Boekverslag : Brian Moore - Lies Of Silence
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1331 woorden.

Brian Moore is geboren in 1921 in Belfast. Hij is katholiek opgevoed en heeft op een katholieke school gezeten : St Malachy’s College. In de 2e wereldoorlog brak hij met zijn katholieke opvoeding en ging voor het britse leger werken. Hij werkte voor het British Ministry of War Transport in Zuid-Frankrijk, Italie en Noord-Afrika. Na de oorlog heeft hij voor de UN in Polen gewerkt als journalist. In 1951 trouwde hij en begon te schrijven en publiceerde enkele verhalen. Hij brak door in 1955 met "The lonely passion of Judith Hearne". Het succes van dit boek deed hem besluiten een full-time schrijver te worden. Hij verhuisde naar New York, maar uiteindelijk is hij in 1965 in Malibu gaan wonen, waar hij nu nog steeds woont.Brian Moore is tweemaal genomineerd geweest voor de Booker Price, de eerste keer voor "The doctor’s wife" en later nog eens voor "Lies of silence".Bron : "Highlights"

Het verhaal speelt zich af in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. De tijd wordt niet precies genoemd, maar waarschijnlijk speelt het zich af in deze tijd. Dat kun je merken aan alles in het verhaal. Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur en de situatie is die van Noord-Ierland voor het vredesverdrag.

De eerste induk van het boek is wel een goede. Je verwacht een spannend verhaal en dat is het ook. Ik verwachtte een spannend boek en dat is het ook. Het is geen pure thriller, daarvoor spelen religie, politiek en de sociale situatie van de hoofdpersoon een te grote rol.

Op een dag vertelt Andrea Michael dat ze een aanbieding heeft gekregen als TV-presentatrice. Michael is dolblij voor haar, maar er is een minpunt : Andrea zal moeten verhuizen naar Londen. Ze praten erover en Michael belooft Andrea dat hij zal breken met zijn vrouw Moira. Bovendien zal hij vragen of hij kan worden overgeplaatst naar Londen.Als hij naar huis gaat ziet hij dat hij wordt gevolgd door een witte Ford. Hij vindt het raar, maar slaat er verder geen acht op.



Als Michael ‘s nachts wakker wordt loopt hij naar het raam. Hij schrikt, want daar staat de witte Ford die hem al eerder die avond volgde. Snel loopt hij naar de telefoon om de politie te waarschuwen. Het is echter al te laat, hij voelt de loop van een geweer in zijn nek.



Dan wordt Moira wakker en zij valt een van de IRA-mannen aan. Er moeten extra IRA-mannen komen om de boel in bedwang te houden. Later die nacht probeert Moira nog te ontsnappen via het badkamerraam, maar ze wordt gesnapt. Ook praten de mannen en Michael hoort dat een van hen de ander Kev noemt.



‘s Ochtends moet Michael gewoon zijn kleren aantrekken en in zijn auto naar het hotel rijden. Hij moet zijn auto op zijn vaste plek parkeren en dan naar de kiosk lopen. Ondertussen wordt hij gevolgd. Plotseling realiseert hij zich dat zich in zijn auto een bom bevindt en dat hij wordt gebruikt als vervoer van de bom. Als hij zijn auto heeft geparkeerd loopt hij naar de kiosk. Op straat ziet hij een bekende dominee, dominee Alun Pottinger. Die zal die ochtend een toespraak houden en Michael begrijpt dat hij het doel van de aanslag is.



De hele tijd twijfelt hij of hij het leven moet redden van alle mensen in het hotel, door de politie te waarschuwen, of dat hij rekening moet houden met zijn vrouw Moira, die thuis door de IRA-mannen gegijzeld wordt. Uiteindelijk vraagt hij in de winkel naar een telefoon en waarschuwt de politie, die snel in actie komt. Zij gaan naar zijn huis en vragen hem om de mensen in het hotel te waarschuwen. Daarop rent hij de straat op en slaat alarm.



Nadat het gevaar is geweken gaat Michael snel naar huis, want hij ois reuzebezorgd om Moira. Als hij daar komt hoort hij van de politie dat ze bij haar ouders is.De politie waarschuwt Michael, want zij zijn bang voor wraakacties van de IRA. Snel gaat Michael naar Moira’s ouders om met moira te praten. Michael zegt dat hij Noord-Ierland wil verlaten, maar zij maakt hem duidelijk dat zij zich niet laat wegjagen. Hij gaat ‘s avonds terug naar het hotel, waar hij met Andrea in de duurste suite slaapt. Als ze de volgende morgen aan het ontbijt zitten komt Moira binnen, die meteen haar conclusies trekt en het restaurant verlaat. Later die dag gaat hij Moira opzoeken, maar hij kan haar niet vinden. Haar vriendin vertelt hem dat zij interviews geeft aan verschillende kranten. Michael schrikt hiervan, hij had het juist stil willen houden uit angst voor wraakakties. Als hij later Moira spreekt zegt ze dat ze een advocaat in de arm heeft genomen en dat ze wil scheiden.



‘s Avonds wordt Michael benaderd door een priester, Matt Connoly. Deze raadt Michael sterk af te getuigen tegen Kev. Kev’s moeder is namelijk erg ziek. Michael zegt dat hij zich er niks van aantrekt, maar ondertussen maakt hij zich zorgen over wat de woorden van de priester impliciteerden.



Nog diezelfde avond vertrekt hij met Andrea naar Engeland. De volgende dag wordt Michael gebeld door de politie, die Kev hebben gevangen en ze vragen hem naar belfast te komen om te getuigen tegen deze jongen. Andrea smeekt hem dit niet te doen, ookal omdat die priester bij haar is geweest en haar heeft verteld dat als hij zal getuigen, de IRA hem zeker zal vermoorden. Onverwacht bezoekt de priester Michael nog. Hij vertelt hem dat Kev zijn neef is en natuurlijk dreigt hij dat Michael zal worden vermoord. Michael verlaat de priester na zijn verhaal en gaat naar huis. Hij besluit niet te getuigen, maar de IRA weet dit natuurlijk niet en uiteindelijk wordt hij vermoord…

De hoofdpersoon is Michael Dillon, hotelmanager in Belfast. Hij is getrouwd met Moira, maar hun huwelijk loopt niet goed meer en hij heeft ook een minnares, de knappe Andrea. Moira voelt zich vaak overbodig en daarom wil ze, ook om haar zelfstandigheid terug te krijgen, in een winkel gaan werken.

Het verhaal wordt verteld door een alziende verteller.

Het verhaal is opgebouwd uit 10 hoofdstukken. Ook zijn aanloop, climax en afloop te onderscheiden. De aanloop is het deel waarin het verhaal wordt uitgelegd. Je leert Michael en Moira kennen, en natuurlijk Andrea. De climax is het gedeelte waarin Michael kiest voor het redden van het hotel waardoor zijn vrouw Moira gevaar loopt. De afloop is het gedeelte waarin Moira te weten komt over Michael en Andrea en waarin Michael naar Engeland gaat vertrekken.

De titel "Lies of silence" is de belichaming van het thema waarvoor ik dit boek heb gelezen.

Micael wordt in het verhaal tweemaal voor een moeilijke keuze gesteld. Telkens is het een keuze die te maken heeft met zwijgen of spreken. De eerste maal als hij voor het dilemma staat of hij de politie moet bellen en de tweede maal of hij zal getuigen. De eerste keer kiest hij ervoor niet toe te geven aan de ‘Lies of silence" en hierdoor brengt hij het leven van zijn vrouw in gevaar. De tweede maal wordt hij wel het slachtoffer van de "Lies of silence", want ookal besluit hij niet te getuigen, het is al te laat en hij wordt vermoord door de IRA.



Verder zijn de "Lies of silence" ook de leugens die Katholieken horen over Protestanten en andersom. Maar vooral zijn de "Lies of silence" de leugens van de politice die de politieke oneerlijkheid in Noord-Ierland niet onder ogen willen zien.Brian Moore is van mening dat deze leugens de situatie in dit boek veroorzaken.



Het thema van dit verhaal is Moral choices. Als het ware wordt er door een aantal subthemaatjes een web geweven waardoor die keuzes ontstaan. Die subthema’s zijn dan oorlog, sociale omstandigheden, religie.

10. Ik vond het een mooi boek. Er bestaat een voortdurende spanning in die gedurende het hele boek aanwezig is. Hierdoor kun je het boek tijdens het lezen niet wegleggen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen