Boekverslag : Didier Van Cauwelaert - Un Aller Simple
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1761 woorden.

Un aller simple



Didier van Cauwelaert (2000) Un aller simple Wolters-Noordhof, Groningen Eerste druk 1994



Wanneer?

Het verhaal speelt zich af in deze tijd.



Waar?

Het eerste deel van het verhaal speelt zich af in Marseille. Hier woont de hoofdpersoon van het verhaal bij een zigeunerfamilie. In het volgende stuk van het verhaal bevindt dit persoon zich in een gevangenis. In deze gevangenis wordt besloten dat hij het land zal worden uitgezet.

Het laatste gedeelte van het boek vertelt over de reis in en naar Marokko. Het eerste deel hiervan speelt zich dus af in het vliegtuig. Na het landen vertrekken de hoofdpersonages naar een hotel en ondernemen vervolgens een reis naar de geboorteplaats van Aziz, Irghiz.

De laatste hoofdstukken spelen zich weer af in Frankrijk (Laorraine), waar Aziz bij de ouders van Jean-Pierre, zijn begeleider, verblijft.



Omgeving en sfeer

De sfeer die gedurende het hele boek hangt is een sfeer van blindelings vertrouwen (Jean-Pierre) maar ook van leugens (Aziz). De manier waarop Jean-Pierre blindelings een verhaal gelooft waardoor zijn droom in vervulling kan gaan doet denekn aan een kinderlijke situatie. Doordat Aziz zich steeds uit de meest vreemde situaties weet te redden geeft het verhaal ook een ontspannen sfeer.

Het verhaal speelt zich af in meerdere ruimtes, zoals een cel, een hotel en een vliegtuig.



Wie?

Het belangrijkste personage uit het verhaal is Aziz. Aziz is twintig jaar en als baby van onbekende herkomst geadopteerd door een zigeunerfamilie in Frankrijk. Eerst denkt Aziz dat hij bij deze ouders terecht is gekomen nadat zij de auto van zijn echte ouders, waarin hij lag te slapen, hadden gestolen. Door deze auto (een Ami 6) heeft men hem zijn naam gegeven. (Ami 6 werd later Aziz). Wanneer Aziz 18 is vertelt zijn adoptiemoeder hem echter dat zijn ouders zijn omgekomen bij een ongeluk en dat hij is gered voor de auto ontplofte. Al van kleins af aan weet Aziz dat hij geen zigeuner is, niet van Arabische en niet van Roemeense afkomst, dit is een reden waarom hij altijd scheidsrechter moet zijn bij voetbalwedstrijden. Anders dan de rest is hij steeds geweest.

Op zijn twaalfde stopt Aziz met school, zoals dat de gewoonte was bij de Roemenen. Hij verdient voortaan zijn geld met het stelen van autoradio’s. Aziz heeft veel fantasie, aangezien hij meerdere malen een verhaal vertelt dat niet waar is maar de luisteraar toch weet te overtuigen.

Een ander belangrijk persoon in het verhaal is Jean-Pierre Schneider. Jean-Pierre begeleidt Aziz op zijn reis naar Marokko. Jean-Pierre is aan het begin van het verhaal depressief, omdat hij problemen heeft met zijn vrouw Clementine. Jean-Pierre heeft geen contact meer met zijn ouders omdat hij zijn eigen droom, schrijven van boeken, wilde laten uitkomen. Wanneer Aziz hem een verhaal vertelt over zijn geboorteplaats besluit Jean-Pierre hier een boek over te schrijven. Jean-Pierre is een persoon vol dromen en is door het dolle heen als blijkt dat zijn wens, het schrijven van een boek, in vervulling kan gaan. Hij gelooft dat het verhaal dat Aziz vertelt de waarheid is, al is het tamelijk ongeloofwaardig, maar omdat hij het wil geloven is het voor Jean-Pierre de waarheid. Dit geeft hem een kinderlijke iets.

Aan het eind van het boek krijgt Jean-Pierre een relatie met Valérie.

Valerie is een gids in Marokko. Zij ontmoet Aziz voor het hotel en gaat na wat met hem te hebben gedronken mee naar zijn kamer. Valerie stemt toe meet te werken aan het rollenspel dat Aziz heeft gecreëerd door zijn fictieve verhaal en gaat mee op zoek naar Irghiz.



Samenvatting

Het verhaal vertelt over Aziz, die als baby is geadopteerd door een zigeunerfamilie. Aziz heeft een vals paspoort waarop staat dat hij in Marokko is geboren. Op zijn twaalfde stopt Aziz met school en krijgt van een leraar een atlas en de verhalen die zijn leraar hem vertelde. Aziz is erg blij met het boek en kent alle verhalen uit zijn hoofd.

Aziz verdient zijn geld door het stelen van auto’s en autoradio’s. Wanneer hij een verlovingsfeestje geeft, komt plots de politie binnenvallen. Aziz wordt meegenomen naar het bureau omdat hij volgens hen een ring heeft gestolen. Dit maal is Aziz echter onschuldig. Hij had de ring gekocht voor zijn geliefde Lila, die hij nu niet meer terug zal zien. Op het bureau wordt besloten dat Aziz wordt teruggestuurd naar zijn geboorteland, wat volgens zijn paspoort Marokko is. Hij kan echter ook niet vertellen dat zijn paspoort vals is en er zit niets anders op dan een spel te spelen. In zijn atlas wijst hij willekeurig de plek van zijn ‘geboorteplaats’ aan. Hij noemt dit plaatsje Irghiz.

Samen met een begelider, Jean-Pierre, stapt hij op het vliegtuig richting Marokko. Onderweg vraagt deze man aan Aziz wat over zijn geboorteplaats te vertellen. Aziz vertelt een verhaal dat zijn leraar hem ooit vertelde. Dit verhaal gaat over een gemeenschap waar nooit iemand is uitgekomen, en die daarom nog onbekend is; het is een plaatsje waarin alleen grijze mensen leven. Jean-Pierre gelooft het verhaal en is dolgelukkig omdat zijn droom een schrijver te worden in vervulling kan gaan. Hij begint eveneens een boek te schrijven over de geschiedenis van deze geheimzinnige plek.

In Marokko hebben ze behoefte aan een gids, want Aziz spreekt geen woord Marrokaans. Valerie is bereid mee te spelen in zijn rollenspel en zij doen net of Aziz wel de taal van het land onder de knie heeft.

Dagenlang reist het trio door Marokko op zoek naar Irghiz. Dan wordt Jean-Pierre ziek, omdat hij vervuild water heeft gedronken. Toch wil hij de reis voortzetten. Uiteindelijk resulteert dit in zijn dood.

Aziz besluit mee te gaan met het lichaam van Jean-Pierre naar Frankrijk, en jhet is niet moeiljk met het lichaam terug te keren naar het land waar hij leefde. Hier besluit Aziz op bezoek te gaan bij Clementine, de vrouw van Jean-Pierre. Deze blijkt een nieuwe liefde te hebben en het lijkt hem geen goed plan het lichaam van Jean-Pierre bij haar achter te laten. Hij besluit vervolgens naar de ouders van zijn begeilder te gaan. Met het laatste geld van Jean-Pierre koopt hij een auto en reist naar Lorraine. Hier vertelt hij de ouders eerst een verhaal dat Jean-Pierre zijn leven heeft gered en zo van zijn ouders houdt. Later wil hij hen het echte verhaal en de dood van hun zoon, maar wanneer hij bij zijn auto komt blijkt deze gestolen te zijn met het lichaam van zijn begeleider erin. Aziz besluit het echte verhaal niet te vertellen. Hij blijft vervolgens bij de ouders van Jean-Pierre om zijn boek over de reis te beëindigen. Opnieuw heeft hij nu adoptiefouders.

Het is niet duidelijk of Aziz illegaal in Frankrijk zal blijven of zal teruggaan naar Marokko. Ik verwacht dat hij in Frankrijk zal blijven, omdat dit het land is waar hij is opgegroeid.



Mini - samenvatting

Aziz is als baby van onbekende herkomst geadopteerd door een zigeunerfamilie en krijgt een vals Marrokaans paspoort. Als hij wordt opgepakt heeft dit tot gevolg dat hij naar het land van herkomst wordt gestuurd. Hij kiest een plaats in de atlas uit en reist hiernaar toe. Aan zijn begeleider vertelt hij allerlei verzonnen verhalen over zijn geboorteplaats, vervolgens gaan zij in gezelschap van een gids op zoek naar deze fictieve plaats.



Hoe?

Het verhaal wordt grotendeels verteld uit de ogen van Aziz (de ik-persoon). Een klein fragment uit het boek bestaat uit het dagboek van zijn begeleider, die ervoor moet zorgen dat Aziz in Marokko op gang komt.



Waarom?

Ik denk dat de auteur dit verhaal heeft geschreven als amusementsverhaal. Door een grappige situatie te creëren, waaruit de hoofdpersoon zich op de een of andere manier zal moeten redden, omdat hij niet kan toegeven dat hij een vals paspoort heeft, lokt het mensen het verhaal te lezen, omdat zij willen weten hoe dit wordt opgelost. Hij beschrijft ook duidelijk hoe het straatleven in Marseille is, en ook de situatie in Marokko. Hiermee bereikt hij een extra doelgroep.



Titelverklaring

In het verhaal begint Jean-Pierre met het schrijven van een boek dat hij ‘un aller simple’ wil noemen. Dit doet hij omdat hij van te voeren al weet dat hij niet terug zal keren.



Mening

Ik vond dit verhaal erg leuk om te lezen, omdat de personages zich steeds in aparte situaties bevinden. Omdat het zich in meerdere omgevingen afspeelt, komen de karakers van de personages duidelijk naar voren. De situatie waarin Aziz zich bevindt, hij is een dief maar wordt opgepakt voor een misdaad die hij niet heeft begaan, is natuurlijk erg frappant. De manier waarop Aziz zich redt uit zijn situatie vind ik erg leuk. Hij heeft totaal geen kennis van het land waarin hij volgens zijn pasoort geboren is. Door een willekeurige plek uit te kiezen in het Atlasgebergte wijst hij zichzelf als het ware een geboorteplaats toe. Vervolgens vertelt hij en verhaal aan zijn begeleider over zijn geboorteplaats, die dit verhaal blindelings gelooft. Dit vond ik tamelijk vreemd, omdat het met de moderne technieken toch enigszins onlogisch is dat er ergens een onbekende gemeenschap leeft. Jean-Pierre droomt er echter al zo lang van schrijver te worden dat hij elk verhaal wil geloven. Doordat hij ziek toch door gat met zijn reis, wat uiteindelijk resulteert in zijn dood, wordt extra goed duidelijk hoe graag hij die plaats wil zien.

Het viel me op dat Aziz zo eenvoudig mee terug kon keren naar Frankrijk, terwijl hij het land juist was uitgezet. Het lijkt me nogal vreemd dat iemand zomaar mee mag terug naar Frankrijk, als iemand vanwege een misdaad juist het land is uitgezet.

De manier waarop het boek is geschreven sprak me aan, omdat er zonder het gebruiken van te ingewikkelde zinnen toch een duidelijk verhaal naar voren is gebracht. Het blindelings vertrouwen van volwassenen en de wens hun droom waar te maken spraken me ook aan. De manier waarop ook Valerie en Aziz met elkaar omgaan, zij kennen elkaar niet, maar toch stemt zij toe hem te helpen in zijn vreemde situatie. Samen bedenken zij allerlei dingen om de droom van hun medereiziger niet te verstoren. De manier waarop deze drie mensen, die door en foutje bij elkaar terecht zijn gekomen, met elkaar omgaan zorgt voor een ontspannen sfeer in het boek, hoewel er zich toch ook gespannen gebeurtenissen afspelen.

De situatie waarin Aziz zich bevind zullen ook in het echt wel eens voorkomen, en dit maakt het verhaal extra grappig om te lezen.

Kortom; een leuk boek, met name vanwege de fantasie die Aziz gebruikt om zich toch enigszins uit zijn situatie te redden.



Marije van Rooijen 4V1

Januari 2001

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen