Boekverslag : Alain Fournier - Le Grand Meaulnes
De taal ervan is Frans en het aantal woorden bedraagt 668 woorden.

A. Beschrijvingsopdrachten

Algemeen

Titel: Le grand Meaulnes

Auteur: Alain Fournier

Eerste publicatie: 1913

Opdracht: A ma soeur IsabelleSamenvatting

François Seurel is een heel gewone scholier in een klein dorpje in Frankrijk. Zijn vader is de leraar van de dorpsschool, hij heeft niet zoveel vrienden en leidt een behoorlijk saai leven. Op een dag komt er een nieuwe jongen op school, Augustin Meaulnes (die door zijn vrienden le grand Meaulnes wordt genoemd), die bij hen inwoont. Vanaf dat moment heeft François een vriend en is zijn leven spannend. Meaulnes verdwaalt namelijk op een dag en hij komt terecht in een kasteel. Er is een vreemd feest aan de gang: er zijn heel veel kinderen en oude mensen die wachten tot Frantz (blijkbaar de zoon van de kasteelheer) zijn bruid heeft opgehaald. Op het feest wordt Augustin verliefd op Yvonne, de dochter van de kasteelheer. Maar het feest wordt plotseling afgebroken als Frantz terugkomt zonder zijn meisje en zegt dat de bruiloft niet doorgaat. Ze is gaan twijfelen en weggelopen, maar blijkt daar later erg veel spijt van gekregen te hebben. Le grand Meaulnes rijdt met andere gasten mee naar huis.

Later probeert hij zich de weg te herinneren, maar het lukt niet. Als er een half jaar later een zigeunerjongen in het dorp is, hoort hij waar het kasteel ligt en krijgt hij het adres van het meisje in Parijs. Te laat ontdekken Augustin en François dat de jongen Frantz moet zijn, hij is al weg uit het dorp. Le grand Meaulnes gaat studeren in Parijs, om daar het meisje te zoeken. Hij vindt haar niet. Hij verlooft zich wel met een ander meisje, maar als zij de ex-verloofde van Frantz blijkt te zijn verbreekt hij de verloving.

Intussen is François Yvonne tegengekomen. Hij organiseert een picknick waar hij zowel haar als Meaulnes uitnodigt. Aan het eind van de dag vraagt Meaulnes haar ten huwelijk. Ze trouwen een half jaar later.

Maar op de avond van de huwelijksdag duikt Frantz ineens weer op. François stuurt hem weg, maar omdat Meaulnes zich verplicht voelt hem te helpen vertrekt hij de volgende dag naar Parijs om Frantz en zijn meisje weer bij elkaar te brengen en laat hij zijn pasgetrouwde vrouw achter. Hij blijft wel twee jaar weg. Na negen maanden baart Yvonne een kind, maar overlijdt zelf. Als enkele weken later ook de kasteelheer overlijdt erft François het kasteel totdat Meaulnes terugkomt. En hoewel François het niet meer verwacht komt le grand Meaulnes ook terug, mét Frantz en zijn bruid.Tijd:

Wanneer dit verhaal zich precies afspeelt weet ik niet. Als er namelijk jaartallen worden genoemd in het boek staat er alleen 189... Maar dat dit verhaal speelt aan het einde van de 19e eeuw is dus wel duidelijk. Dat is trouwens ook duidelijk te merken in het verhaal: men rijdt alleen maar in paardewagens, de school is er duidelijk één uit de 19e eeuw, er zijn nog ‘kasteelheren’, enzovoorts.....

Het verhaal bestrijkt een behoorlijk lange tijd. Als Meaulnes bij François op school komt zijn ze vijftien. Drie en een half jaar later trouwt Meaulnes met Yvonne. Daarna duurt het nog twee jaar voordat hij terug is van zijn zoektocht. Het vertelde bestrijkt dus ten minste vijf en een half jaar.

Het verhaal is chronologisch verteld. Soms komen er flasbacks voor in de vorm van brieven of vertelde verhalen.

Plaats: Het verhaal speelt zich af op plaatsen in heel Frankrijk. Eerst in het kleine dorpje waar de school van François’ vader staat, later op het kasteel. Daarna gaat Meaulnes naar Parijs, nog later speelt het verhaal zich af op de plaats waar de picknick wordt gehouden. Er wordt ook vaak verteld over personen die ‘onderweg’ zijn.Vertelsituatie: We zien het verhaal door de ogen van François. Hij vertelt ons zijn belevenissen. Er is dus sprake van een ik-vertelsituatie. Maar het is wel duidelijk dat François ons dit verhaal vertelt nadat het gebeurt is: hij weet al hoe het af gaat lopen en laat dat soms blijken in vooruitwijzingen.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen