Boekverslag : Yvonne Keuls - Het Verrotte Leven Van Floortje Bloem
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 4040 woorden.

Zakelijke gegevens:



Titel: Het verrotte leven van Floortje Bloem.

Auteur: Yvonne Keuls

Uitgever: Ambo bv., Baarn

Jaar van uitgave: 1982





Andere werken van Yvonne Keuls:



Boeken:

Jan Rap en zijn maat,

De moeder van David S.,

Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel,

Daniel Maandag,

Indische tantes,

Meneer en Mevrouw zijn gek en

Lowietjes smartegeld of het gebit van mijn moeder.



Titelverklaring:



Het verrotte leven van Floortje Bloem is de titel.Zo verklaar ik hem: Floortje noemt zo haar eigen leven als ze haar verhaal aan haar konijntje (dat ze van Gerben had gehad) verteld, nadat ze weg is gelopen en op het autokerkhof schuilt. En daar heeft Floortje gelijk in, ze heeft een rot leven.



Samenvatting:



Floortje’s moeder en haar zusje Beppie vluchten voor een gewelddadig huwelijk. Tante Gerda, die een volkscafe heeft in Leiden vangt hen op. Maar de moeder van floortje blijkt zwanger te zijn van Floortje.Wie de vader van het kind is, is nog niet helemaal duidelijk. De oude man bij wie ze inwoonden? De vader van Beppie? Voor Floortje is er geen plaats in het café, daarom wordt ze afgestaan.



Als Floortje drie is, komt ze bij leuke pleegouders. Ze vraagt erg veel aandacht en ze verveelt zich snel, omdat ze in het kindertehuis niet heeft geleerd om zichzelf te vermaken. Maar de pleegouders zijn geduldig en geven haar veel aandacht. Floortje was dol op haar pleegvader, die haar knuffelde en op schoot nam. Totdat de pleegvader overlijdt na een auto ongeluk. Dat was een grote klap voor iedereen. Haar pleegmoeder kon het niet meer aan, dus Floortje wordt weer in een tehuis gestopt. Toen werd ze na vier jaar overgeplaatst naar een ander pleeggezin. De pleegvader is onderwijzer. In dit pleeggezin gaat het al gelijk fout. Ze begint geld te stelen, zorgt voor veel problemen en ze gedraagt zich overdreven aanhankelijk ten opzichte van mannen. Ook speelt ze sexuele spelletjes met haar 2-jarig pleegzusje. Het gezin kan de situatie niet aan en Floortje belandt in een observatiehuis. In de observatierapporten staat dat Floortje oneerlijk, bang en wreed is. Ze vernielt andermans speelgoed en ze treitert de hulpverleners. Het advies luidt: plaats haar in een internaat, omdat ze te moeilijk voor een gezin is.



Floortje hoopt op nieuwe pleegouders, maar die komen maar niet. Ze brengt vier jaar door in het internaat. Ze wordt daar zo vaak door allerlei psychologen op dezelfde manier getest, dat ze de psychologen doorkrijgt en ze zelf gaat testen en in de maling nemen. Toen ze eindelijk een leidster had, waar ze goed mee op kon schieten, werd deze leidster Annemarie al na een maand ontslagen.

Annemarie heeft Floortje nog wel een vakantiegezin kunnen bezorgen. Ze mag ieder weekend naar de familie Peperzak toe. Het gaat daar erg goed tot het 25-jarig huwelijksfeest. Floortje mag niet op de groepsfoto, helemaal van streek rent Floortje naar de zolder. Gerard volgt haar en laat zich door haar bevredigen. Als Gerard klaarkomt schrikt Floortje zo erg dat ze over hem heen kotst. Na deze gebeurtenis wil ze niet meer naar de Peperzakken. Weer komt ze onder behandeling van psychiaters. Maar het enige wat ze wil is naar haar echte moeder toe.



Ondertussen woont haar moeder niet meer bij tante Gerda. Ze is getrouwd met Adri en ze wonen samen met Beppie in Rotterdam. Adri wil Floortjes moeder gelukkig maken en doet daarom zijn uiterste best om Floortje terug te krijgen. Hij doet dit door steeds maar weer brieven naar het internaat te sturen. Uiteindelijk lukt het en Floortje mag ieder weekend komen.

Op de zaterdagavond nemen Beppie en haar vriend Lexie, Floortje mee naar de Keet, een soort jeugdcentrum. In de Keet ontmoet ze Sjon, een buurtwerker die in zijn vrije tijd studeert voor orthopedagoog. Floortje vind het daar prachtig, ze dronk en rookte hasj en wiet hier voor het eerst. Floortje betrapt haar zus en haar vriend bij het vrijen. Beppie verteld dat Lexie haar ervoor betaald en voortaan mag Floortje stiekem kijken om er wat van te leren. Beppie en Floortje kunnen het goed met elkaar vinden, ze doen bijna alles samen. Ze gaan samen kleren stelen bij de V&D.



Floortje moet op een gegeven moment naar de huishoudschool. Dat vond ze niet leuk en spijbelde veel. Als ze spijbelde zat ze vaak in een café vlak bij de school, daar ontmoet ze Karen. Samen met Karen gaat ze naar Gerben toe. Gerben is een pedofiel die vlak bij school woont. Hij nam ze op schoot, knuffelde met ze en vertelde ze mooie verhalen uit kinderboeken. Dit duurde echter maar even, Karen’s ouders komen er achter en zorgen ervoor dat Gerben naar de gevangenis moet. Dit doet Floortje erg veel pijn, ze zoekt steun bij Adri. Dit doet ze alleen op de verkeerde manier: ze gaat Adri strelen net als ze bij Gerben deed. Terwijl dit gebeurt komt Floortjes moeder de kamer in gelopen. Dan is het afgelopen, Floortje wordt terug gebracht naar het internaat en mag niet meer terug komen.



Floortje ging weer terug naar het internaat en werd in een apart kamertje gezet. De volgende dag was Floortje jarig. Ze kreeg een pakketje over de post. Er zat een knuffel konijntje van Gerben in. Dit konijn zal ze altijd bij haar houden. Ook Beppie en Sjon kwamen langs. Beppie was na een ruzie thuis weggelopen en bij tante Gerda ingetrokken. Van tante Gerda, die Floortje toen de tijd nog niet eens kende, kreeg ze dertig gulden.



Floortje moest naar een ander tehuis, omdat ze te oud was geworden voor deze. Op de heenweg ging Floortje er vandoor. Ze verborg zich op een autokerkhof vlak bij gerben’s huis. En wacht tot Gerben thuis komt, maar hij komt maar niet thuis. Dan besluit ze Sjon te bellen. Sjon komt haar ophalen en bracht haar naar Beppie, die in Lexies huis logeerde. Sjon was zelf nooit thuis, zijn vriend Patriek kwam af en toe eens langs. Martien vulde dan de voorraden weer aan, want Floortje en Beppie mochten niet naar buiten. Ze mochten alles pakken ook de hard-drugs. Ze hadden een goede tijd. Tot op een dag Sjon samen met een vriend Floortje daar weghaalt, Beppie konden ze niet meenemen, want zij was bewusteloos. Nadat Beppie bijkwam voelde ze zich erg rot en begon nu ook te snuiven. Dan komt Patriek terug met twee heroïnehoertjes, die komen er ook wonen. Zelf wordt Beppie uiteindelijk ook een hoertje.



Floortje werd weer in een tehuis geplaatst. Daar haalt ze erg veel rottigheid uit, ze loopt samen met een vriendin weg, maar word gepakt als ze kleren steelt. Floortje wordt overgeplaatst naar Gelders-End, ook hier loopt ze weg. Ze belt Sjon weer op. Floortje wil graag samen met Beppie bij tante Gerda gaan wonen. Ze pikken Beppie van de straat op en Beppie komt met behulp van het CAD in een afkickcentrum terecht. Dit bleek van de pinkstergemeente te zijn. Dat bevalt Beppie niet en dus liep ze weg om weer te gaan tippelen in Rotterdam.



Floortje moest weer naar de huishoudschool, maar ze liep alweer weg ditmaal om Beppie te zoeken. Op straat komt ze een hoertje tegen, waarmee ze aan de praat raakt. Plotseling rent het meisje naar een man toe. Als ze ziet waar het meisje mee bezig is, moet ze weer aan de Peperzakken denken. Ze wordt misselijk en raakt helemaal van streek en rent weg. Ze komt terecht in de armen van een jongen. Ze is meteen verliefd op deze jongen. Hij neemt haar mee naar huis en Floortje gaat voor het eerst van haar leven met iemand naar bed.

Maar hij blijkt een lokvogel te zijn van een boordeel. Toen Floortje probeerde weg te lopen werd ze helemaal bont en blauw geslagen, dus Floortje deed maar wat ze zeiden, maar ze wou er wel geld voor. Tijdens een politie inval vlucht ze en komt ze terecht in een kraakpand bij Beppie. Omdat de zusjes geld nodig hebben gaan ze weer tippelen.

Sjon, die zich ondertussen bij de `sanyassin` heeft aangesloten, komt hun ophalen voor een weekend in Wassenaar bij vrienden. Hij is door dat geloof weer gelukkig en wil Floortje en Beppie op dezelfde manier gelukkig maken. Ze zijn onderweg erg onrustig ze hebben pillen nodig. Ze zijn intussen al aardig verslaafd. Na enig aandringen regelt Sjon voor wat pillen via zijn vader, die arts is.

Floorje besluit om toch maar niet mee te gaan en gaat terug liften naar Rotterdam. Ze krijgt een lift van een aardige man, waarvan zijn vrouw in het ziekenhuis ligt om binnenkort te bevallen. Hij zet Floortje af bij de politie, daar zouden ze haar wel kunnen helpen.

Zo komt Floortje weer bij tante Gerda, waar ze af moet kicken. Daar heeft ze de kracht niet voor, dus steelt ze wat geld en cheques en vlucht weer naar het kraakpand. Daar komt ze weer in contact met Martien, die ze al van het kraakpand kon. Als ze in geldnood komen gaan Martien en een vriend van hem bij de lifter inbreken. Terwijl Floortje de lifter weglokt, doordat ze dreigt met zelfmoord. Maar Martien houdt zich niet aan de afspraak, hij komt niet terug met het geld. Floortje leest de dag na de inbraak in de krant dat het dochtertje van de lifter, dat die vorige dag geboren was, maar een paar uur geleefd heeft. Dan beseft ze dat haar leven niet verrot is maar zijzelf. Ze zoekt steun bij Gerben, maar ze kan hem niet vinden, hij is intussen verhuisd.

Als Beppie terug komt uit Wassenaar verteld ze Floortje dat Sjon gek is geworden en opgenomen is.

De twee zusjes krijgen ruzie om geld en Beppie gooit het konijntje het raam uit. Het konijntje was het enige wat echt van haar was en nou lag het buiten tussen de glasscherven en het vuilnis.



Opbouw:



Het boek bestaat uit niet erg veel hoofdstukken. De nieuwe hoofdstukken worden aangegeven door een streep en een aantal witregels. De hoofdstukken bestaan weer uit verschillende korte scènes. Iedere scene wordt vanuit een ander perspectief verteld. Hiervan wordt het begin van zo’n nieuw deel aangegeven met een sterretje.



Thema:

Heroïnehoertjes hebben geen leven en er is niets voor dat soort meisjes.

Het boek gaat over het leven van een heroïnehoertje, en over hoe ze zo’n hoertje wordt. Want het leven van Floortje wordt verteld vanaf haar geboorte tot ze ongeveer 15 is en heel veel heeft meegemaakt. Er wordt verteld hoe zo’n meisje in een cirkel van hoereren en drugs terecht komt en daar niet meer uitkomt. Doordat ze bijvoorbeeld aan de drugs is wil niemand haar meer helpen. En doordat niemand haar wil helpen kan ze niet meer uit die cirkel komen en blijft ze aan de drugs.



Personen:



Floortje:



Floortje is een karakter.

Floortje is een erg druk, maar onzeker meisje, ze komt spontaan over. Ze is niet overal hetzelfde, bijvoorbeeld bij de Peperzakken was ze erg braaf en lief, maar op school en op het internaat was ze dan weer een kreng. Tegen de leidsters was ze vaak wel vriendelijk en behulpzaam, maar de kinderen vond ze maar dom en kinderachtig. Ze maakte ook de spulletjes van andere kinderen kapot en op school deelde ze nog al eens klappen uit.

Floortje is erg op zoek naar liefde. Ze is vooral bij mannen erg aanhankelijk. Psychologen vind Floortje maar dom, ze ziet het nut van al die gesprekken niet in. Ze doet zich dan ook dommer voor dan ze is. Ze heeft een IQ van 100. Het observatietehuis schrijft hele rapporten waarin men ontdekt dat Floortje graag aardig gevonden wil worden, en behoefte heeft aan waardering. Floortje kan geen nee zeggen, daardoor gaat ze ook aan de drugs en komt ze in andere ellende. Floortje is niet echt sympathiek, ze heeft dan misschien veel meegemaakt, maar ze doet ook andere erg veel pijn. Bijvoorbeeld de lifter, daar krijgt ze dan ook later spijt van. En ze was op het internaat ook erg gemeen tegen de andere kinderen.

Floortje is erg mager en had tot haar dertiende lang blond haar, dan verft ze het. Ze ziet er ouder oud dan ze is, ze is ook sneller op uiterlijk gebied ontwikkeld dan haar leeftijdgenootjes.



Beppie:



Beppie is een karakter.

Beppie is Floortjes zus, ze is vier jaar ouder dan Floortje. Beppie kan erg goed met Floortje opschieten. Tegenover haar ouders doet ze zich erg anders voor dan ze is, als haar ouders er niet zijn leeft ze zich helemaal uit. Ze is best opstandig. Ze liegt veel, steelt en is eigenlijk te lui om te werken. Ze weet precies wat ze wil, maar ze laat zich wel ompraten en drugs aansmeren door de jongens in haar leven. En ze sleept Floortje ook dat wereldje van drugs en hoereren in. Dat laatste maakt haar niet echt sympathiek. En ook dat ze Floortje van haar geld (op het laatst) beroofd.



Floortjes moeder:



Zij is een type.

Ze ziet er veel ouder oud dan ze is, ze is veel te mager.

Ze is altijd chagrijnig en moe. Ze is erg dominant en loopt vaak te schelden. Ze is antipathiek, ze heeft nooit echt voor Floortje klaargestaan en ook tegen haar man, Adri was ze niet echt aardig. Ze haalde Adri zelfs over om al zijn tanden te laten trekken voor haar, omdat zij een gebit moest en ze durfde niet alleen.



Tante Gerda:



Zij is een Type.

Tante Gerda is de zus van Floortjes moeder. Zij staat altijd voor iedereen klaar. Ze is erg behulpzaam en geduldig, ook al komt ze weleens bot over. Dankzij haar komt Beppie in een afkickcentrum, alleen Beppie houdt het daar niet vol. Ik vond tante Gerda erg sympathiek, de meisjes konden altijd op haar rekenen, ondanks wat ze haar voor ellende bezorgd hadden.



Gerben:



Gerben is een type.

Gerben is een pedofiel daardoor belandt hij ook twee keer in de gevangenis. Floortje kan altijd bij hem terecht. Ze vindt hem erg begripsvol. Bij Gerben vond Floortje de liefde en het geluk waarnaar ze op zoek was. Ze heeft het er dan ook erg moeilijk mee als ze hem niet meer kan vinden.



Sjon:



Sjon is ook een type.

Floortje ontmoet Sjon in de Keet, hij is dan nog een buurtwerker en hij studeert dan voor orthopedagoog. Hij heeft allemaal plannen samen met zijn vriend Pieter om vrouwelijke, jonge heroïnehoertjes te helpen. Hij helpt Floortje meerdere keren als ze weg is gelopen, ook haalt hij Beppie van de straat om haar naar tante Gerda te brengen. Maar zijn studie loopt vast en hij sluit zich bij een sekte aan. Hij wil Floortje en Beppie ook overhalen om zich aan te sluiten. Sjon is erg sympathiek, hij wil graag mensen helpen ook al lukt dat niet altijd.



Perspectief:



Het verhaal wordt altijd vanuit het ik-perspectief verteld, alleen de ik-persoon wisselt voortdurend. O.a. vertelt Beppie een deel en haar moeder, tante Gerda, de verschillende pleegouders en de observatierapporten zijn geschreven door het perspectief van de psycholoog. Het grootste deel wordt door Floortje zelf verteld:

"Toen ik me omdraaide, was Beppie de kamer al uit. En ineens raakte ik in een verschrikkelijke paniek. Mijn konijn, het enige wat nou écht van mij was! Van nu af aan zou ik dus niet meer kunnen slapen. Want ik had geen bontje meer om te sabbelen en geen oortje meer om te snuffen. Ik móest hem terug vinden, mijn konijn... Ik viel zowat alle trappen af. In de keuken duwde ik de zwijgerds omver, want in die tuin... want in die gore rottuin moest mijn lief konijntje liggen. Ik voelde hoe de brandnetels in mijn handen beten. Ik trapte met mijn sokken in de blubber en het glas. Ik zocht als een bezetene naar mijn lief konijn, naar mijn lief konijn met zijn kapotte nekje, naar mijn lief konijn dat ik van Gerben had gekregen..."(blz. 256).



Tijd:

Het verhaal speelt zich in de jaren ’70 af, maar zou zich nu ook nog af kunnen spelen. Gedurende het boek verstrijkt er 15 jaar, er wordt namelijk verteld vanaf iets voor Floortjes geboorte totdat ze aan het eind van het boek 15 jaar is. Het wordt chronologisch verteld, maar er zijn wel enkele flashbacks. Bijvoorbeeld als Floortje aan Gerben of haar pleegouders denkt. Zo moest Floortje, toen ze op straat het hoertje bezig zag zijn, denken aan het 25-jarig huwelijksfeest bij de peperzakken toen ze Gerard moest bevredigen. Hierdoor raakt ze in paniek en komt in de armen van een jongen terecht die haar in een bordeel stopt.

Voor het grootste deel verloopt het verhaal continu, sommige delen worden alleen uitgebreider verteld.



Ruimte:



Het verhaal speelt zich in ontzettend veel verschillende ruimtes af: van gezinshuis naar bordeel. In Rotterdam speelt zich het grootste deel af. Daar woont Floortjes echte moeder met Adri in een gezellig huis. Ook het onhygiënische Turkse bordeel en kraakpand staat in Rotterdam. De keet en Lexies flatje waren ook in Rotterdam. In Leiden woont Tante Gerda, ze heeft een café aan haar huis, daar is Floortje ook voor een aardige tijd. De huishoudschool en Gerbens flatje staan ook in Leiden. Gerbens flatje stond vol met knuffels en kinderboeken, er was ook een balkon waar het hondje werd uitgelaten. Ook heeft Floortje haar tijd in tehuizen en internaten doorgebracht. Ze heeft in Gelders-End gezeten en in een observatietehuis. De beleefde ruimte is belangrijk om het verhaal te begrijpen, om een idee van de omstandigheden te krijgen. Bijvoorbeeld in het kraakpand liepen de vlooien rond, dit bewijst dat ze een mensonwaardig bestaan leefde.



Belevings opdrachten:



Mening :



Het boek werd me aangeraden door mijn moeder. Zij had het van iemand geleend toen ze eenmaal begon met lezen, was ze niet gestopt totdat ze het uit had gelezen. Zij vond het een erg mooi boek, erg realistisch en meelevend. Dit waren dus ook mijn verwachtingen. En deze verwachtingen zijn zeker uitgekomen. Ik vond het een erg boeiend verhaal. Je zit er ook meteen in. Je blijft lezen, omdat je graag wil weten wat er gaat gebeuren. Ik leefde erg met Floortje mee, ik had medelijden met haar. Zal het goed aflopen met Floortje? Het nadeel vind ik wel dat het boek een open einde heeft, ik hou persoonlijk meer van ‘eind goed, al goed/ en ze leefde nog lang en gelukkig’. Maar zo is de realiteit jammer genoeg niet altijd. Maar op deze manier zet het verhaal je wel aan het denken. Je ontdekt wat drugs allemaal kan aanrichten en verzieken. Het boek zorgt ervoor dat je wel eerst drie keer nadenkt voordat je bijvoorbeeld een pilletje neemt. Je ziet in hoe belangrijk ‘nee’ kunnen zeggen is. Dat maakt het ook een goed boek. Het doet je ook beseffen, hoe goed je het zelf wel niet hebt. En hoe mensonwaardig sommige mensen wel niet moeten leven. En als je er eenmaal in zit kun je er ook nauwelijks uitkomen. Het is een soort cirkel van drugs en hoereren, je zit er in vast. Er was voor een meisje als Floortje niets. En daar wilde Yvonne Keuls ook verandering in brengen, dat was haar reden om dit boek te schrijven. Ik vind dat haar boodschap duidelijk is over gekomen. Als ik bijvoorbeeld Minister van Justitie was, zou ik, nadat ik dit boek gelezen had, ervoor zorgen dat er wel iets komt voor meisjes zoals Floortje, voor jonge heroïnehoertjes. Je gunt zelfs je ergste vijand nog een beter leven.

Ik vond bepaalde zaken in het verhaal wel storend, maar het is nu eenmaal de realiteit. Ik walgde bijvoorbeeld van Gerard (een zoon van de Peperzakken). Als hij zich niet had laten bevredigen door Floortje, had zij misschien een heel fijn leven in een liefdevol gezin gehad. Dan was het misschien nooit zo ver gekomen. Maar aan de andere kant had Floortje gewoon ‘nee’ moeten leren zeggen. Dan was het ook nooit zo ver gekomen. Dat vind ik dan weer erg jammer. Ook wat Floortje die lifter aandeed vond ik verschrikkelijk. De arme man helpt Floortje op het moment dat hij zelf net iets ergs heeft meegemaakt. En wat krijgt hij er voor terug? Zijn huis wordt leeggeroofd. Alsof die man het nog niet moeilijk genoeg had, zijn pasgeboren dochtertje was net overleden. Ze had maar een uur geleefd. Maar ondanks dat blijft het een goed boek. Het is niet al te moeilijk te volgen. Het leest prettig, de woorden en zinnen zijn op die van de observatierapporten na,(in de observatierapporten staan erg veel moeilijke woorden en zinnen. Zoals bijvoorbeeld: "Gnostische en tactiele sensibiliteit is goed ontwikkeld." Of woorden zoals exogene, ambivalenties, asthenisch en tonsillectomie. )

, makkelijk en lekker te lezen en ook begrijpelijk. Ik geef ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’ een 10.



Belanrijkste stuk:



Floortje moet op een gegeven moment naar de huishoudschool. Dat vond ze niet leuk en spijbelde veel. Als ze spijbelde zat ze vaak in een café vlak bij de school, daar ontmoet ze Karen. Samen met Karen gaat ze naar Gerben toe. Gerben is een pedofiel die vlak bij school woont. Hij nam ze op schoot, knuffelde met ze en vertelde ze mooie verhalen uit kinderboeken. Dit duurde echter maar even, Karen’s ouders komen er achter en zorgen ervoor dat Gerben naar de gevangenis moet. Dit doet Floortje erg veel pijn, ze zoekt steun bij Adri. Dit doet ze alleen op de verkeerde manier: ze gaat Adri strelen net als ze bij Gerben deed. Terwijl dit gebeurt komt Floortjes moeder de kamer in gelopen. Dan is het afgelopen, Floortje wordt terug gebracht naar het internaat en mag niet meer terug komen.



Dit vond ik het belangrijkste stuk, omdat dit stuk het verhaal een andere wending geeft.Tot dat moment ging het goed met haar en na dit moment begon ze veel te veel gebruiken, en liet ze zich meeslepen in de hoerenwereld.



Het einde van het boek:



Het was een open einde en daar hou ik niet zo van.Dan heb ik het gevoel van is er ook een vervolgboek of is dit nou het einde en dat vind ik minder leuk.Hoe het eindigde staat hieronder:



Sjon, die zich ondertussen bij de `sanyassin` heeft aangesloten, komt hun ophalen voor een weekend in Wassenaar bij vrienden. Hij is door dat geloof weer gelukkig en wil Floortje en Beppie op dezelfde manier gelukkig maken. Ze zijn onderweg erg onrustig ze hebben pillen nodig. Ze zijn intussen al aardig verslaafd. Na enig aandringen regelt Sjon voor wat pillen via zijn vader, die arts is.

Floorje besluit om toch maar niet mee te gaan en gaat terug liften naar Rotterdam. Ze krijgt een lift van een aardige man, waarvan zijn vrouw in het ziekenhuis ligt om binnenkort te bevallen. Hij zet Floortje af bij de politie, daar zouden ze haar wel kunnen helpen.

Zo komt Floortje weer bij tante Gerda, waar ze af moet kicken. Daar heeft ze de kracht niet voor, dus steelt ze wat geld en cheques en vlucht weer naar het kraakpand. Daar komt ze weer in contact met Martien, die ze al van het kraakpand kon. Als ze in geldnood komen gaan Martien en een vriend van hem bij de lifter inbreken. Terwijl Floortje de lifter weglokt, doordat ze dreigt met zelfmoord. Maar Martien houdt zich niet aan de afspraak, hij komt niet terug met het geld. Floortje leest de dag na de inbraak in de krant dat het dochtertje van de lifter, dat die vorige dag geboren was, maar een paar uur geleefd heeft. Dan beseft ze dat haar leven niet verrot is maar zijzelf. Ze zoekt steun bij Gerben, maar ze kan hem niet vinden, hij is intussen verhuisd.

Als Beppie terug komt uit Wassenaar verteld ze Floortje dat Sjon gek is geworden en opgenomen is.

De twee zusjes krijgen ruzie om geld en Beppie gooit het konijntje het raam uit. Het konijntje was het enige wat echt van haar was en nou lag het buiten tussen de glasscherven en het vuilnis.



Zo had ik het einde gewild:



Floortje’s konijn word uit het raam gegooid,en dan komt Floortje die Beppie kapotmaakt en daarna gaat Floortje vluchtten naar een zonnig eiland om af te kicken.Dat lukt haar aardig en leert veel nieuwe mensen kennen en ze ziet dan ook in dat je zonder drugs kon leven.Ze krijgt op haar 25ste een tweeling en leeft daarna nog lang en gelukkig.







Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen