefd op Melissa), en vriendschap (want Melissa’s vrienden zorgen ervoor dat ze afkickt en dat ze weer de oude wordt.)Bedoeling van de schrijfster van dit boek

Ze wil ons waarschuwen, want ze laat zien hoe slecht drugs is en wat de gevolgen ervan zijn ook wil ze ons laten zien hoe belangrijk vriendschap is en dat je er zuinig op moet zijn.Ruimte

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af namelijk:

· Op school· In het kooltuintje (het stamcafé van de vrienden)

· Bij Jordi, Fleur en Melissa thuis.

· In en rondom het huis van Jim

· In discotheken

· Studio waar de clip word opgenomenOpbouw/spanning

Het verhaal is chronologisch verteld, want het verhaal word in de goede volgorde verteld zonder terug- en vooruitblikken.

De schrijfster van dit boek probeert vermoedens bij de lezer te wekken en het verdere verloop te vertragen. Bijv: Melissa belooft te gaan stoppen, dan denk je dat het echt waar is. Maar even later is ze bewusteloos en blijkt toch weer dat ze heeft gebruikt.Door de ogen van..

Je volgt dit verhaal door de ogen van Jordi, er is geen verteller. Dat is ook ‘mooier’ in dit verhaal, want als er een verteller was geweest zou het zo nep hebben geklonken. Doordat je het door Jordi’s ogen meemaakt lijkt het alsof je zo over zijn schouder meekijkt.Werkelijkheid en fantasie

Dit verhaal zou in de werkelijkheid voor kunnen komen, dus het verhaal is realistisch, maar ik denk wel dat als zoiets voorkomt dat de vrienden wel minder doen om die persoon uit die drugswereld te krijgen. Ze zullen wel veel doen, maar zoals de vrienden in dit boek is wel heel extreem.

Eigen mening

Ik vond dit boek heel interessant, want je kan goed ‘zien’ wat drugs met je doet, ook merk je hoe belangrijk vriendschap is en dat je er zuinig op moet zijn

Mijn mening is door dit boek wel een beetje veranderd , want nu vind ik dat je ook een beetje begrip aan de verslaafde moet tonen en dat je koste wat het kost hem/haar moet proberen te helpen om af te kicken.

Ik vond dit verhaal makkelijk om te lezen , want er werden geen moeilijke woorden gebruikt. Alleen in het begin haal je de namen van de vrienden wel door elkaar omdat het er behoorlijk veel zijn.

Ik zou het boek zeker aan anderen aanraden omdat het een beetje een gevoelig boek is en omdat het heel ‘echt’ geschreven is. Daarmee bedoel ik dat het in feite zo bij je buren kan gebeuren, bij wijze van spreken.

Je hoort en ziet wel vaak van die dingen op televisie, maar gelukkig heb ik zulke dingen nog nooit van dichtbij meegemaakt. En ik hoop dat dat voor altijd zo blijft!!!!!!!!!!!

Ik weet wel zeker dat ik nog meer boeken van deze schrijfster ga lezen. Kappen lijkt mij ook een mooi boek dus ik denk dat ik daar maar aan ga beginnen.Lisette Hesselink C2DHallo allemaal , ik ben lisette en zit in de tweede klas havo/atheneum, ik heb dit boekverlag geschreven en ik hoop dat jullie er iets aan hebben!Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen