Boekverslag : Cor Bruijn - Sil De Strandjutter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 958 woorden.

Druk: 2 de
Samenvatting:
Sil Droeviger woont op Terschelling en is van beroep strandjutter. In een regenachtige nacht wordt hij uit bed geroepen: er is een schip vastgelopen op de
klippen. Het is een Zweedse brik. Met paard en wagen trekt Sil er op uit. Als hij op het strand aankomt, proberen de bemanningsleden van het schip zich te redden in de reddingsboot. Maar de sloep slaat om en de bemanningsleden verdrinken. Sil waagt zijn leven om ze te redden en het lukt hem de sloep het strand op te trekken. Er liggen een vrouw en een meisje van een jaar of twee in. De vrouw is al dood, maar het meisje leeft nog. Sil neemt haar mee naar huis, en samen met zijn vrouw Jaakje voedt hij haar op. Ze noemen het kind Lobke, naar de moeder van Jaakje. Eerst praat ze alleen maar een raar taaltje, dat waarschijnlijk Zweeds is. Maar na een tijdje onderscheidt je haar niet meer van een echt Terschellinger kind. Zo groeit ze op tussen de twee zoons van Sil: Jelle en Wietse. Totdat Wietse, als hij een jaar of zestien is, ruzie met z'n vader krijgt. Hij gaat er vandoor en gaat samen met de beurtschipper Anders ( die in hetzelfde dorp woont) met een vrachtboot op reis. Maar Sil blijft eigenwijs en stuurt Wietse geen brieven. Wietse blijft weg en Jelle moet Sil nu zo veel mogelijk helpen. Ondertussen zit Jelle ook achter de meisjes aan ( hij is inmiddels een jaar of achttien). Hij kiest voor Maam, de dochter van de buren. Tenminste, dat denkt iedereen. Als er een dag niet veel werk te doen is en het prachtig weer is, gaat hij met Lobke, paard en wagen de Boschplaat op. Ze rijden over het strand en komen bij het drenkelingenhuisje uit.
Dan bemerkt Jelle dat het vloed wordt! Ze kunnen niet meer terug, maar Lobke
trekt haar bovenrokken uit en probeert samen met Jelle, in alleen haar onderrok
thuis te komen. Als ze echter net halverwege zijn, verstuikt Lobke haar enkel en
kan niet verder rennen. Jelle beveelt haar, haar armen om hem heen te slaan en zo gaan ze verder. Jelle zoent haar "om haar warm te houden". Dit ziet Sil en hij is heel boos. Hij verwijt Jelle van alles, maar bedenkt dan dat hij Jelle eigenlijk dankbaar moet zijn, omdat die Lobke gered heeft. Hij is wat aardiger tegen Jelle en samen zorgen ze voor de boerderij. Maar Jelle ontloopt Sil nog steeds.
Na dit avontuur samen met Lobke, probeert hij 's nachts haar slaapkamer binnen te
komen.
Vader Sil betrapt hem, en beveelt hem in het hooi te gaan slapen. Als Lobke 's
avonds laat thuis komt, sleept Jelle haar mee naar de stal en kan met zijn vingers
niet van haar afblijven. Lobke gaat gillen, en dat hoort Sil. Hij krijgt enorme ruzie met Jelle en stuurt hem weg. Diezelfde nacht hoort Sil dat er weer een schip vastgelopen is. Sil trekt er op uit. Als hij op het strand aankomt, is er iemand bezig de drenkelingen te redden. Als Sil nog eens goed kijkt, ziet hij dat het Jelle is! Het lijkt goed te gaan, maar opeens valt Jelle van zijn paard en verdwijnt onderwater. Zijn lichaam spoelt iets later aan….. Verslagen komt Sil even later thuis. Hij verft alles zwart en is niet vrolijk meer. Hij kan het werk ook niet meer alleen aan. Zo sukkelen ze door. Maar dan, als Lobke een boodschap heeft gedaan, ziet ze twee personen aankomen. Het zijn zeelui, aan de manier van lopen te zien. Dan opeens ziet Lobke het: die ene is Wietse!
Dolblij neemt ze hem mee naar huis, waar hij huilend verwelkomd wordt.
Wietse heeft al gehoord dat Jelle dood is, en belooft niet meer naar zee te gaan.
Sil wordt weer vrolijker en Wietse helpt hem flink. Totdat Lobke van iemand hoort, dat Maam in verwachting is en dat ze zegt dat het kind van Jelle is. Wietse heeft het ook al gehoord, en besluit er wat aan te gaan doen.
Hij gaat met de ouders van Maam praten, maar die mopperen alleen maar over Jelle. Dan roept hij ook Maam erbij. Hij stelt haar voor, dat ze maar met hem moet trouwen, zodat het toch een kind van een Droeviger wordt.Dan barst Maam in snikken uit, en stamelt dat het kind niet van Jelle is maar van
Auke, de vriend van Jelle. Auke is zeeman en wordt naar huis geroepen, zodathij
met Maam kan trouwen. Wietse gaat opgelucht weer naar huis. Dan beseft Wietse pas, dat hij al die tijd al van Lobke hield. Ook Lobke beseft dit en ze besluiten ( tot grote tevredenheid van Sil en Jaakje ) te trouwen….


Waaneer speelt het zig af: bij storm op terschelling

Plaats: Terschelling

Tema: Het gaat over een jongen die aangespoelde dingen verzamelt

Genre: jeugtboek

Uitgeverrij: Callenbach

Plaats van uitgever: Nijkerk

Mening:

Ik vind het een mooi boek, omdat het heel spannend is. Het eerste hoofdstuk is het spannendst, want dan probeert Sil de drenkelingen te redden. Het is ook een verhaal dat heel goed echt gebeurd kan zijn, dat vind ik ook erg goed. Want dan kun je je beter inleven in het verhaal. Er staan geen vloeken in. Dat vindt ik heel
goed, want de schrijver had het zichzelf er makkelijker door kunnen maken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen