Boekverslag :  - Ijskoude Handen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1898 woorden.

IJskoude Handen

Mijn mening over het verhaala. grappig -------x------ droevig

b. spannend ---x---------- saai

c. fantasierijk ------x------- fantasieloos

d. levensecht ----------x--- onwerkelijk

e. te kort ---x---------- te lang

f. je kunt met perso- ---x---------- ik zie niets in de

nen meeleven personen

g. het spoort me aan ----------x--- het spoort mij niet aan

tot nadenken tot nadenkenWaarom?

a. Het is droevig omdat bij Victor in de omgeving een hoop moorden worden gepleegd, maar ook wel weer grappig omdat het een beetje vreemd verhaal is.b. Het is wel een spannend verhaal, maar niet super-spannend omdat je sommige dingen van te voren aan ziet komenc. Niet fantasierijk en ook niet fantasieloos omdat ik al zoveel van dit soort boeken heb gelezen. Ik kijk hier niet meer van op.d. Het is niet echt levensecht omdat de dingen die gebeuren eigenlijk niet kunnen, maar ik heb het allerlaatste hokje ook niet aangekruist, omdat uitgezonderd van al die vreemde dingen die gebeuren, ook normale dingen gebeuren, bijvoorbeeld dat Eva verliefd wordt op Victor.e. Het boek is gewoon te kort omdat je graag wilt verder lezen, en voor je gevoel het verhaal te snel stopt.f. Je kunt goed met de personen meeleven, omdat het boeiend is geschreven, en de spannende gebeurtenissen elkaar opvolgen.g. Het spoort me niet echt aan tot nadenken, ook al is het een vreemd verhaal.Verklaar de titel. Vind je de titel juist? Verklaar je antwoord.

De titel is IJskoude Handen, en daar draait het eigenlijk om in het boek, want waarom heeft Victor dan van die koude handen?Geef een beschrijving van de hoofdpersoon (hoofdpersonen), uiterlijke en innerlijke kenmerken.Eva Bodaan is een meisje van bijna 16 jaar. Ze heeft 2 zussen en een broer die niet in het boek voorkomen, maar wel belangrijk voor haar zijn. In het begin is ze verliefd op Victor op een bepaalde manier. Ze is het type dat wel in is voor een uitdaging, en ziet de gevolgen niet vantevoren. (Bijv. toen ze Victor onder hypnose had gebracht ging het mis.) Wat Eva’s uiterlijke kenmerken zijn kan je nergens vinden in het boek, en ook op de kaft staat geen tekening.Met welke personen gaat zij om? Noem alleen diegenen, die

nauw bij haar betrokken zijn. Geef van hen een korte beschrijving. Als onderlinge verhoudingen veranderen in de loop van het verhaal beschrijf deze in het kort.Victor Wansink: bijna 18 jaar, heeft een mager, strak gezicht, bruin haar, groene ogen, lang haar, en hij is geboren uit z’n dode moeder, dus is hij zelf ook een beetje dood. Hij heeft enorme handen die ook heel koud zijn. In het begin wordt Eva verliefd op hem, en ze hebben een soort verkering, maar door de omstandigheden vermoordt ze hem later.Judith de Hoop-Scheffelaar: is Eva’s beste vriendin, en ze is verliefd op Juriaan, aardig meisje.Juriaan Figee: de vriend van Judith, hij is glad, en wordt door iedereen aardig gevonden.Meneer Bodaan: is Eva’s vader, psycholoog, en kan goed hypnose uitvoeren, en daardoor krijgt Eva ook de neiging dat te doen.Remmert en Allert Rutte: kennen geen bewondering, maar haat. Ze leven wel op aarde, maar niet in deze wereld. Alles om hen heen zien ze als voorwerpen om hun ongebreidelde woede op uit te leven. Ze zijn dus zeer gewelddadig, moordlustig, en vernielen alles en iedereen. Ze houden dus ook van bloed.Welke persoon zou jij willen zijn? Of beslist niet? Beschrijf waarom!

Ik zou niet graag Judith willen zijn, omdat ze later in het verhaal vermoord wordt en dat lijkt me geen prettig vooruitzicht.Welk thema behandelt dit boek? Noem ook 2 motieven die het thema ondersteunen.

Griezelen is het thema, 2 motieven zijn: angst, doodTijd

a. Wanneer speelt het verhaal zich af?

In het begin (proloog), een heel klein stukje in 1979, en daarna rond 1997, in deze tijd dus.b. Hoeveel tijd verstrijkt er in het verhaal?

Totaal ongeveer 18 jaar.c. Is het verhaal chronologisch verteld? (ja, nee, grotendeels)

Ja, het verhaal is chronologisch.

d. Zijn er flashbacks en/of vooruitwijzingen? (geef voorbeelden)

Ja, er zijn flasbacks, o.a. op blz 32 heeft de klap op z’n hoofd bij Victor herinneringen wakker gemaakt, zodat hij herinnert hoe fijn warmte was. Ook de paar keer dat hij onder hypnose wordt gebracht, herinnert hij zich dingen. Een bejaarde vrouw vertelt over het project waarin de nog ongeboren Victor door blijft groeien in een dode moeder.Plaats, waar speelt het boek zich af?

Het grootste gedeelte in Haarlem, en heel even in Heemstede en Zwolle.Samenvatting. Schrijf een samenvatting van maximaal 10 regels. Voeg een (uitgebreid) uitreksel (of meer) aan het verslag toe! Indien van toepassing: biografiegegevens van de schrijver.Eva probeert erachter te komen wat er mis is met Victor.

Ondertussen worden er verschillende moorden gepleegd.Helaas was er op het internet bijna niets te vinden over dit boek, dus heb ik geen recensies, en heb ik het uittreksel zelf gemaakt.Uittreksel

Judith, de vriendin van Eva, heeft een feestje georganiseerd in een clubgebouwtje. Victor, de jongen die Eva wel erg leuk begint te vinden, is er ook. Het is een leuk sfeertje, tot ongeveer half een ‘s nachts. Dan komen de broertjes Rutte. Ze vernielen heel het feest, letterlijk en figuurlijk. Ze komen op Victor af en geven hem een dreun, maar omdat Victor niets terug doet en rustig blijft worden ze nog bozer. Dan komt Judiths vader toevallig langs, en de broertjes worden opgepakt, en Victor gaat naar het ziekenhuis.Eva gaat er heen, en als ze zijn handen vastpakt, voelt ze een soort stroomstoot, de handen van Victor zijn zowat bevroren. Ze schrikt ervan. De volgende dag (dezelfde, maar dan overdag) wordt opeens in het ziekenhuis de tante Renate van Victor (waarbij hij z’n jeugd door heeft gebracht) gruwelijk vermoord. De broertjes Rutte lopen vrij rond, maar ook van Victor wordt niet uitgesloten dat hij de dader is van de moord.2 weken later gaat Victor naar het spreekuur van Eva’s vader (psycholoog) omdat hij stuk is van de moord op z’n tante.

Victors onderbewustzijn is volgens Eva’s vader net als een bergbeek in de lente en met z’n bewustzijn wil Victor die beek in bedwang houden. Dus zou hypnose onverstandig zijn. Want Victor is ook overspannen.Ondertussen zijn de politierechercheurs (Bergen en Van Zoom) nog bezig

met de moord en komen erachter via de computer dat Victors ouders 4 maanden voor de geboorte zijn overleden, en ze denken dat het een typfoutje is.Na het spreekuur van Eva’s vader gaat Victor bij Eva zelf langs. Het is best gezellig en ze spreken af om een andere keer een stukje op Victors brommer te gaan rijden. Maar als Eva op die dag op de bel drukt ligt Victor te slapen, hij schrikt wakker uit een verschrikkelijke droom die hij meteen vergeten is. Hij wil z’n droom terughalen, en Eva helpt hem erbij door hem onder hypnose te brengen. Hij droomt dat hij een steentje op de rails legde en de trein z’n huis in reed en z’n grootouders daaraan overlijden. Hij schrikt er erg van. En als Victor weer wakker wordt zegt hij tegen Eva dat alles wat hij droomde onder de hypnose echt gebeurd is. Hij is vertwijfeld dat hij dat alles vergeten was. Victor herinnert zich ook weer dat hij naar een opvanghuis in Zandvoort kwam bij mevrouw Winter die hij nu wil bezoeken. Daarna vlak voordat Eva wegging kussen Eva en Victor met elkaar...Nadat Victor mevrouw Winter weer heeft gesproken, wordt ook zij vermoord. Eva + Victor en Judith + Juriaan hebben met elkaar afgesproken om naar het concert van de Dijk te gaan. Voordat ze gaan hypnotiseert Eva Victor voor de 2e keer, maar het gaat fout. Victor raakt in paniek, hij herinnert zich dat hij nog ongeboren in z’n moeder zat.

De broertjes Rutte zijn compleet van de wereld, geheel opgenomen in hun eigen wereld die zoveel groter is nu ze niet meer zelf voor de agressie hoeven zorgen, want hun onderduikadres hangt vol met hulpstukken (zoals dode dieren waar het bloed uit druipt). Ze maken plannen op de moord op Victor.De rechercheurs zijn bezig met het onderzoek en zijn bezig Victor Wansink na te trekken. Ze komen erachter dat er een special project was. Victors moeder kwam om bij een auto-ongeluk, 20 weken voordat Victor zou geboren worden. Maar doordat ze bloed door z’n moeders lichaam pompten en nog wat hulpmiddelen gebruikten kon het kind gewoon doorgroeien. En Victor werd geboren.Voor het concert zitten Victor + Eva en Judith + Juriaan te eten in een zaakje, als de broertjes Rutte binnenstormen. Ze worden eruit gezet, dus het gevaar is geweken. Victor is nog steeds niet helemaal wakker

geworden uit z’n hypnose, hij is nog steeds in een soort trance.

Als Judith en Juriaan nog even door het park wandelen worden ze vermoord terwijl Eva gewoon naar het concert gaat. Victor is verdwenen.

De broertjes Rutte bekennen, alle moorden, maar ze zijn ontoerekenings-

vatbaar dus de politie weet het niet zeker. Ze weten namelijk ook het verleden van Victor.Bij Victor is nog steeds eens steekje los en hij is nog steeds niet helemaal wakker uit de hypnose. Hij gaat langs bij Eva, die nog niet weet dat haar beste vriendin en haar vriend dood zijn. Victor zegt dat hij met opzet z’n grootouders had vermoord door die steen op de treinrails te leggen. Hij heeft gevaar in z’n houding en Eva voelt het. Ze zorgt ervoor dat hij teruggaat in een soort slaap. Ze is bang en vraagt zich af waar haar vader blijft. Eva weet dat Victor haar iets wil aandoen. En ze heeft gelijk, want Victor schiet overeind en met z’n ijskoude handen wurgt hij Eva.Ze wordt weer wakker van haar vaders stem. Haar vader brengt Victor weer in diepe slaap zodat hij verder ongevaarlijk is. Omdat Eva’s vader in hem het auto-ongeluk (waarin z’n moeder is overleden) weer wakker heeft gemaakt is Victor eigenlijk voor de tweede keer doodgegaan.Nu ligt hij in een tehuis waar kinderen verzorgd worden die weinig meer zijn dan lichamen, een soort menselijke plantjes. En als Eva weer uit haar eigen shock is gekomen wil ze even alleen met Victor zijn. Als ze even bij hem heeft gestaan trekt ze alle draden eruit en Victor is eindelijk echt dood...Wie is Bies van Ede?Geboortedatum:27 april 1975

Woonplaats: Haarlem

Kleur ogen: grijsgroen en nog wat

Haarkleur: bruin

Lengte: 184,5 centimeter

Gewicht: 90 kilo

Hobby’s: straattheater, zang en gitaar, koken

Huisgenoten: Susanna en een hele stamp katten

Eigenaardigheden: moet vaak diep zuchten om niets

Lievelingseten: macaroni, hutspot en Indisch eten

Favoriete muziek: Iron Butterfly, De Dijk

Favoriete woord: bier

Favoriete sport: zwemmen

Persoonlijk motto: Als onze lieve heer had gewild dat wij konden vliegen, had hij ons wel tickets gegeven

Droomwens: de berg Ararat beklimmen, een concert van the Beatles bijwonenAndere boeken van Bies van Ede:-Puit plep twiet

-En de winnaar is...

-Tijn en de huismonsters

-Ik wil geen ridder worden

-Toverpoeder

-Izaak de geweldige

-De neuzenclub

-Een hart van suiker

-De stem in de kast*

-De afschuwelijke hobby van meneer van Grambergen

-Paniek bij het jeugdjournaal

-Gebakken rat met beukenblad

-De kat bleef 7 dagen

-Malle Matty is zo gek

-Bloed op de heksensteen*

-Het duivelsbeeld

-Achter donkere ramen*

-De heksen van het zwarte licht

-De man met de staak

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen