Boekverslag :  - Afblijven
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1203 woorden.

2. Titel: Het boek heet Afblijven omdat alle vrienden van Melissa vinden dat je van drugs af moet blijven. En dat iedereen die aan Melissa drugs willen geven, van haar af moeten blijven. Ook slaat afblijven op Debby want zij moet van Toine (het vriendje van Fleur) afblijven.

3. -Jaar: De 1e druk is uit 1998 en gedrukt in Houten.

-Uitgever: Van Holkema & Warendorf.

4. Het is een Roman.

5. 1. De belangrijkste gebeurtenis ligt in hoofdstuk:

2. Het is Chronologisch.

3. Het boek heeft een gesloten einde, omdat alle problemen zijn opgelost.

6. A: Het centrale thema is drugs, dat je er van moet afblijven en wat de gevolgen van verslaving er aan zijn.

B: De motieven die telkens terug keren zijn: vriendschap, liefde en drugs.

7. Hoofdpersonen: De hoofdpersonen zijn Melissa de Raaf en Jordi.

-Melissa de Raaf: Melissa is ongeveer 14 jaar. Ze heeft bruin haar en donkere ogen. Ze zit in de 2e klas van de middelbare school. Ze woont thuis bij haar vader en moeder, ze heeft geen broers of zussen. Ze is heel goed in dansen en erg geïnteresseerd in muziek en later ook in drugs. Ze is een vrolijk en rustig meisje, maar door de drugs verandert ze en wordt wild en agressief.

Melissa maakt een ontwikkeling door, ze verandert steeds doordat ze drugs gebruikt.

-Jordi: Jordi is ongeveer 14 jaar. Hij heeft donker haar en donkere ogen. Hij zit bij Melissa, Debby, Fleur en Kevin in de klas. Hij woont thuis bij zijn vader en moeder, hij heeft geen broers of zussen. Hij heeft een bijbaantje om mee te kunnen gaan naar Kreta met Melissa en haar ouders. En hij is verliefd op Melissa. Muziek interesseert hem en hij wil archeoloog worden. Hij is snel bezorgd, geen meeloper, heeft veel over voor zijn vrienden en zeg niet zo snel wat hij denkt.. En hij is tegen drugsgebruik.

Jordi maakt geen ontwikkeling door.

Bijpersonen: De bijpersonen zijn Debby, Fleur, Kevin en Jim.

8. Het is een ik/hij vorm.

9. -Plaats: Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het Kooltuintje, daar komen ze op vrijdag altijd samen, bij Jim thuis, daar gaat Melissa naar toe als ze drugs gebruikt en in de studio als er moet worden geoefend voor de videoclip.

-Tijd: Het speelt zich in deze tijd af, omdat videoclips, pinpassen, scooters en houseparty’s van deze tijd zijn.

10. Dit zijn de woorden die iets zeggen over het verhaal.

-Spannend,

-makkelijk lezen,

-Romantisch,

-Leerzaam,

-Opbauwend,

-Realistisch,

-Droevig.

11. Eindelijk heeft Jordi een baantje. Hij krijgt f300,- per maand, waarvoor hij alleen een paar uurtjes per dag voor schoon te maken. Met het geld wil hij samen met Melissa en haar ouders mee op vakantie naar Kreta. Hij heeft zin om zijn nieuwe baantje te vieren, daarom gaat hij naar het Kooltuintje. Daar komen hij en zijn vrienden, Melissa, Debby, Fleur en Kevin, altijd vrijdag na school bij elkaar. Als hij daar is aangekomen vertelt hij over zijn nieuwe baantje, Melissa is er nog niet. Zij komt even later opgewonden binnen en vertelt dat ze misschien in een videoclip mag dansen. Volgende week vrijdag mag ze auditie doen, ze kan namelijk heel goed dansen. Haar vrienden zijn heel blij voor haar, vooral Jordi, want hij is verliefd op haar. Alleen haar ouders mogen het niet weten, omdat ze het nooit goed zouden vinden, ze zijn namelijk heel ouderwets, zegt zij. Na een tijdje gaat iedereen naar huis. Als Jordi thuis vertelt over zijn baantje, hij dacht dat het wel mocht van zijn vader, maar die vindt dat hij dan niet genoeg tijd overhoudt voor zijn huiswerk. Kwaad gaat Jordi naar zijn kamer.

De vrijdag daarop is het zover. Melissa moet naar de studio voor de clip. Jordi gaat met haar mee. In de studio zijn nog 3 andere dansers, Jim, Katy en Ron. Jordi vindt Jim maar een opdringerige jongen. Ze doet auditie en mag meedoen in de clip. Na het dansen gaan ze met z’n vijven naar de relaxruimte. Jim haalt wat wiet uit zijn zak en draait een joint. Jim, Katy en Ron nemen allemaal een trekje. Jordi wil niet, maar Melissa neemt ook voorzichtig een trekje. Even later zijn de vier helemaal stoned, Jordi voelt zich niet meer op zijn gemak. Melissa spreekt met Jordi af om zaterdag te gaan oefenen en gaat dan met Jordi mee naar huis. Jordi vindt het niet fijn dat ze met Jim omgaat.

Die zaterdag mag Jordi beginnen met zijn baantje, het schoonmaken van de auto van de Melissa’s vader. Als hij klaar is met poetsen en ze nog niet thuis is, maakt hij zich zorgen. Hij besluit om eens naar het huis van Jim te gaan. Daar vindt hij Melissa, ze is helemaal van de wereld, ze heeft namelijk LSD gebruikt om er bij te horen.

Een paar weken later vertelt Melissa dat ze naar de ‘Florida’, een disco ver buiten de stad, gaat. Jordi probeert haar om te praten niet te gaan. Hij denkt dat het hem gelukt is, maar ze gaat toch. Hij besluit haar te gaan halen. Hij wacht tot zijn ouders slapen en vertrekt dan. In de ‘Florida’ vindt hij haar, ze heeft duidelijk XTC gebruikt. Opeens durft hij niet meer naar haar toe te gaan en gaat weer terug naar huis.

Inmiddels weten Melissa’s ouders dat ze drugs gebruikten. Dat kwam doordat ze op een avond was opgepakt, omdat ze drugs in haar zak had. Haar ouders werden toen gebeld door de politie. Haar ouders werden heel erg kwaad en ze kreeg huisarrest.

Een tijdje later moet ze naar de studio om de clip op te nemen, Jordi ging weer mee. Het ging helemaal verkeerd, omdat ze niet meer zonder drugs kon dansen. Ze werd meteen uit de clip gezet. Toen ze buiten waren vroeg Jordi of ze even konden praten, maar in plaats daarvan stapt ze bij Jim achter op de scooter en rijdt samen met hem weg.

De weken daarop kwam Melissa niet meer thuis. Haar ouders maken zich erg zorgen. Jordi zocht haar in ieder kraakpand. In sommige was ze geweest, maar net weer weggegaan. Op een avond wordt Jordi gebeld door Frank(iemand waarbij Melissa in een kraakpand heeft gezeten). Hij vertelt hem dat Melissa die avond naar een oude papierfabriek zou gaan. Daar zou een houseparty zijn waar je drugs kan krijgen. Jordi gaat die nacht stiekem met Fleur naar de houseparty. Als ze voor de fabriek staan wordt er een meisje op een brancard naar buiten gebracht, het was Melissa. Er komt een ambulance een ze werd erin gelegd, Jordi gaat mee naar het ziekenhuis. Ze ligt een paar uur in coma en komt dan bij. Na zes weken mag ze weer naar huis.

Als ze weer thuis is vertrouwen haar ouders en vrienden haar niet nog echt, maar dat werd telkens weer beter. Op een middag komt Melissa niet thuis en haar pinpas is weg. Haar ouders en Jordi maken zich zorgen, maar gelukkig komt ze even later thuis. Ze was bloemen gaan kopen voor haar balletlerares. Als Melissa merkt dat Jordi zich zorgen had gemaakt, zegt ze: ‘Je bent een schat‘. Ze kijken elkaar aan en het boek eindigt met een lange zoen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen