Boekverslag : Carry Slee - Spijt!
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1761 woorden.

1. Datum van het leesverslag: 6 oktober 1999

2. Auteur: Carry Slee

Titel: Spijt!

Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Jaar: De 1e druk is uit 1996 en gedrukt in Houten.

Illustratie: De kaft is geïllustreerd door Roelof van der Schans.3. Genre: Ik vind dat het genre pesten is.

In het boek staan de trefwoorden pesten, school, dood en verliefdheid.4. Inhoud: Jochem wordt heel erg gepest op school, dat komt omdat hij erg dik is en niet voor zichzelf durft op te komen. Wat ze ook met Jochem doen, hij durft er nooit iets van te zeggen. Hij wordt vooral gepest door Sanne, Justin en Remco. De rest van de klas vindt

eigenlijk dat ze te ver gaan met het gepest, maar ze durven er niets van te zeggen, omdat ze bang zijn zelf gepest te worden. David vindt ook dat ze te ver gaan, maar durft ook niets ervan te zeggen.

Op een dag fietst David naar school, hij is net op tijd voor de gymles. Als hij binnenkomt ziet hij dat Jochem er nog niet is. Hij hoopt eigenlijk ook niet dat Jochem komt, omdat hij het gepest zat is. Vandaag word de klassenfoto gemaakt en Sanne, Justin en Remco waren niet van plan om met Jochem op de foto te gaan. Maar op het laatste moment komt hij toch nog binnen. Meteen na de gymles rennen Sanne, Justin en Remco naar de jongenskleedkamer, pakken Jochem's kleren en hangen die buiten in een boom. Ze vertellen hem dat hij zijn kleren terugkrijgt nadat de foto is gemaakt. Maar natuurlijk doen ze dat niet.

Tino hun klassen- en gymleraar heeft een hekel aan Jochem, omdat die zich niet inzet voor zijn les. Tino doet dus ook niets aan het gepest en pest 'gezellig' mee.

David komt erachter dat Jochem wordt gedwongen om de krantenwijk van Justin te doen.

Als David een paar dagen later in de Franse les zit merkt hij dat hij zijn boek is vergeten. Sanne ziet het en geeft hem Jochem's boek. David wil het teruggeven, maar hij is bang uitgelachen te worden. Als zijn moeder hem 's avonds de Franse woordjes overhoort, ziet ze dat het Jochem's boek is. David zegt tegen haar dat hij het geleend heeft van Jochem en hij moet het terugbrengen van zijn moeder. Als hij bij Jochem is zet zijn moeder hem allerlei lekkers voor. Hij komt erachter dat Jochem zijn ouders niets van het pesten verteld, omdat Jochem's moeder al een hartaanval heeft gehad omdat Jochem zo werd gepest. Jochem verteld hem dat hij een vriendin heeft in Zandvoort, Nienke de Graaf. Hij zegt ook dat Sanne, Justin en Remco hem beloofd hebben om te stoppen met pesten voor de klassenavond. David heeft medelijden met hem en zegt dat hij hem zal helpen als ze niet stoppen met pesten.

Eindelijk is het zover, de avond van het klassenfeest. David weet nu zeker dat hij Vera verkering gaat vragen. Als hij in de gang komt ziet hij Vera en Youssef zoenen, David kan het niet geloven. Ondertussen dwingen Sanne, Justin en Remco Jochem om likeur te drinken. Even later staat Jochem bij een boom in de over te geven, hij roept David om hulp, maar die heeft het te druk met zijn eigen probleem en zegt dat Jochem op moet rotten.

De volgende dag komt de rector het klaslokaal binnen om hen mede te delen dat Jochem de dag ervoor niet thuis was gekomen. Iedereen is stil en weet dat het hun schuld is, ze zijn te ver gegaan. David zoekt als hij thuiskomt het nummer van Nienke op en belt haar op. Ze gaan samen zoeken en gaan naar alle plekken waarvan Nienke wist dat Jochem ernaar toe ging als hij verdrietig was. Er blijft een plek over, het meertje. Ze gaan ernaar toe en zien er een tas drijven, de tas van Jochem. David en Nienke beginnen te huilen, ook al zijn ze er niet zeker van: Jochem is dood…. Ze lichten de politie in en er komen duikers om naar Jochem te zoeken, ze vinden zijn lichaam in het meertje. Niemand kan het geloven en ze zijn allemaal verdrietig, omdat ze niets aan het pesten hadden gedaan. David voelt zich het meest schuldig, omdat hij zijn woord gebroken heeft.

De klas mag niet op de crematie komen, dat wilden de ouders van Jochem niet. Daarom nemen ze afscheid van hem door bij het meertje hun opstellen voor te lezen en een witte lelie in het water te leggen.

De redactieleden van de schoolkrant vinden dat ze iets moeten doen en richten de pestlijn op. Zo helpen ze andere kinderen.

Op het einde vraagt David verkering aan Vera.5. Hoofdpersonen: De hoofdpersonen zijn David en Jochem.

-David Smit: David is een beetje verlegen jongen en zit bij de redactie van de schoolkrant 'De Brugmug', als hij iets tegen iemand wil zeggen is Niels hem meestal voor. Hij wil Jochem graag helpen, maar hij is bang dat zijn vrienden hem dan negeren. En hij is verliefd op Vera, maar durft haar geen verkering te vragen. Hij maakt geen echte ontwikkeling door in het verhaal, maar op het einde durft hij wel meer dan aan het begin van het verhaal

-Jochem Steenman: Jochem wordt gepest op school door Justin van de Lek, Sanne en Remco. Hij zegt er niets van, omdat hij vindt dat hij het

verdient(blz. 38/39). Hij zegt tegen zijn moeder dat hij bij Jochem huiswerk maakt na school, maar hij moet dan de krantenwijk van Justin doen.

Ook hij maakt geen echte ontwikkeling door, maar hij wordt naarmate het verhaal vordert steeds onzekerder.

Bijpersonen: De bijpersonen zijn Vera, Niels Youssef, Mannon, Nienke, Justin van de Lek, Sanne, Remco, en Tino.

Geen van de bijpersonen maakt een ontwikkeling door.

-Vera Teunisse: Vera is een meisje waar iedereen

bevriend mee wil zijn, zij zit ook op de redactie van de redactie van de schoolkrant. Ze is eigenlijk ook verliefd op David, maar wil het niet laten merken, dus vraagt ze verkering met Youssef.

-Niels: Niels is heel open, hij zegt wat hij denkt en zit bij de redactie van de schoolkrant.

Hij heeft altijd een opmerking klaar voor een leuk meisje.

-Youssef: De computerfreak van de redactie.

-Mannon: Mannon is een ruiger type, zij is ook lid van de redactie. Ze heeft en neuspiercing en heeft altijd een zwart leren jasje aan.

-Nienke de Graaf: Nienke is de vriendin van Jochem uit Zandvoort.

-Justin van de Lek, Sanne en Remco: De kinderen die Jochem pesten.

-Tino van Dijk: De gym- en klassenleraar van klas 2B. Hij heeft een hekel aan Jochem, omdat die zich niet genoeg inzet voor zijn les. Hij maakt de hele tijd opmerkingen over Jochem dat hij

zwanger is(bijv. op blz. 51). Maar op het einde van het verhaal heeft spijt van dat alles.6. Plaats: In en om een middelbare school ergens in Nederland.

Nienke moet vanuit Zandvoort 1 uur en 20 minuten reizen met de trein om er te komen(blz. 107).7. Tijd: Het speelt zich nu af, omdat Youssef een computerfreak, en de computer is en apparaat uit deze tijd.

Verteltijd: De verteltijd is ongeveer 2 uur.

Vertelde tijd: Hoe lang de vertelde tijd is is niet duidelijk, maar het zal waarschijnlijk ongeveer en maand zijn.

Volgorde: Het verhaal wordt verteld chronologische volgorde.

Tijdversnelling/tijdvertraging: Er staan geen tijdsversnellingen of tijdvertragingen in het boek.

Flashbacks/flashforwards: Er staan geen flashbacks of flashforwards in het verhaal.

Maar David herinnert zich op bladzijde 103, nadat het feest is afgelopen, opeens dat Jochem om zijn hulp riep, maar dat interesseerde hem toen niet.

Ik weet niet of je dat een flashback kan noemen, anders is dat de enige die in het boek staat.8. Begin: Het verhaal begint bij het begin van de eigenlijke gebeurtenissen, omdat David in het begin van het boek pas verliefd is op Vera(blz. 1). En hij begint zich dan pas te realiseren hoe erg Jochem gepast wordt(blz. 4).9. Probleem: Het belangrijkste probleem is dat Jochem gepest wordt.

Ook is en probleem dat David verliefd is op Vera, maar durft dat niet te zeggen.

Ik vind dat het probleem van David in het niet valt bij dat van Jochem, daarom is dat Jochem gepest wordt volgens mij het belangrijkste probleem.

Afloop: Je kunt niet precies zeggen of het boek een goede of en slechte afloop, want je moet het dan eerst vanuit het perspectief van de hoofdpersonen bekijken.

Voor Jochem is het verhaal van de ene kant wel goed afgelopen, omdat hij door zijn dood de pesters eindelijk gestraft werden.

Dat was natuurlijk ook gebeurd als hij het tegen en leraar of iemand anders had gezegd, maar dan zouden ze na schooltijd nog altijd kunnen doorgaan.

En van de andere kant is het voor Jochem ook en slechte afloop, omdat als iemand zelfmoord pleegt het boek nooit een goede afloop kan hebben.

Voor David is het van de ene kant wel goed afgelopen, omdat hij eindelijk verkering met Vera heeft.

Maar ook voor hem, en de rest van de klas is het verhaal slecht afgelopen, omdat ze met een schuldgevoel blijven zitten.

Het verhaal is heel realistisch, omdat pesten vaak voorkomt op de manier zoals die in het boek wordt beschreven.

Het boek heeft een gesloten einde, omdat Jochem dood is en iedereen verder moet met zijn of haar leven.10. Perspectief: Het hele boek is geschreven vanuit het perspectief van David.11. Titel: Het boek heet Spijt!, omdat mat name David, maar ook de rest van de klas er spijt van hebben dat ze Jochem niet geholpen hebben.

David vindt het stom van zichzelf dat hij Jochem niet had geholpen op de klassenavond, omdat hij met zijn eigen 'stomme' liefdesverdriet bezig was(blz. 118).12. Thema: Het thema is te laten zien waar pesten toe kan leiden.13. Eigen mening: Het boek is heel goed geschreven, omdat het verhaal heel echt lijkt.

Namelijk omdat het boek is geschreven naar aanleiding van een brief achter op de VPRO gids, waarin stond dat een jongen zijn buurmeisje zo had gepest dat ze voor de trein sprong.

Ook leefde ik heel erg mee met Jochem, het boek raakt je erg diep, gelukkig word ik niet gepest en hopelijk zal dat ook nooit gebeuren.

Er wordt ook heel goed verteld hoe machteloos Jochem zich voelt.

Het verhaal is gemakkelijk opgebouwd, er worden geen lastige woorden in gebruikt.

En er zijn weinig dialogen in het verhaal.

Alleen is het jammer dat de flaptekst teveel verklapt, want daar staat al in dat Jochem op het einde dood gaat.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen