Boekverslag : Ira Levin - The Boys From Brazil
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1037 woorden.

Titel

Boys from BrazilLiteraire gegevens

Schrijver : Ira Levin

Plaats van uitgave : Londen

Jaar van uitgave : 1976

Jaar van gelezen druk : 1982

Gelezen druk : 7e

Aantal bladzijden : 238Samenvatting

Het verhaal begint met Dokter Mengele, een ex-SS'er, die 6 andere ex-SS'ers uitnodigt, en hen vraagt om voor een belangrijke missie in 2,5 jaar tijd, 94 mannen, meestal ambtenaren, van 65 jaar of ouder in verschillende landen over de hele wereld te vermoorden.

Ondertussen neemt Barry, een student, het hele gesprek over de missie en de opdrachten op, en speelt die door aan Liebermann. Dat is maar goed ook, want Mengele krijgt door dat Barry het gesprek heeft op genomen, en vermoord hem dus. Liebermann probeert samen met het verhaal van Barry, en aan de hand van krantenknipsel over de moorden, achter de waarheid te komen. Hij probeert een verband te vinden tussen de nazi's en de moorden die zijn gepleegd. Om aan informatie te komen, gaat Liebermann op bezoek bij een weduwe uit Vienna, maar die kan hem niet helepen, evenals een groep studenten. Als Liebermann ook nog bij een weduwe in Amerika op bezoek gaat, valt het Liebermann op dat beide weduwen sterke overeenkomsten vertonen : De zonen van biede weduwen lijken erg op elkaar, het gezinsverband van beide weduwen is hetzelfde, de echtgenoten van beide weduwen zijn rond hun 65 vermoord, en niet gestorven, en beide zonen zijn geadopteerd. De weduwe uit Amerika vertelt dat haar zoon door een duiste organistaie in Brazilie is geadopteerd, ook kan zij zich nog enkele namen op de lijst van slachtoffers herinneren. Mengele komt er achter wat Liebermann allemaal doet, en wil hem daarom ook vermoorden. Als Liebermann van Amerika weer terug is in Vienna, spreekt hij met een professor in de biologie, hij kan Liebermann vertellen dat het Mengele gelukt is om mensen te klonen. Nu wordt het Lieberman allemaal duidelijk : Al de jongens zijn klonen van Hitler, vandaar dat zij op elkaar lijken, en Mengele heeft gezorgd dat al die 'klonen' in dezelfde gezinssituatie kwamen als Hitler, de vader van Hitler is op zijn 65 vermoord, vandaar dus de moorden op de mannen rond de 65. Nu Liebermann dit allemaal weet, reist hij naar Amerika, om het daar de autoriteiten te vertellen. Maar omdat Liebermann ontdekt dat dat te veel tijd gaat kosten, roept hij de hulp in van Young Jewish Defenders, dat is een organistaie die wordt geleid door een rabijn, Gorin, die net als Liebermann, ook nazi-jager is. Omdat Gorin ook al jaren lang probeert om nazi's te vinden, en opgepakt te krijgen, beloofd hij aan Liebermann dat hij zal helpen.

Gorin en Liebermann spreken af om bij de Wheelock, dat is de man die als volgende op het lijstje van Mengele staat om vermoord te worden. Mengele krijgt er alleen lucht van dat zij naar Wheelock teogaan, en zorgt dat hij eerder dan Liebermann en Gorin bij Wheelock is, dat lukt hem, en hij vermoord Wheelock, om daarna tegen over Liebermann te spelen of hij Wheelock is. Maar na verloop van tijd richt hij zijn pistool op Liebermann, en vertelt hem wat zijn plan is. Dat plan spreekt Liebermann niet zo aan dus hij propeert te vluchten, maar hij raakt daarbij erntig gewond. Opeens komt de kloon van Hitler, de geadopteerde zoon van Wheelock terug, en Mengele probeert hem voor zijn verhaal te winnen, maar dat gelooft de zoon niet, en laat de bloeddorstige honden van zijn vader op hem los. Hierna komen Young Jewish Defenders, en brengen Liebermann naar het ziekenhuis.

Als Liebermann uit het ziekenhuis komt, heeft hij eerst met Gorin een diskussie. Gorin wil de 'kleine' Hitlers veermoorden, terwijl Liebermann ze in leven wil laten, omdat hij, zegt hij, geen Mengele wil worden. Omdat zij het er niet overeens kunnen worden, spoelen zij de hele lijst met namen door de W.C.Titelverklaring

Omdat de jongens waar Liebermann naar op zoek is, gekloond zijn in Brazilië, is Liberman op zoek naar de Jongens uit Brazilië, of naar de Boys From Brazil. Dat is volgens mi de verklaring van de titel.Hoofd- en bijpersonen

Hoofdpersonen

Liebermann : Liebermann is iemand die op zoek is naar nazi's, een zogenaamde nazi-jager. Liebermann doet alle mogelijke moeite om Mengele te pakken te krijgen en achter zijn plannen te komen.

Barry Koehler : Barry is jongere student, die Liebermann meehelpt met het zoeken naar Mengele. Hij wordt door Mengele vermoord.

Docter Mengele : Mengele is een nazi, en hij heeft Hitler gekloond, en doet nu alle mogelijke moeite om hen net zo op te voeden als dat Hitler is opgevoedt (is die dat dan).

Klaus von Palmen : Klaus en Barry vertonen overeenkomsten, beiden zijn student, en beide helepen Libermann, alleen blijft Klaus leven, en Barry wordt vermoordt.

Gorin : Gorin en Libermann vertonen ook overeenkomsten, zij zijn beide nazi-jagers.Bijpersonen

Wheelock : Hij is de 65+-er bij wie Gorin en Liebermann elkaar ont- moeten

zoon van Wheelock : Hij is een kloon van Hitler, en red Liebermann het leven.

Professor Biologie : Hij kan Liebermann vertellen dat het Mengele indertijd gelukt is om mensen te klonen.

Beynon : Met hem bespreekt Liebermann het plan.

Emil Döring : Een 65+-er uit Vienna, die ook vermoord moet worden.

Farnbach : Een van de ex-SS'ers

Freya : Met haar bespreekt Liebermann zijn plan

Glanzer : Hij is de 'huisbaas' van Liebermann

Hessen : Een van de ex-SS'ers

Horoe : Een van de 65+-ers

Hunter : Hij neemt het bandje van Barry in ontvangst

Klein : Een van de ex-SS'ers

Lofquits : Hij is een 65+-er, die op Mengele's lijst staat.

Mundt : Een van de ex-SS'ers

Runter : Een van de 65+-ers

Schrieber : De weduwe van een vermoorde 65+-er

Schwimme : Een van de ex-SS'ers

Transtein : Een van de ex-SS'ers

Yoskilo : Serveerster in het Restaurant van MengeleMening

Ik vind het boek erg actueel, wat in deze tijd is er ook een discussie over klonen van mensen, en in 'Boys From Brazil' gaat het over gekloonde Hitlers. Ook vind ik het goed dat er tegen wordt gewaarschuwt, want klonen van mensen vind ik persoonlijk onzin.Settings

Het verhaal speelt zich af op allerlei plekken op de wereld, zodat je geen precieze plek kan aanwijzen waar het verhaal speelt. De tijd valt wel te raden, vlak na de Tweede Wereld Oorlog.Opdracht

Hoe kwam Liebermann deze zaak op het spoor ? Liebermann kwam deze zaak op het spoor, omdat Barry het gesprek tussen Mengele en de ex-SS'ers had opgenomen, en dat bandje had door gespeeld aan Liebermann.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen