Boekverslag : Clark Accord - De Koningin Van Paramaribo
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1524 woorden.

Literatuurverslag Nederlands



- Algemene gegevens

Titel: De koningin van Paramaribo

Auteur: Clark Accord

Uitgever: Rainbow Pockets/Vassallucci

Druk: 1999



- Samenvatting

Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg, alias Maxi Linder werd in 1902 in Paramaribo geboren uit Amalia Rijburg en Ferdinand Vreeling. Ze blijft enig kind. Haar moeder is grotendeels alleen verantwoordelijk voor haar opvoeding, omdat haar vader in een goudmijn in Tijgerkreek werkt om het gezin te onderhouden en een beetje uit de armoede te komen. Dat lukt hem aardig, als hij iets voor Maxi’s zesiende verjaardag overlijdt erft Maxi een aantal percelen met huizen erop die voor een vast inkomen zorgen, evenals haar moeder.

Al vroeg ontwikkelt zij een grote belangstelling voor de motyo’s (hoeren) in de straat. Ze is onder de indruk van hun glamour en gratie, en kijkt ze na, hoewel haar moeder haar verbiedt zich met hen in te laten.

Op haar dertiende heeft Maxi al een behoorlijk vrouwelijk figuur dat ze niet onder stoelen of banken steekt, integendeel: ze is trots op haar vroeg ontwikkelde borsten. Dit valt ook Nelis, de buurman op. Hij is de helpende mannelijke hand in de opvoeding van Maxi, tot hij haar op een warme dag niet kan weerstaan en verkracht.

Vanaf dan verandert er veel in het leven van Maxi. Nelis verhuist, en haar moeder verliest alle greep op haar. Ze wordt werder, of te wel jongensgek. Haar aanbidders zijn niet weg te houden van het erf van haar moeder.

Nadat haar vader overleden is neemt Maxi direct haar intrek in een ander huis dan dat van haar moeder en wordt praktiserend motyo. Al snel verzamelt ze een schare van vaste klanten om zich heen, terwijl ze anderzijds de woede van andere mensen op zich laadt door de schaamteloosheid waarmee ze haar beroep tentoonspreidt en de grofheid waarmee ze zich verdedigt als iemand haar op haar beroep aanvalt, hij of zij kan op zijn minst een scheldpartij verwachten en soms fysiek geweld. In ieder geval oefent zij haar beroep uit zoals niemand dat kan, waardoor ze steeds meer invloedrijke klanten krijgt. Beroemd is haar act met de sigaar: als enige hoer in Paramaribo kan zij een sigaar roken met haar geslacht!

Als ze mishandelt en beroofd wordt door enkele Amerikaans mariniers aarzelt ze niet om hen aan te klagen, rekenend op de steun van de gevangenisdirecteur. De pogingen van de legerbevelhebber en de directeur om Maxi haar aanklacht in te trekken halen niks uit, en de twee jongens belanden achter de tralies.

Een tijdje later komt ze weer in de belangstelling door haar affaire met een jonge man, zijn familie is hierdoor zo geschokt dat ze hem ontvoeren en voor een tijdje naar Nederland sturen.

De invloed van de buitenlandse strijdkrachten in Suriname wordt zo groot dat besloten wordt iets te doen aan de ziekteverspreidende motyo’s in de straten van Paramaribo. Er wordt een razzia georganiseerd en een groot aantal vrouwen wordt in een kamp opgesloten. De enige manier voor Maxi om weer vrij te komen is haar vijf percelen te verkopen voor een appel en een ei, waarmee haar oudedagvoorziening weg is. Uiteindelijk moet ze bedelend over straat om zich in haar driemaalsdaags te voorzien, en sterft ze alleen en arm, omringd door haar honden.



- Literair verslag

Thema:

De koningin van Paramaribo gaat over een in alle opzichten vrijgevochten vrouw waarmee het slecht afloopt, maar wiens leven kleurrijk en leerzaam is geweest.



Personages:

Wilhelmina Rijburg/Maxi Linder

De hoofdpersoon, de vrouw om wie het allemaal draait. Een vrouw die voor zichzelf kiest en daarmee beroemd wordt. Ze is ongetwijfeld goed in wat ze doet maar tact heeft ze niet, ze is controversieel in een tijd en plaats waar stevig geroddeld werd. Sommigen minachten haar, anderen bewonderen haar.

Amalia Rijburg

Wilhelmina’s moeder, die zwaar gebukt gaat onder de reputatie van haar dochter. Hoewel ze het niet eens is met haar levensstijl houdt ze toch van haar. Waarschijnlijk geeft ze zichzelf en haar man de schuld van de enigszins mislukte opvoeding van Wilhelmina. Haar man was immers nooit thuis, en misschien dat een stevige mannenhand Wilhelmina op het goede pad had kunnen houden.



Ferdinand Vreeling

Wilhelmina’s vader, wiens rol tamelijk beperkt is, omdat hij nooit in de buurt is en vroeg komt te overlijden. Hij is een verantwoordelijke man die zichzelf tijd met zijn gezin ontzegt om voor hen een goed bestaan op te bouwen. Hij sterft volgens het verhaal aan verdriet om zijn ontspoorde dochter, die zijn oogappel was.



Nelis

De buurman, die betrokken is geweest bij een politiek schandaal waarna vrouw hem met kinderen verlaten heeft. Hij kon altijd goed opschieten met Maxi, totdat hij haar in een opwelling verkracht waarna hij uit beeld verdwijnt.



Mapauw

Een oude motyo uit de straat waar Maxi na de verkrachting door Nelis naar toe gaat, en dingen tegen haar zegt waardoor ze besluit nooit meer misbruik van zich te laten maken.



Trude

De beste vriendin van de moeder van Maxi.



Marius

Een jongen die Maxi sinds het begin van haar loopbaan aanbidt maar volgens Maxi, zelfs als hij het zou kunnen betalen, beneden haar stand is. Hij raakt hier zo gefrustreerd door dat hij haar een keer slaat op straat en haar in het motyokamp probeert te verkrachten.



Izaak

Een vaste klant van Maxi, een middenstander die jarenlang stiekem zijn geld wekelijks bij Maxi uitgeeft.



Howard

De marinier die samen met zijn maat Brad in een dronken bui Maxi berooft en mishandelt, wat hem duur komt te staan.





Robert

De jonge minnaar van Maxi, om de één of andere reden voelt ze zich tot hem aangetrokken, en hij natuurlijk ook tot haar. Zijn familie is er zo op tegen dat de twee iets hebben, dat ze Robert bij haar ontvoeren en het land uit sturen.



Emmanuel

Het jongetje dat Maxi ergens op straat betrapt op werken terwijl hij naar school moet. Ze neemt de financiele verantwoordelijkheid voor het jongetje op zich, en stuurt hem zelfs naar Nederland om te studeren. Hij komt terug als volwassen man, en wil niks meer met haar te maken hebben.



Eduardina

De latere buurvrouw van Maxi, die haar dagelijks een kop warme thee brengt als ze oud en ziek is, en die haar uiteindelijk op sterven na dood in haar huis aantreft.



Perspectief:

Het verhaal wordt verteld door een groot aantal personen die allemaal iets met Maxi Linder te maken hebben gehad. In elk hoofdstuk komt iemand anders aan bod die zijn visie op Maxi met de lezer deelt en een stukje van het verhaal vertelt. Onder het kopje Personages zijn een aantal van hen opgenomen, maar slechts degenen die daadwerkelijk invloed hebben gehad op de loop van het verhaal.



Tijd:

Het verhaal begint met het einde in de proloog, gaat daarna terug naar 1902 als Wilhelmina Rijburg geboren wordt, en gaat chronologisch naar 1981 als Maxi Linder komt te overlijden.



Ruimte:

Het verhaal speelt zich voor het grootste deel af in Paramaribo, op straat, in kroegen, en in het huis van Maxi Linder.



Genre:

De koningin van Paramaribo is een biografische roman, het is tot stand gekomen doordat de schrijver gepraat heeft met diverse mensen die haar gekend hebben dus het verhaal is op zijn minst enigszins gedramatiseerd.



Opbouw:

Het verteltempo is tamelijk constant, de spanning neemt niet noemenswaardig af of toe. De verteltrant is ontspannen. Er wordt duidelijk een verhaal verteld, geen mysterie onthuld of iets dergelijks. Zie verder perspectief.



Bedoeling:

Ik denk dat Clark Accord gefascineerd raakte door de legende Maxi Linder, meer over haar wilde weten en het verhaal met anderen wilde delen. Daar is hij zeker in geslaagd.



Taal:

Naar mijn idee het grote zwakke punt van dit boek. De taal is soms tamelijk onbeholpen, dialogen doen onnatuurlijk en zijn teveel uitgekauwd waardoor er niks voor de fantasie over blijft. De air van Maxi komt vaak geforceerd over, evenals karaktertrekken van andere personages. Bepaalde uitdrukkingen worden te vaak herhaald waardoor het taalgebruik nog houteriger wordt. Wèl leuk is de grote hoeveelheid Surinaamse woorden en uitdrukkingen, die achter in het boek in een verklarende woordenlijst worden vertaald.



Over de schrijver:

Clark Accord werd in 1961 in Paramaribo geboren en groeide op in een groot gezin. Op zijn zeventiende vertrok hij naar Amsterdam, waar hij met goed gevolg het Spinoza Lyceum doorliep. Vervolgens volgde hij de opleiding verpleegkunde A en werkte een aantal jaar in het AMC.

Tenslotte volgde hij een opleiding visagie aan het Gerda Siemers Instituut, waarna hij succesvol visagist werkt, ook in het buitenland. Zijn werk werd gepubliceerd in toonaangevende modetijdschriften.

Zijn debuut De koningin van Paramaribo kwam uit op 22 april 1999. Tegenwoordig schrijft Accord columns voor diverse tijdschriften en werkt hij aan zijn tweede roman.



Beoordeling:

Ik vond het een prachtig gegeven, een biografie van een beroemde hoer. De eerste keer dat ik het boek las vond ik het ook geweldig, de tweede keer dat ik het las om dit verslag te kunnen maken begon het houterige taalgebruik me zodanig te storen dat ik er toch een beetje negatief beeld aan over heb gehouden. Misschien had de schrijver toch wat meer moeten oefenen voor hij het boek schreef. Toch blijft het een mooi verhaal, daar had die Clark Accord weer geluk mee.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen