Boekverslag : Carry Slee - Pijnstillers
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2331 woorden.

De schrijfster van het boek Pijnstillers heet Carry Slee.

Ik ben begonnen met lezen op: 9 Dec. En had het boek uit op 10 Dec.

De omslagillustratie is getekend door: Roelof van der Schans.

De hoofdpersonen zijn: Casper een jongen van ca. 14 jaar, de moeder van Casper die ernstig ziek wordt en sterft en Sofie en Anouk vriendinnen van Casper. Verder komen in het verhaal voor: Roy een Surinaamse jongen, Pien de muzieklerares en de ouders van Sofie.

Het verhaal speelt zich af in deze tijd in Nederland.De inhoud van het boek:

Als Casper 's morgens naar school fietst begint Sofie meteen over Roy te vertellen want ze is verliefd op hem. De vader van Sofie is ontslagen door een Surinaamse man en daarom vindt haar vader alle Surinaamse mensen stom. Omdat Roy ook een Surinamer is, durft Sofie niet te zeggen dat ze verliefd op Roy is. Als de school uit is gaat Casper meteen naar huis want hij heeft muziekles, hij speelt keyboard. Als hij net wil gaan ziet hij Sofie. Ze zegt dat hij haar sterkte moet wensen omdat ze een afspraakje heeft met Roy. Hij hoopt dat Pien, zijn muzieklerares nieuws heeft over het orkest, hij wil er namelijk bij.

Als hij nog even iets aan zijn huiswerk wil doen hoort hij de bel, het is Sofie. Ze heeft ruzie met haar vader omdat hij Sofie op een pleintje had zien zoenen met Roy. Sofie weet hoe ze de ruzie met haar vader kan bijleggen door net alsof te doen dat Casper en zij verkering hebben. Dat vindt Casper wel goed. Als de moeder van Casper belt om bij de Italiaan te eten zegt hij dat Sofie ook meegaat.

De vader en moeder van Casper zijn gescheiden.

De volgende dag had Casper een liefdes briefje aan Sofie geschreven om aan haar vader te laten zien. Ze had het in een sigaretten pakje gestopt, toen kwam Roy om een sigaret vragen. Sofie gaf het pakje aan hem omdat ze gestopt was met roken, maar het briefje zat er nog in. De volgende pauze ging ze Roy zoeken en kwam meteen weer terug. Roy had het liefdesbriefje gevonden. Nu dacht hij dat ze met Casper verkering had. Sofie zei dat Roy nu heel boos was, en dat Casper een oplossing moest verzinnen. Sofie loopt kwaad naar buiten.

Na school ziet Casper dat Sofie en Roy alweer staan te zoenen. Als hij thuis komt ziet hij zijn moeder op de bank liggen en ze is helemaal wit. Casper heeft zijn moeder wel vaker zo gezien. Casper loopt naar de telefoon en belt de dokter. Hij is blij dat hij de dokter heeft gebeld, die heeft röntgenfotos gemaakt. De volgende dag krijgt Casper het adres van zijn opa en oma van zijn vaders kant want zijn moeder wist het adres van zijn vader niet. Na school gaat hij samen met Sofie naar de brillenwinkel van opa en oma.

Ze gingen naar binnen Toen de meneer van de winkel kwam (Caspers opa dus) zei Sofie dat ze niet goed kon zien. Ze gingen achter in de winkel de ogen van Sofie opmeten en ze zeiden dat ze een bril nodig had. Toen ze buiten stonden vroeg Casper waarom ze dat had gedaan. Sofie vond het wel een leuke grap. Daarna gingen ze allebei naar huis.

Als Casper thuis komt gaat hij zijn huiswerk maken. Als zijn moeder thuis komt vraagt Casper hoe het in het ziekenhuis was, want zijn moeder moest weer naar de dokter. Ze zei dat er weer foto's waren gemaakt.

Als Pien de volgende dag belt heeft ze nieuws over het orkest, er is een plaats vrij. Casper is meteen heel erg blij maar hij wordt minder blij als hij hoort dat hij eerst auditie moet doen. Hij wil het aan zijn moeder vertellen maar ze slaapt nog dus laat hij haar maar liggen, want ze heeft de uitslag van het onderzoek uit het ziekenhuis gekregen, er zit een ontsteking in haar buik. Als hij naar de muziek les gaat speelt hij zijn eigen gemaakte liedje. Pien vindt dat je er goed bij kan zingen en zegt dat ze daarvoor iemand weet. Eigenlijk vindt Casper het niet zo leuk, dadelijk is die Anouk, zo heet ze, helemaal niet leuk, maar hij zal erover nadenken. Als hij weggaat laat Pien hem uit. Buiten ziet hij een heel mooi meisje. Pien zegt dat het Anouk is. Meteen weet hij het: hij wil dat Anouk bij hem gaat zingen.

Als hij thuis huiswerk wil maken denkt hij steeds aan Anouk. Hij heeft met Sofie afgesproken dat hij zijn opa en oma gaat bellen om het adres van zijn vader te vragen. Hij belt op en vraagt het adres, gelukkig doen ze niet moeilijk. Als hij uit school komt gaat hij langs zijn vader. Er doet een vrouw open als hij aanbelt. Casper zegt dat hij voor Bob van Laren komt, dat is de naam van zijn vader. De vrouw zegt dat hij er niet is, en dat hij over een paar dagen terug komt. Hij gaat naar huis, zijn moeder heeft een paar uurtjes vrij genomen. Casper wil weer een keer iets gezelligs met zijn moeder doen dus pakt hij haar agenda en schrijft er in: UITSTAPJE MET CASPER. Er valt een kaartje uit haar agenda, Casper leest het kaartje daar staat op: ANTONIE VAN LEEUWENHOEK ZIEKENHUIS. Casper schrikt zich rot, de ontsteking in zijn moeders buik is kanker.

Onder het eten begint hij te huilen, zijn moeder vraagt of hij het nu weet dat ze kanker heeft. Casper knikt. Als Casper naar de muziekles gaat moet hij zijn eigen gemaakte liedje spelen, alleen het lukt niet omdat hij verdrietig is om zijn moeder. Anouk zingt niet goed omdat Casper slecht speelt. Pien wordt een beetje boos. Als ze buiten staan spreken Anouk en Casper een keer af om samen te oefenen. Als ze een afspraak maken zegt Anouk dat ze vroeg komt want 's middags gaat ze met haar vriend uit. Casper denkt dat ze een vriend heeft, haar kan ik dus wel vergeten.

Het uitstapje kon niet doorgaan, want er was plaats vrij gekomen in het ziekenhuis voor zijn moeder. Zijn tante kwam oppassen omdat zijn moeder lang wegblijft. Als hij uit school is gaat hij meteen naar zijn moeder. Ze is net geopereerd aan de tumor in haar buik. Als hij er is slaapt ze nog. Hij gaat maar weg, het is te druk voor haar. Als hij thuis komt is zijn tante er. Ze heeft een horloge voor hem gekocht. De volgende dag gaat hij weer naar zijn moeder. Als hij er is, is de dokter nog bij zijn moeder.

Hij gaat naar de recreatiezaal. Daar ziet hij twee dames praten. Ze hebben het over zijn moeder en over hem. Opeens krijgt Casper het heel benauwd en rent naar buiten. Als hij buiten is hoort hij zijn naam roepen. Het is Anouk. Als ze Caspers gezicht ziet vraagt ze wat er is. Casper vertelt over zijn moeder. Anouk begrijpt het omdat haar vader ook ziek is geweest. Ze vertelt dat haar vader naar een alternatieve arts was geweest. Anouk zegt dat ze hem het adres zal geven.

Als Casper na het eten naar het ziekenhuis gaat zegt zijn moeder dat de operatie niet is gelukt. Als Casper thuis komt zit Anouk op hem te wachten. Ze gaan naar boven en Anouk geeft Casper het adres van de alternatieve arts. Anouk belt meteen voor een afspraak. Het is gelukt, ze kunnen terecht. Daarna gaan ze nog even oefenen voor de auditie. Casper kon het swingende lied niet spelen. Anouk zei dat hij een droevig lied moest maken. Dat deed Casper en het werd heel mooi.

Vandaag is de dag dat ze naar de alternatieve arts gaan. Als ze er zijn vertelt Casper waar ze zijn. Zijn moeder wil niet naar binnen maar gaat toch. Casper zit in de wachtkamer op zijn moeder te wachten. Als ze naar buiten komt zegt ze dat ze een nieuwe afspraak hebben gemaakt. Ze heeft een speciaal dieet gekregen. Na een paar weken zegt Bert (de alternatieve arts) dat Caspers moeder goed vooruit gaat. De tumor wordt kleiner.

Die middag belt hij zijn vader op. Zijn vader is hartstikke blij als Casper belt. Ze maken een afspraak dat ze vrijdag in de Bijenkorf iets gaan drinken. Anouk komt nog een keer oefenen voor de auditie want die is vanavond. Als ze boven zijn beginnen ze meteen. Anouk zingt niet mooi en wordt meteen boos. Die avond moeten ze spelen. Als ze klaar zijn met spelen klapt iedereen heel hard. Nu gaat de jury bekend maken wie er in het orkest mag. Casper en Anouk zijn allebei heel blij, ze hebben gewonnen.

Het is vrijdag. Casper heeft een afspraak met zijn vader. Hij is in de Bijenkorf en zoekt hij zijn vader. Als hij hem gevonden heeft, vindt Casper het heel gezellig. Thuisgekomen vindt hij een puinhoop. Hij ruimt het op. Boven ziet hij op zijn moeders nachtkastje pijnstillers staan. Hij schrikt zich rot. Het gaat helemaal niet goed met zijn moeder. Hij belt meteen Anouk op en zij komt meteen. Als ze er is gaat de telefoon. Anouk neemt op, het is de vader van Sofie en hij vraagt of Sofie er is. Anouk zegt dat ze er niet is. Casper zegt dat ze bij Roy is en hangt op. Casper schrikt, nu heeft hij Sofie verraden. Hij vertelt alles aan Anouk. Casper belt meteen naar Roy op en vertelt alles. Als hij heeft opgehangen gaat de bel. Hij doet open, het is de vader van Sofie, hij is heel boos. Zodra hij weg is gaan Casper en Anouk naar Roy. Ze hebben met z'n vieren een oplossing bedacht.

Die avond komt Sofie naar Casper. Ze zegt dat ze het goed heeft gemaakt met haar vader. De volgende dag op school vertelt Sofie dat Roy bij haar thuis is geweest.

Als Casper uit school komt ziet hij zijn moeder op de bank zitten. Met een sigaret en een glas wijn. Ze is dus gestopt met het dieet. Het gaat helemaal niet goed met zijn moeder.

Die avond komt Anouk eten en het wordt heel gezellig. Casper vertelt Anouk dat hij bij zijn tante in Rotterdam gaat wonen, als zijn moeder dood is. Als ze buiten staan zegt Anouk dat ze Casper niet kan missen als hij in Rotterdam gaat wonen. Casper zegt dat hij haar ook niet kan missen, en opeens zoenen ze. De volgende dag komt zijn tante, ze heeft goed nieuws. Ze koopt het huis van Caspers moeder. Dan hoeft Casper niet naar Rotterdam, maar blijft hij gewoon thuis wonen. Hij vertelt het meteen aan Anouk, zij is heel blij. Hij gaat naar het orkest hoewel hij daar geen zin in heeft.

Als hij terug komt ziet hij zijn moeder, ze is helemaal wit. Ze slaapt. Casper begint te huilen, zijn tante troost hem. Hij loopt naar zijn moeder toe en knuffelt haar. Haar ogen gaan open. En zegt dat ze van Casper houdt. Hij streelt de hand van zijn moeder die steeds kouder wordt. Plotseling springt hij overeind en schreeuwt dat zijn moeder dood is.

Mijn mening over het boek:

Ik vind het een mooi boek want het is een ontroerend verhaal.

Ik vind het een leuk boek om te lezen omdat het in deze tijd gebeurt.

Ik vind het leuk om boeken te lezen waar droevige stukken en vrolijke stukken in zijn.

Er zijn niet zoveel moeilijke woorden in het boek.

Ik heb het in één keer uit gelezen omdat het een mooi verhaal is.

Inhoud van het boek: 8,5

Manier van schrijven: 10

Tekeningen: waren er niet.Het stuk dat ik het mooiste vond:Casper voelt zich machteloos. Kon hij maar iets voor haar doen, kon hij haar sterven maar verlichten. Hij stond op en gaat achter zijn keyboard staan. Zal ze het nog kunnen horen? Zal de muziek nog tot haar doordringen? Hij houd zijn vingers boven de toetsen, maar durft niet te spelen. Het is zo stil in de kamer, hij weet niet of hij die stilte mag doorbreken. Onzeker kijkt hij Anouks kant op. "Toe maar" fluistert ze. Casper begint te spelen. Vol spanning kijkt hij naar zijn moeder. Haar ogen gaan open en er komt een lach op haar gezicht. Zo wil je het denkt Casper en hij speelt door op z'n allermooist. Dat zijn vingers moe worden, kan hem niets schelen. Hij is niet van plan te stoppen, al moet het dagen duren. Maar zoveel kracht heeft zijn moeder niet meer. Hij ziet het aan tante Inge en Anouks verschrikte gezicht. Casper rent naar het bed. Hij pakt zijn moeders hand. Hij weet niet hoe lang hij daar zit, de hand van zijn moeder strelend die steeds kouder word. Plotseling springt hij overeind. Hij rent door de kamer en bonkt met zijn vuisten tegen de muur. 'Ze is dood' schreeuwt hij. 'Mijn moeder is dood'Ik wil: ik zou niet willen dat mijn moeder zou sterven aan kanker.Slot opdracht:Carry SleeCarry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren.

Toen ze klein was, was ze veel met verhalen en boeken bezig.

Ze kon niet schrijven dus bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffels.

Op de lagere school had ze een schrift waarin ze verhaaltjes schreef.

Na de middelbare school ging zij naar de Academie voor Expressie.

In 1975 slaagde ze voor deze opleiding.

Carry Slee heeft 2 dochters, Nadja (1980) en Masja (1983) die haar op ideeën brachten.

Toen haar dochters jong waren, bedacht Carry verhalen voor hen waarin Keetje Karnemelk de hoofdrol speelde.

Nadja en Masja vonden de verhalen zo leuk dat Carry Slee besloot ze naar het tijdschrift Bobo te sturen.

Inmiddels is Carry Slee fulltime schrijfster en verschenen er meer dan 25 boeken van haar.

Carry schrijft duidelijke taal, die kinderen aanspreekt.

Haar boeken zijn altijd spannend en zo leuk dat je ze in 1 keer uit wilt lezen.

Elke keer dat je de boeken leest, is er iets nieuws in te ontdekken.

In haar boeken schuwt Carry Slee moeilijke ontwerpen niet.

Door haar humoristische en luchtige stijl worden haar boeken echter nooit te zwaar.

Zo probeert zij kinderen te leren om op een creatieve en fantasierijke manier met problemen om te gaan.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen