Boekverslag : Brian Moore - Lies Of Silence
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1106 woorden.

Lies of Silence – Brian Moore

blz. 9-29

Michael Dillon, de hoofdpersoon, is een mislukte dichter die hotelmanager is geworden van een hotel in Belfast, Noord-Ierland. Hij is getrouwd met Moira, maar heeft een relatie met Andrea, een meisje dat zo’n 10 jaar jonger is dan hij. Hij spreekt, zoals iedere avond, af in het park met Andrea om haar baanaanbod uit Londen te bespreken. Hij neemt dan de beslissing met haar mee te gaan naar Londen en zich te laten scheiden van Moira. Op zijn weg naar huis denkt hij aan z’n vader en aan de eerste ontmoeting met Moira. Thuisgekomen zit zijn vrouw met een vriendin, Peg, die haar een baan heeft aangeboden. Michael brengt Peg thuis. Toen hij terugkwam vond hij op zijn oprit het lijk van hun kat.

blz. 29-49

Moira heeft bulimia en wil dat niemand dat weet. Michael denkt daarover en over andere dingen de halve nacht na. Zodra hij opstaat ziet hij dezelfde witte Ford weer, die hij die middag ook al zag. Hij gaat naar bed en maakt daar ruzie met Moira. Daarna kan hij niet meer slapen en ziet opeens licht van koplampen in de duisternis. Er dringen mensen van de IRA zijn huis binnen en houden hem en Moira gevangen. Zij weten echter niet wat de IRA-leden van hen moeten, ook al worden ze met vuurwapens bewaakt.

blz. 49-59

Moira ontsnapt uit het huis via het kleine badkamerraam, maar wordt helaas in de achtertuin weer gepakt. Ze is niet bang meer, maar nu zijn hun belagers bang dat iemand Moira heeft gehoord of gezien. Ze bedreigen Michael en Moira steeds meer.

blz. 59-79

De politie komt eraan, maar rijdt gelukkig door. Moira probeert de jonge leden om te praten, maar het lukt haar niet. Ze blijven tot de volgende ochtend in dezelfde kamer. Dan moet Dillon zich omkleden enzo. De IRA heeft een bom in z’n auto geplaatst. Hij moet de auto van hem op zijn parkeerplaats bij het hotel zetten en weggaan. Hij wordt dan opgepikt en naar z’n huis gebracht.

blz. 79-99

Michael rijdt naar het hotel en denkt aan de mensen die daar zijn en aan zijn vrouw die vermoord zal worden als hij niet doet wat hem is verteld. Hij zet z’n auto op z’n plek en ziet Pottinger, een antikatholieke man en realiseert zich dat ze hem dood willen hebben. Hij stapt uit z’n auto en gaat naar de winkel, waar hij de politie belt. Het hotel wordt volledig geëvacueerd, wat net op tijd is, want de bom gaat 2 minuten later ongeveer af, waarbij niemand (dodelijk) gewond raakt.

blz 99-119

Michael rijdt panisch naar huis, in de angst dat ze Moira iets aan hebben gedaan. Thuis aan-gekomen ziet hij politieauto’s staan. Hij vliegt naar binnen en ziet Moira gelukkig heel op de bank zitten, maar ze heeft een shock. Ze wil geen fysiek contact en vertrekt naar haar moe-der uit angst voor represaillles van de IRA, omdat de aanslag is mislukt. Hij vertrekt dan ook weer naar het hotel. Hij realiseert zich dat hij Moira nog niet heeft verteld over Andrea en hem. Hij praat met Andrea over de aanslag en wat ervoor en erna, omdat zij van niets weet.

blz 119-139

Michael regelt hulp en een verhuizing en praat met mensen van dr. Pottinger, op wie de aanslag is gepleegd. Hij gaat naar Moira, die bij haar moeder is, toe om over Andrea te praten en de verhuizing. Hij denkt dat Moira hem gaat vertellen waar ze heen wil, maar ze zegt dat ze blijft, ook al is ze bang. Ze zegt dat ze het vreselijk zou vinden om hem kwijt te raken, maar zegt ook dat ze voor hem niets is. Moira heeft een discussie met haar ouders en blijft bij haar standpunt, wat ze ook zeggen.

blz 139-159

Dillon brengt de nacht door met Andrea in de presidentiele suite, omdat die alleen maar vrij is. De volgende ochtend ontbijten ze samen, maar dan komt Moira opeens binnenstappen. Ze vraagt onmiddellijk wie Andrea is. Michael zijn baas belt en biedt hem een goede baan aan. Michael is blij, maar Andrea loopt weg op een manier die hem verontrust. Hij gaat naar huis om wat spullen op te halen en wordt nog erger paranoia.

blz 159-179

Moira besluit om tv-interviews te geven en verdere info over wat hen is overkomen, maar zet hiermee haar baan op het spel en Michael krijgt nu een bult journalisten over zich heen. Hij vertrekt de volgende dag met Andrea naar Londen. Michael zijn bazige vader komt nu ook naar hem toe, vanwege de andere baan. Zijn vader wordt, tegen de gewoonte in emotioneel en wenst Michael succes. Michael krijgt even later telefoon van de IRA en wordt achtervolgd.

blz 179-189

Michael en Moira gaan definitief uit elkaar. Michael krijgt bezoek van de politie, die hem probeert te helpen. Hij wordt nu overal herkend en ze vragen hem honderduit, waar hij niet goed van wordt. Moira treedt steeds verder in de publiciteit.

blz 189-219

De volgende nacht brengt hij door bij Andrea. Andrea komt die volgende dag met het voor-stel om op vrijdag te vertrekken en ze heeft voor de komende tijd daar een huis. Michael neemt afscheid van Moira, die nu een organisatie tegen de IRA gaat opzetten. Zijn collega’s geven een afscheidsfeestje voor hem. Er belt iemand voor hem, die zegt hem nog van vroe-ger te kennen, maar wanneer hij hem ontmoet blijkt hij IRA-gezind te zijn. Michael vertrekt net als de man na een tijdje en gaat terug naar Andrea, die de tassen al ingepakt heeft en ze vertrekken naar het vliegveld. Op het vliegveld belt hij naar z’n moeder die hem succes enzovoort wenst. Hij stapt in het vliegtuig en gaat weg, alles hopelijk voorgoed achterlatend. Hij voelt zich verward en denkt aan alles tegelijk. Ze hebben een mooi appartement en er wordt door Andrea’s collega’s een feestje voor hen gehouden. Het wordt een gezellig feestje en eindelijk voelt Michael zich weer wat beter.

blz 219-251

Hij heeft de zondag erna een hele fijne dag en voelt zich weer gelukkig. De dag erna begint hij weer met werken. Waarschijnlijk krijgt Michael weer een andere baan aangeboden, als manager weer. Dan in een ander hotel. De politie uit Ierland belt en zegt dat ze de ene jongen hebben (Kev). Dillon besluit er niet heen te gaan. De priester komt weer terug naar Dillon en wil met hem praten om te zorgen dat hij Kev, de zoon van zijn zus, niet identificeert. Andrea wordt steeds banger voor wraakacties en terecht. Dillon wordt in het huis waar zij nu verblijven overvallen, zonder getuigen…
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen