Boekverslag : Joost Zwagerman - De Buitenvrouw
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1053 woorden.

Auteur: Joost Zwagerman

Titel: De Buitenvrouw

Plaats van uitgave: Wolters-Noordhoff te Groningen en Wolters Plantyn te Deurne

Jaar van uitgave: 1994 (1994)

Aantal bladzijden: 239 blz.Motto:

Stukje uit een Surinaams-Nederlands woordenboek. Geschreven door J. van Donsenlaar.

Buitenvrouw (de,-en), bijvrouw; naast wettige echtgenote of vaste concubine een partner die elders woont. Iedere avond pakt hij zijn auto om tot rust te komen in de armen van zijn jonge buitenvrouw aan de Verlengde Gemenelandsweg (Vianen 1971:40) – Etym.: Zie buiten -* (b) en vrouw* - Syn. Buiten* (B,2), buitje*.Korte inhoud:

Theo Altena en Sylvia Houtman zijn gelukkig getrouwd en wonen in Alkmaar.

Theo werkt als leraar op het Westfries College in Hoorn. Tijdens een schoolkamp ontmoet Theo Iris Pompier, de gymlerares. Iris is geboren in Suriname en is getrouwd met Sydney.

Kort na hun ontmoeting beginnen Iris en Theo een relatie. Tijdens deze relatie wordt Theo op de proef gesteld door leerlingen die allerlei karikaturen op het bord tekenen. Op een dag liggen er zes pornografische foto’s op de tafel van Theo. Theo reageert niet zo koel als normaal en probeert Wouter Nijman hardhandig de klas uit te weken. Dit valt niet goed bij Meneer Ferwarda, de conrector, die Theo bij zich laat komen om te vertellen dat Wouters vader naar een inspecteur wil stappen. Theo krijgt daarom een aantal dagen verlof.

Tijdens deze dag is Iris niet op school gekomen, ze was van de fiets gevallen. Theo gelooft het niet en zoekt haar op. Als Iris hem ziet dan rijdt ze heel hard weg. Na een tijdje stopt ze en ze beginnen te ruziën. Iris vertelt dat ze altijd al gediscrimineerd werd en er genoeg van heeft. Daarna gaan ze samen naar een motel waar Iris ook verteld dat ze niet van de fiets is gevallen maar dat Sydney haar geslagen heeft omdat zij hun relatie op heeft gebiecht. Het ergste is nog dat Sydney zelf vele andere vrouwen heeft.

Thuisgekomen lijkt het erop of Theo zijn relatie gaat opbiechten, maar hij vertelt over zijn problemen op school. Theo kan zijn rustige leven weer voortzetten.Structuur:

De tekst is verdeeld in negentien genummerde hoofdstukken zonder titel. Bij een kleine tijdsprong komt er elke keer een nieuw hoofdstuk. Het aantal hoofdstukken vind ik veel, maar niet irritant. Het verhaal is niet verdeeld in delen of in boeken.

Het effect van de structuur op de lezer is dat de lezer geboeid blijft, je wilt er gewoon achter komen of Theo en Iris betrapt worden of niet.Verhaalfiguren:

 Theo Althena: Hij is 33 jaar, getrouwd met Sylvia en woon samen met haar in een nieuwbouwwijk in Alkmaar. Hij is ook geboren in Alkmaar. Theo is leraar Nederlands op het Westfries College in Hoorn en staat ook wel bekend als ‘neus’. Theo is een round character.

 Iris Pompier: Zij is geboren in 1967 in Suriname en op haar 10e verhuisd naar Nederland. Samen met haar man Sydney woont ze in Hoorn , waar ze lerares is op het Westfries College. Ze is een knappe, donkere vrouw en is een flat character.

 Sylvia Houtman: Zij is fiscaal adviseuse voor de gemeente en kom heel naïef over. Ze wil gewoon niet zien dat haar man vreemdgaat en ze is een flat character.Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de jaren ’90. De tijd die er verstrijkt is vrij kort, ongeveer een week. De tijd verloopt chronologisch. Er zitten wel wat terugverwijzingen in, maar de tijdsduur is er te kort voor om ze flashbacks te kunnen noemen. Er zitten verder geen hiaten, versnellingen of vertragingen in.Ruimte:

Het verhaal speelt zich af in de buurt van Hoorn en Alkmaar. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af op het Westfries College in Hoorn. Dit is de school waar Theo en Iris lesgeven. Het huis van Iris staat in Hoorn en dat is ook de plek waar Iris en Theo overspel hebben gepleegd. Het huis van Theo ligt in Alkmaar, waar hij samenwoont met Sylvia.

De ruimte heeft geen/ bijna geen grote rol in het verhaal. Wel is het zo dat men in Hoorn nog niet zo ingeburgerd s met het idee van buitenlanders. De donkere lerares valt in Hoorn heel erg op, omdat er daar veel minder donkere mensen lopen dan in de grote stad.

De schrijver heeft er goed aangedaan om het verhaal af te laten spelen in zo’n kleine plaats als Hoorn. Als de schrijver het verhaal had laten afspelen in de grote stad, dan had niemand opgekeken naar een donkere lerares.Perspectief:

Het perspectief ligt bij Theo. De lezer leest het verhaal door zijn ogen. Het is dus een ‘ik’-perspectief. Het perspectief wisselt niet en is subjectief. De schrijver heeft er goed aan gedaan om het perspectief bij Theo te leggen, want nu voelt de lezer de hele tijd de spanningen die Theo heeft. Daar kan de lezer beter mee inleven dan wanneer het perspectief bij een ander lag.Titeluitleg:

De titel is ‘De Buitenvrouw’. Iris is de buitenvrouw van Theo en haar man Sydney heeft ook enkele buitenvrouwen. Het hele verhaal gaat over bedriegen.Motto-uitleg:

Het motto omschrijft het woord buitenvrouw, het is afkomstig uit een Surinaams-Nederlands woordenboek. Iris is afkomstig uit Suriname en is de buitenvrouw van Theo.Verhaalmotieven:

Algemene motieven:

 overspel

 discriminatie

 seks

 dood

 liefde

Verhaalmotieven:

 Alarm, Theo loopt met de vuilniszak naar buiten terwijl hij weet dat het alarm af zal gaan. Hij gaat vreemd terwijl hij weet dat hij fout zit.

 Zwart, Theo is geobsedeerd door de zwarte huidskleur van Iris. In het boek wordt een paar keer beschreven hoe hij elk donker plekje van haar verkent.Thema:

Vreemdgaan zorgt alleen maar voor pijn en verdriet.Auteur:

Johannes Jacobus Willebrordus Zwagerman is geboren op 18 november 1963 te Alkmaar.

Na zijn middelbare school volgt Joost tot 1984 een onderwijzersopleiding. In 1988 gaat hij Nederlandse taal en letterkunde studeren. Vanaf 1984 publiceert Joost regelmatig artikelen, proza en poëzie in diverse tijdschriften. Van 1989 tot 1990 is hij redacteur van het tijdschrift De Held. Door het boek De Buitenvrouw is hij bekent geworden.

Andere werken van hem zijn:

- De Houdgreep

- De stilte ontluistert

- Drie liefdesgedichten

- Kroondomein

De thematiek van mijn boek is typerend voor zijn werk. Veel boeken van Joost Zwagerman gaan over seks en liefde.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen