U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Franz Kafka - Die Verwandlung / De Gedaanteverwisseling.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2410 en is laatst upgedate op 15/02/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 402 woorden.

Leesdossier DuitsFranz Kafka

Die Verwandlung1. Die Verwandlung.

2. Wolters Noordhoff, Buchfinken 1998

1e druk: 1912

3. De hoofdpersoon van het boek, de ±25-jarige Gregor Samsa is op een morgen in een kever verandert. Zijn gezin is erg geschokt en ziet hem niet meer als hun zoon/broer en willen dat hij de hele tijd op zijn kamer blijft. Gregor krijgt een paar keer per dag een maaltijd toegeschoven, met een bezem. Hij heeft helemaal geen contact meer met zijn familie. Hij eet vrijwel niets en zit de hele dag stil, te staren of naar buiten te kijken. Omdat hij niet meer werkt zit het gezin Samsa is geldnood en wordt er een kamer verhuurd. Op een avond, als de 3 huurders naar het vioolspel van Gregors zus luisteren, heeft hij genoeg van zijn isolement en komt de kamer in. De 3 heren schrikken enorm en zeggen hun kamer op. Door deze actie is de verzwakte Gregor (geen eten en hij is gewond door de appels waarmee zijn vader hem in angst bekogelde) helemaal uitgeput en de nacht daarop sterft hij van uitputting.

4. Ik heb dit boek in mei 1999 gelezen.

5. Het boek heeft 57 bladzijden en ik heb het in 3 dagen gelezen.

6. Ik vond dit een beetje een vreemd boek. Het onderwerp op zich is natuurlijk al heel raar Ik vond het jammer dat er geen verklaring werd bedacht waarom Gregor in een kever veranderde. Daar was ik wel nieuwsgierig naar. De gezinsleden van Gregor reageerden heel koel op het voorval, wat mij verbaasde. Soms was er een uitbarsting van hysterie, maar tegenover Gregor doen ze heel koel en afstandelijk, ze haten hem zodra hij een kever is. Het boek is ook in die afstandelijke sfeer geschreven: de zus van Gregor wordt niet bij naam genoemd, zij is Die Schwester. Die afstandelijkheid in het verhaal en in de beschrijving vond ik jammer.

Het verhaal op zich vond ik wel grappig, maar het heeft niet een indruk op me gemaakt, het boekje springt er niet uit.

7. Die verwandlung is een literaire roman, maar niet geschreven voor een bepaald publiek.

8. Het onderwerp is niet politiek of actueel van aard, ik kan het niet echt benoemen, het is geen alledaags onderwerp.

9. Ik heb niets van dit boek geleerd, ik kan er geen overeenkomst met de wereld van het heden ontdekken (een moraal bijvoorbeeld).

10. Ik kan het boek een ander wel aanraden, maar ik zou zeggen dat ze geen reusachtig indrukwekkend, boeiend verhaal moeten verwachten, maar het is geen tijdverknoeierij.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen