Boekverslag : Brian Moore - Lies Of Silence
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1445 woorden.

Titel: Lies of Silence

Auteur: Brian Moore

Eerste publicatiedatum: 1990

Uitgeverij: Wolters Noordhoff

Opdracht: "For Jean"Brian Moore

De Engelse-Canadese romanschrijver Brian Moore (Belfast, 1921) groeide op in Noord-Ierland. Hij emigreerde in 1948 naar Canada, waar hij als journalist werkzaam was, en trok in 1959 naar de VS, waar hij zich eerst in New York en daarna in Californië vestigde.

Hij debuteerde in 1955 met de in het rooms-katholieke Belfast van zijn jeugd gesitueerde roman The Lonely Passion of Judith Hearne, dat evenals drie andere van zijn romans: The Luck of Ginger Coffey, Catholics en Cold Heaven, werd verfilmd.

Godsdienst en seksuele frustratie, isolement en vervreemding zijn regelmatig weerkerende thema's in zijn werk, hetgeen wellicht niet zo verbazingwekkend is voor een onkerkelijk Canadees emigrant in de VS, wiens katholieke Noord-Ierse achtergrond onherroepelijk tot zijn geestelijke bagage hoort. Eerder werden The doctor's Wife en The Colour of Blood al genomineerd voor de in het Engelse taalgebied zo hooggewaardeerde Booker Prize.Personages (alfabetische volgorde)

Alun Pottinger = Eerwaarde

Andrea Baxter = Student manager, vriendin van Micheal

Annie = Night Cleaner

Billy Craig = Hoofd veiligheid van het hotel

Collis = De 'banquet - maneger' van het hotel

Dan Keogh = Grote baas uit Londen

Duffy = Nachtmanager van het hotel

Eamonn McKenna = Advocaat van Micheal

Eileen = Reseptioniste van het hotel

Gerry = Outside guard van het hotel

Harbinson = Overbuurman van Moira en Micheal

Jack McGowan = Veiligheidsman hotel, portier

Kev = de gijzelnemer waarvan Michael het gezicht heeft gezien

Maeve = Moeder van Moira

McAnally = Aannemer voor reparatie

Priester Matt Connoly = oom van een van de gijzelnemers

Micheal Dillon = Manager van 'Clarence Hotel' , hoofdkarakter, getrouwd met Moira vanwege haar uiterlijk, heeft een affaire met Andrea en is smoorverliefd op haar.

Mickey Cavan = Hoofd barman van het hotel

Moira Keenan = Echtgenoot van Micheal

Norton = Hoofdinspecteur

Peg Wilton = Een dikke dame, vriendin van Moira

Randall = Politie inspecteur

Rory Burke = Michaels assistent, vervanger

Sally = receptioniste van het hotel

Sheila = Receptioniste van het hotel

Teddy = Kat van Micheal

(UDA = Ulster Defence Association)Vertelsituatie

In dit verhaal wordt een personale vertelsituatie gebruikt, we zien immers alles door de ogen van Dillon, en voelen hetzelfde als hij.Tijd

Het vertelde speelt zich af in de jaren 80/90, en bestrijkt enkele maanden. Het verhaal is chronologisch geschreven: het verhaal begint als op een alledaagse werkdag voor Michael Dillon, en dan maakt hij allerlei dingen mee, die zich opvolgen tot het eind.

Plaats

Belfast, Ulster (Noord-Ierland)

Londen, EngelandGenre

ThrillerTitel verklaring

De titel slaat op de manier van denken van veel mensen in Noord- Ierland. Omdat de meeste mensen bang voor de IRA zijn, luisteren die mensen altijd naar de IRA en ze hebben dus niet het lef om in opstand te komen.

Omdat ze niet vertellen dat ze protectie nodig hebben voor de IRA, liegen ze in wezen tegen zichzelf omdat ze tegen de terreur van de IRA zijn, maar het niet durven zeggen.Samenvatting van het boek

Het boek begint op een normale werkdag voor Michael Dillon, hij gaat naar z'n werk, belt met z'n vriendin en spreekt af. Z'n vriendin, Andrea, heeft een aanbieding gekregen voor een baan, echter daar zal ze voor naar Londen moeten verhuizen. Michael besluit ter plekke, mee te gaan en z'n vrouw, Moira, te vertellen van z'n verhouding met Andrea, hij zal dit dezelfde avond of de volgende morgen doen. Dan brengt hij Andrea naar huis en gaat zelf ook naar huis. Als hij thuis komt is een van de vriendinnen van z'n vrouw er, hij moet haar thuis brengen. In de auto begint de vriendin over een baan voor Moira in een winkel, Michael die daar altijd op tegen was, vind het nu goed, omdat hij toch weggaat, wat zij nog niet weten. Als hij thuis komt, vindt hij z'n kat, dood in de bosjes.

Hij gaat naar binnen en probeert het naar bed gaan te rekken. Hij kijkt uit het raam en ziet een witte Ford met twee geliefden. Hij gaat naar bed en maakt ruzie met Moira, dan probeert hij te slapen. Hij hoort een geluid, hij loopt uit bed en kijkt uit het raam, weer het paar met de witte ford. Dan lopen er twee mensen naar z'n deur. Hij rent naar beneden naar de telefoon, maar het is al te laat. Moira en hij worden in gijzeling genomen door de IRA. Er volgt een benauwende nacht, met een ontsnappingspoging van Moira en Michael die probeert te bedenken waarvoor ze juist hun gegijzeld hebben.

De volgende morgen begint er wat meer duidelijk te worden. Michael moet z'n gewone werkkleren aantrekken en naar het hotel rijden, daar moet hij z'n auto op zijn normale parkeerplaats neerzetten en vervolgens weglopen, hij krijgt nauwkeurige instructies, als hij niet precies doet wat hem wordt verteld, zal de IRA z'n vrouw vermoorden, ze vertellen hem ook dat er een bom in de auto ligt.

Michael doet precies wat hem verteld wordt, maar als hij z'n auto heeft geparkeerd, ontdekt hij wie de IRA wil vermoorden, Pottinger, vervolgens gaat hij naar een winkel (was opdracht) en belt de politie, de politie komt direct in actie.

De bom ontploft wel, maar het hele hotel was al leeg, niemand raakt gewond en niemand komt om.

Michael racet direct naar huis. Leeft Moira nog? De IRA was allang vertrokken voordat hij de politie belde, ze hadden tegen Moira gezegd dat als ze zou bewegen dat ze Michael zouden vermoorden, Moira was stokstijf blijven zitten. De politie waarschuwt voor wraakacties en verteld Michael geheim te houden dat hij een van de gijzelnemers, Kev, heeft herkend. Hij zal moet verhuizen voor z'n eigen veiligheid. Moira vertrekt naar haar ouders en Michael gaat terug naar het hotel. Hij neemt de schade op met een aannemer en praat met Dan Keogh, hij zegt dat hij naar Londen overgeplaatst wil worden.

's Avonds gaat hij naar Moira's ouders, Moira is niet van plan om naar Engeland te gaan, Michael wel.

Michael gaat weer terug naar het hotel en heeft een afspraak met Andrea, ze blijven samen in het hotel slapen.

De volgende morgen komt Moira naar het hotel als hij zit te ontbijten met Andrea, Michael vertelt Moira over Andrea.

Later die dag gaat hij Moira opzoeken, maar hij kan haar niet vinden. Haar vriendin vertelt hem dat zij interviews geeft aan verschillende kranten. Michael schrikt hiervan, hij had het juist stil willen houden uit angst voor wraakakties. Als hij later Moira spreekt zegt ze dat ze een advocaat in de arm heeft genomen en dat ze wil scheiden. 's Avonds blijft hij bij Andrea eten en slapen. De volgende dag gaat hij weer naar het hotel om zijn op volger in te werken en krijgt hij een afscheidsfeestje.‘s Avonds wordt Michael benaderd door een priester, Matt Connoly. Deze raadt Michael sterk af te getuigen tegen Kev. Kev’s moeder is namelijk erg ziek. Michael zegt dat hij zich er niks van aantrekt, maar ondertussen maakt hij zich zorgen over wat de woorden van de priester impliciteerden. Hij en Andrea pakken hun spullen en gaan naar Londen, Michael belt z'n ouders om alles te vertellen. In Londen trekken hij en

Andrea in een flat van een vriend van haar. De volgende twee dagen zijn ze gewoon samen van hun nieuwe leven aan het genieten, ze hebben geen last van de IRA en gaan gewoon hun gang.

De volgende dag gaat Michael naar z'n nieuwe baan. Ook wordt hij gebeld door inspecteur Randall, ze hebben Kev opgepakt, hij moet komen getuigen, Andrea smeekt hem dit niet te doen en ook priester Connly laat weten dat hij dat niet moet doen, Kev is zijn neef…

De volgende dag probeert Michael een aantal maal de politie te bellen, om te zeggen, dat hij niet zal getuigen, er wordt niet opgenomen. Op zijn werk komt priester Connolly nogmaals om te zeggen dat hij niet moet getuigen.

Michael heeft al besloten niet te getuigen, dit weet de IRA echter niet, en 's avonds als Andrea eten aan het halen is, komt er een meterstandenopnemer naar het appartement en vraagt aan Michael of hij Michael is en twee gemaskerde mannen komen binnen…The End.Eigen mening

Ik vind het een ontzettend goed boek, ik heb het in een adem uitgelezen en zal het dan ook aan een ieder aanbevelen. Het is van begin tot eind spannend en nergens kan je het eind voorspellen. Je leeft constant heel erg mee met alle betrokkenen en er wordt een duidelijk beeld geschetst van de situatie in Noord- Ierland.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen