U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Roger H. Schoemans - Soesapoeza.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2451 en is laatst upgedate op 19/02/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1866 woorden.

A.samenvatting van de inhoudIn april even na vier is de school uit. Jan Mertens is nog aanwezig. Hij neemt wat pilletjes en gaat door de school lopen dwalen. Hij loopt naar buiten en blijft voor de trap ,die omlaag gaat, staan. Door de pillen denkt hij dat hij kan vliegen.Hij valt echter van de trap en sterft. Selim Ozgut en Soesapoeza (Suzy Poelman) zijn na schooltijd nog op school. Vanuit het lokaal waar ze zitten zien ze alles gebeuren. De politie ondervraagt Selim en Soesapoeza. De leraar wiskunde, Van Rompuy, beschuldigt Selim ervan dat hij en Jan drugs handelen en dat Jan en Selim hebben gevochten en dat Selim hem toen van de trap heeft geduwd. Selim ontkent dit en Van Rompuy wordt nog eens ondervraagt en de waarheid komt boven tafel. Van Rompuy die heeft het niet zo op vreemdelingen. Een paar dagen later loopt Selim naar huis als er vijf jongens en een meisje op hem afkomen en op hem in beginnen te slaan. Ze denken immers dat hij inderdaad Jan heeft vermoord. Een taxichauffeur komt langs en de belagers vluchten. Hij neemt Selim mee en zet hem thuis af.

Deze gebeurtenis was voor Soesapoeza de eerste confrontatie met drugs. Ze neemt zich voor om een jongen :Wilfried Velthof en een meisje :Deirdre Degroeve in de gaten te houden, omdat ze denkt dat ze wat met drugs te maken hebben. Ze komt er achter dat bijna alle mensen waarmee Deirdre en Wilfried om gaan lid zijn van Jeugdclub Het Toeval.Zaterdagmiddag gaat Soesapoeza naar het jeugdhonk en boort op de zolder vlug vier gaatjes in de muur zodat ze aan de andere kant Wilfried en zijn vrienden kan bespieden. De eerste keer dat ze gaat ziet ze Deirdre , Tanya Mertens (de zus van Jan) ,Wilfried , Theo Claes en Bjorn zitten.Wilfried is drugs aan het verpakken en geeft ze aan de andere mee zodat ze het kunnen verkopen. De belagers laten het niet bij die ene keer toen Selim naar huis liep.Ook gaan ze naar zijn voetbalwedstrijd en slaan er weer flink op los.Alleen weet dit keer Theo Claes niet te ontkomen en hij wordt door de politie opgehaald. Ze vinden bij hem drugs maar hij wordt gewoon na een uur weer opgehaald door zijn ouders.

Van Rompuy weet over het voorval en spreekt Selim hier de volgende dag op aan. Die reageert fel en moet bij de directeur komen.Hij moet een opstel schrijven.In de kamer van de directeur ziet hij een kalender hangen van :’F.Kelderman,de hapjesman’. Soesapoeza heeft ook op de zolder zo’n kalender zien hangen.

De volgende dag gaat Soesapoeza met haar moeder naar de stad.Ze ziet een grote rookpluim.Als ze eens goed gaat kijken ziet ze dat het jeugdhonk is afgebrand. Ze ziet Wilfried en Deirdre en volget ze. Maar dan voelt ze een hand op haar schouder.Het is inspecteur Corvelier , een vriend van haar vader. Hij zegt dat ze zo snel mogelijk uit de buurt moet verdwijnen. Ze vindt het maar vreemd maar ze doet het toch.Ze gaat naar de training van Selim kijken als er een paar minuten later allemaal gemaskerde mensen aankomen en met knuppels op iedereen in beginnen te slaan.De meest toegetakelde zijn Selim en de trainer.Selim moet een tijdje in het ziekenhuis blijven. Soesapoeza ontdekt dat ze onder een van de gemaskerde mensen de stem van Van Rompuy had herkend.Hij was bij de ingang blijven staan.Haar ouders geloven haar niet en laten haar een dagje thuis van school.

Later op de dag gaat ze naar Selim. Even later komt Covelier binnen. Ze vertellen hem alles wat ze weten.

Covelier gaat naar aanwijzingen zoeken bij het jeugdhonk.Hij vindt een stuk karton met ‘Kelderman’ erop en een rol aluminiumfolie. Nadat ze terugkomt van het ziekenhuis gaat Soesapoeza liggen slapen. Zonder dat ze het weet sluipen twee mannen het huis binnen en stoppen drugs in haar tas.

De volgende dag gaat ze naar school. Bij school wordt ze aangehouden door de politie en ze doorzoeken haar spullen.Ze vinden niets , want ze heeft een andere tas mee naar school genomen. De secretaresse had Van Rompuy zien praten met de politie. Soesapoeza vertelt alles aan haar moeder en die wordt woedend nadat ze de drugs ook gevonden hebben in de tas van Soesapoeze.Ze rijden meteen naar het huis van Van Rompuy en haar moeder scheld hem de huid vol. Later gaan Mevr.Poelman en Soesapoeza naar het politiebureau.Covelier zit daar met Wilfried.Hij ontkent alles maar als hij zegt dat hij getuigen heeft bekent hij.Hij kan niet zeggen wie zin opdrachtgever is.

Soesapoeza gaat naar het ziekenhuis om het goede nieuws te vertellen maar Selim heeft wel iets anders aan zijn hoofd.Een onbekende man heeft Tanya meegenomen uit het ziekenhuis ,ze zat immers helemaal onder de drugs en Selim had haar leven gered door haar naar het ziekenhuis te brengen.Een kamergenote van Tanya beschrijft de man en Selim en Soesapoeze weten het meteen:Van Rompuy. Tenzij het niet iemand anders is.

Kelderman en Van Rompuy hebben haar in een pakhuis. Van Rompuy laat haar echter weer gaan.Kelderman wordt kwaad en gooit een asbak in het gezicht van Van Rompuy en rijdt weg. Hij komt Tanya tegen en slaat haar met een knuppel en gooit haar op de achterbank.Hij haalt Van Rompuy op en dumpt ze in de bosjes langs de snelweg.Kelderman wordt later aangehouden en alles wordt opgelost.Tanya nog een week in het ziekenhuis,Wilfried in voorarrest en Theo Claes was voorlopig ondergebracht in een instelling.B.VerhaalanalyseTitel

De titel heet Soesapoeza , omdat haal het verhaal draait om de belevenissen van Soesapoeza.Zij is de hoofdpersoon maar Selim speelt ook een hele grote rol in het verhaal.Soort Verhaal

Hier is sprake van een detectiveroman,want Selim en Soesapoeza gaan op zoek naar wat het groepje op de zolder allemaal uitvoerd. Het is een jeugdboek, want er is bijna geen nadruk op gevoelens en gedachten,er zijn jonge hoofdpersonen,het vereist geen leveservaring.In dit boek kan je niks vinden wat in verband staat met een literair boek.Gebeurtenissen:probleem en hoofdlijn.

Het begint eigenlijk meteen. Er is geen inleiding of iets dergelijks. Het heeft een gesloten eind, want alle problemen zijn op het eind opgelost. Het is een spannend boek, want je bent zelf ook aan het mee puzzelen wie nou de opdrachtgever is. Je denkt eigenlijk mee met de hoofdpersoon. Spanning wordt veroorzaakt doordat je net zoveel weet als de hoofdpersoon.Bij elke nieuwe ontwikkeling denk je met haar mee.Personen

Er zijn verschillende personen in het boek genoemd.

De hoofdpersonen bespreek ik eerst.Dit zijn ook de round characters.

*Soesapoeza (Suzy Poelman) is een leerling die ziet wat er met Jan Mertens gebeurt.Ze is 15 jaar en ze woont thuis bij haar vader en haar moeder.Zij gaat samen met Selim uitzoeken hoe het zit met de drugsbende.De lezer weet net zoveel als Soesapoeza en Selim dus je kunt met hun mee puzzelen.

*Selim Ozgut is een leerling die samen met Soesapoeza ziet wat er gebeurt met Jan Mertens.Hij wordt eerst beschuldigd door een leraar dat hij Jan van de trap zou hebben geduwd.Ook Selim is 15 en hij is van Turkse afkomst.Ook hebben we nog de flat characters.

Dit zijn onder andere Jan Mertens.Met hem begint heel het verhaal.Hij is aan de drugs en valt van de trap.

Dan hebben we nog een leraar:Mr.van Rompuy.Hij blijkt later een bendeleider te zijn. Dan zijn er een aantal bendeleden zoals:Wilfried Velthof,Deirdre Degroeve,Theo Claes en de zus van Jan,Tanya Mertens. Ínspecteur Covelier onderzoekt de zaak van de bende. Mr.Kelderman is samen met Mr.van Rompuy leider van de bende.Tijd

Het verhaal speelt zich af in het heden.In het verhaal verlopen ongeveer twee maanden. Het verhaal is niet-chronologisch verteld,want de tijd word niet uitvoerig beschreven en er komen regelmatig terugblikken in voor.Bijvoorbeeld als de moeder van Soesapoeza verteld over het verleden.

Het valt best mee met veel sprongen in de tijd.Niet alle tijd wordt uitvoerig besproken zoals de nachten.Maar er zijn over het algemeen niet zoveel springen in de tijd.Vertelwijze

We beleven het verhaal door de ogen van de hij/zij personage.Dit zijn vooral Soesapoeza en Selim. Je leert ook wel wat gedachten kennen maar niet veel.Meestal is er iemand aan het woord.Ruimte

Het verhaal speelt zich af in een stad en op school.De invloed van de omgeving is best groot,want het is heel anders als ze op school zitten of als ze verstopt zitten op de zolder.De sfeer wordt er ook wel een beetje door bepaald,want als ze op de zolder zitten dan mag niemand hun zien en dat zorgt voor spanning.

ThemaHet thema van het verhaal is verslaving.

Een aantal motieven zijn:*drugs

*crimicaliteit

*zinloos geweldBedoeling/boodschap.

Ik denk niet dat de schrijver een bedoeling heeft met dit boek..Misschien over het feit wat drugs met je kan doen.

Het verhaal zelf heeft me niet aan het denken gezet.Taal

Het taalgebruik was best makkelijk. Het verhaal was goed te volgen en er zaten geen moeilijke woorden in.

Het verhaal bevat veel dialogen waardoor er bijna heel de tijd iemand aan het woord is.C.Eigen mening

Ik vond het boek erg spannend.

Het hele boek ging er eigenlijk om om een drugsbende op te rollen. De hoofdpersoon probeerde dit te doen door allerlei aanwijzingen te zoeken. Je wist dus net zoveel als de hoofdpersoon waardoor je echt mee gaat puzzelen wie het nou zou zijn.En hoe het nou verder zou aflopen. Ik vind het fijn dat het boek een gesloteneinde heeft waardoor je weet hoe het afloopt.

Ik vond het een leuk en spannen boek.D.Informatie over de schrijver

De schrijver van het boek heet Roger.H.Schoemans.

Hij werd geboren in Sint-Truiden op 14 juli 1942.Van 1962 tot 1968 werd hij eindredacteur van Het Nieuwsblad,daarna hoofdredacteur van deze krant en van De Gentenaar.Nu is hij journalist en schrijver. Als jeugdboekenschrijver begon hij in 1979. Ook schrijft hij scenario’s voor strips en verhalen voor tijdschriften. Voor boeken zoals Dava en Slagen kreeg hij de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury. Zijn verhalen zitten vol spanning,maar de boodschap voor de lezer vindt hij even belangrijk.Schoemans heeft een afkeer van zinloos geweld,maar omdat al zijn verhalen gebaseerd zijn op echte feiten en vaak echte gebeurtenissen,kan hij het geweld niet weglaten.

Schoemans heeft boeken geschreven zoals:Bokkerijders,Vlucht uit Belfast,Vergif,Slagen/titel/5242">Chico,Het eiland van Zwartbaard en Slagen/titel/7434">Oorlog om het graf.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen