Boekverslag : Brian Moore - Lies Of Silence
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 874 woorden.

Titel: Lies of Silence

Auteur: Brian MooreDe hoofdpersoon van dit boek is Michael Dillon, een hotelmanager van een hotel in Belfast. Hij is getrouwd met Moira, maar heeft ook een vriendin, Andrea Baxter, een journaliste van de BBC. Net als hij besloten heeft dit de volgende ochtend aan Moira te vertellen, valt de IRA hun huis binnen. De IRA wil dat Michael die ochtend zoals altijd naar zijn werk gaat en zijn auto op de gewoonlijke plaats parkeert. Dat is onder een van de ramen van het hotel, en wel het raam van een ruimte waar Pottinger een lezing gaat houden. In de auto heeft de IRA een bom geplaatst. Als hij dit niet zou doen of als hij de politie zou bellen zou Moira worden vermoord. Michael belt de politie toch in een winkeltje aan de overkant, omdat er anders zoveel andere mensen gedood worden door die bom. Het hotel wordt ontruimd, maar de bom kan niet meer onschadelijk worden gemaakt en ontploft.

Als Michael naar huis gaat is daar de politie en zijn vrouw, ongedeerd. Zij maakt hem allerlei verwijten (don't you love me?), omdat zij door zijn telefoontje nu wel dood zou kunnen zijn. Het bleek echter dat de IRA al weg was toen hij belde. Vervolgens wordt hij ondervraagd. Hij vertelt hoe het die nacht was gegaan en ook over het gezicht van een van de mannen van de IRA dat hij had gezien, en dat deze 'man' (jongen) Kev heet. De politie vindt dat hij en zijn vrouw maar beter in Engeland kunnen gaan wonen, omdat ze daar veiliger zullen zijn. Moira heeft daar alleen niet zo'n zin in. Zij gaat daarom bij haar ouders wonen. Michael 'woont' in het hotel. Als Moira hem op een dag samen met Andrea in het hotel ziet ontbijten en 'handjes vasthouden' komt ze achter hun relatie.

Er is natuurlijk veel pers. De politie waarschuwt Michael en Moira dat ze niet te veel moeten zeggen, omdat de IRA dan nóg gevaarlijker zou kunnen worden. Michael houdt inderdaad zijn mond, maar Moira praat er wel over. Ze komt zelfs op televisie. Michael wordt ook gevraagd maar hij wil niet. Hij was namelijk alleen bij de studio's gekomen om Andrea te zien en om met zijn vrouw te praten, die sinds die 'IRA-nacht' erg afstandelijk is.

Als Michael op een avond bij Andrea thuis is komt er een zogenaamde oud-klasgenoot, een priester, die vertelt over zijn neefje dat vermist is. Als Michael vraagt of hij Kev heet zegt de priester niets. Daarna vertrekt hij weer.

Na een tijdje vertrekken Michael en Andrea naar Londen. Michael wordt daar geen hotelmanager, maar een assistent van die hotelmanager. Alles lijkt weer goed te komen, hij is in scheiding met Moira, heeft een vriendin, werk en een (voorlopige) woonplaats in en appartement van familie van Andrea. Op een avond gaat Andrea eten halen. Er komt een man van het gas om een of andere meter op te meten (natuurlijk is deze van de IRA). De politie wil dat Michael de 'IRA-jongen' Kev identificeert. Net als Michael de telefoon op wil pakken om de politie te bellen dat hij het niet gaat doen (hij bang is dat de IRA hem dan zou vermoorden), vermoordt de 'gasman' hem. De IRA dacht namelijk dat hij Kev wel zou gaan identificeren.

Het thema

Het thema zou kunnen zijn: de gevolgen van de oorlog tussen de Katholieken en de Protestanten.De karakterisering

Er komen meer personen in het verhaal voor, maar ik noem alleen de belangrijkste:

Michael Dillon: de hoofdpersoon, een hotelmanager (round character)

Moira Dillon: de vrouw van Michael Dillon (round character)

Andrea Baxter: de vriendin van Michael Dillon, werkt bij de BBC (round character)

Kev en de andere mannen van de IRA (geen namen van bekend, flat characters)

Pottinger: de man op wie de IRA een moordaanslag hadden gepleegd (flat character)

Hoofdinspecteur Norton (flat character)

Inspecteur Randall (flat character)

De ouders van Moira (flat characters)De 'round characters' vind ik 'round characters', omdat hun gevoelens worden beschreven in het verhaal. Ook maken zij een ontwikkeling door.

De 'flat characters' vind ik 'flat characters', omdat zij alleen maar genoemd worden, je leert ze in het verhaal niet echt kennen. Er wordt alleen verteld wie en wat ze zijn. Niet hoe ze zich voelen.Perspectief

Derde persoon, buiten het verhaal, hij weet van alle belangrijke dingen af (hoewel hij ze niet allemaal meteen vertelt) en subjectief.De titel

De titel Lies of silence geeft aan hoe de gebeurtenissen plaatsvinden. Leugens van stilte, dat zijn de verzwegen dingen in het verhaal, door de personen zelf. Het verhaal zit vol met dat soort leugens. Michael vertelt bijvoorbeeld niet aan zijn vrouw dat hij een ander heeft en dat hij wil scheiden. De IRA verzwijgt dat die bom geplaatst wordt, omdat zij Pottinger weg willen hebben.

Michael mag de politie niet vertellen over de bom (leugen tegenover de politie). Michael had het gezicht gezien van Kev. Omdat hij dit aan de politie had verteld, is hij nog erger in gevaar gekomen. Toen hij (dat dacht de IRA tenminste) op het punt stond om Kev te identificeren, had de IRA hem gedood om problemen te voorkomen. Het zijn allemaal "stille leugens".
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen