Boekverslag : Shelley Stoehr - Krassen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 323 woorden.

Ik heb gewoon het in het Nederlands vertaalde boek gelezen, maar het is oorspronkelijk Engels.

Krassen‘We snijden onszelf. Niet per ongeluk, we doen het met opzet – en regelmatig – omdat lichamelijke pijn ons troost en omdat het nu een gewoonte is geworden, net als drugs.’

Zo begint het boek. Nancy en haar vriendin Katie krassen in hun lichaam om al hun geestelijke pijn te verzachten. Niets kan de ellende zo klein doen lijken dan krassen : niets is als krassen.

Het boek is geschreven door Shelley Stoehr. Ze werd geboren in Pennsylvania en groeide op op Long Island, waar het verhaal zich ook afspeelt.

Het is geschreven in de ik-perspectief, wat erg fijn is, omdat je je dan beter in

de hoofdpersoon kan inleven, want dat is erg moeilijk in dit boek. Je

kunt je haast niet voorstellen dat jongeren leven zoals zij doet. Nancy is nog maar 15 jaar, maar ze drinkt en gebruikt drugs (zelfs voor en op school), ze steelt vaak en gaat vaak met haar vriendje Mike naar bed.

Als haar alcoholistische ouders, waar ze ook erg vaak ruzie mee heeft, er eindelijk achterkomen wat hun dochter allemaal wel niet doet, proberen ze haar te helpen. Ze gaat naar een psychiater en een kliniek en haar ouders naar de Anonieme Alcoholisten. Het helpt allemaal niet veel, tot haar vriendin Katie stoned uit

het raam valt en overlijdt.

Ze realiseert zich dat haar problemen niet verdwijnen door haar lichaam te verminken of haar geest te verdoven.

Het is een goed boek, je

gaat er over nadenken dat je problemen alleen maar groter worden als je drinkt, drugs gebruikt of jezelf verminkt. Dat er ook best wel veel jongeren zijn die dit soort dingen allemaal doen, en dat je jezelf ook echt kan laten helpen als je zo leeft.

Ook heeft Suzanne Braam het boek goed vertaalt in hedendaagse, moderne taal, zoals jongeren nu ook praten en denken.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen