U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : J. Bernlef - Eclips.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/5474910/ en is laatst upgedate op 09/02/2003.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1128 woorden.


Als op een dag het brein van Kees hapert rijdt met zijn auto het water in.

Wonder boven wonder komt hij er uit hij merkt dat hij geen gevoel meer in zijn linker lichaamshelft heeft. Hij loopt door een grasland tot hij bij een omheind gebouw komt.Hij wil daar wat gaan vragen maar wordt daar als een zwerver aangezien en word weggestuurd.Hij loopt tot hij bij volkstuintjes komt.Hij besluit zich eerst te wassen bij een pomp. Als hij daar mee klaar is, gaat hij op de grond liggen en valt vervolgens in slaap. Als hij wakker wordt, ziet hij een radiootje liggen. Terwijl hij het radiootje aanzet en daaruit muziek hoort spelen, voelt hij het linker deel van zijn lichaam terug komen. Zodra de radio uitgaat, dooft dat gevoel ook meteen. Door een vrouwenstem herinnert hij zijn eigen naam weer: Kees.

Dan komt de eigenaar van het tuinhuisje eraan en stuurt Kees weg. Kees loopt dan wat rond tot hij bij een snackbar komt,daar ontmoet hij Toos zij is een zwerfster.Samen trekken zij er op uit en eten uit vuilnisbakken en overnachten in de bouw. De volgende vinden ze een oude naaimachine op de vuilnisbelt, Toos besluit het ding te verkopen en laat Kees allen achter. Na een tijdje stopt er een auto en Kees verstopt zich dan, uit de auto stappen dan twee mannen die nummerplaten verstoppen tussen het vuil.Kees word dan ontdekt door de twee mannen en nemen hem mee naar een autokerkhof waar de twee manen wonen.Kees moet het autokerkhof bewaken tegen nieuwsgierigen als Cor en Karel (zo heten ze) weg zijn.Na een tijdje begint Kees dan weer beheersing te krijgen over zijn linker deel.Op een nacht word Kees door Cor uit zijn bed gehaald omdat hij hun moet helpen met een klusje.Kees moet bij een boerderij op wacht staan als Cor en Karel bezig zijn. Op de terug weg naar het autokerkhof word Kees uit de auto gegooid. Hij komt dan weer bij als iemand hem aanraakt. Kees gaat met de man mee naar zijn huis. De man stelt zich voor als IJe. Het is een arme man die in leven blijft door dingen die hij vindt te ruilen voor natuurproducten en af en toe krijgt hij iets van de boeren uit de omgeving.Omdat IJe geen douche heeft mag hij op zaterdag de douche in het lijkenhuizen gebruiken.Als IJe zich gaat douche gaat Kees weer weg.hij loopt tot hij een fiets ziet die niet op slot staat, Kees stapt op de fiets en fietst dan weg. Kees stopt dan bij een boekenwinkel Kees herkent deze winkel en gaat daar naar binnen, de verkoper herkent Kees maar Kees hem niet.De verkoper besluit dan de politie te waarschuwen want Kees was niet normaal. De politie vindt Kees dan op het strand, Kees is dan ook weer normaal.

Verhaal analyse


Titel: Een eclips is een verduistering van de zon of maan. Kees voelt in het begin zijn linker lichaams helft niet en dat komt later weer terug en dat kan je wel vergelijken met een verduistering want deze word ook weer helder.Genre: Het is een roman want het heeft meer dan 100 blz

Het probleem van de hoofd persoon is dat hij zijn geheugen kwijt is maar ook zijn linker lichaams helft voelt hij niet. Je zit gelijk in het verhaal want Kees is in het water gereden en voelt dan zijn linker lichaams helft niet., het heeft een gesloten einde want Kees is aan het eind weer helemaal normaal.Er is eigenlijk maar een hoofdpersoon en dat is Kees Zomer.Hij is de persoon die het verhaal verteld. In het begin van het verhaal denkt hij dat ie geen linkerdeel van z"n lichaam meer heeft. Verder weet in maar weinig woorden maar wel namen van anderen.Of zoals hij het zelf noemt :de kennis is er wel maar ligt anders opgeslagen. De bijpersonen hebben zo"n kleine rol dat ze niet de moeite waard zijn om op te schrijven.De tijd is niet gegeven. De plaats zal in het gebied rond Haarlem en de kust zijn. Het plaatsje aan de kust waar kees als laatst is heet Bergen.

Het verhaal is chronologisch verteld er zitten een paar flashbacks in als Kees denkt aan vroegerHet verhaal zie je door de ogen van Kees dus het verhaal is in de

“ik vertel situatie” geschreven.Het verhaal speelt zich af in de buurt van Haarlem,het zou niet uit maken al zou het verhaal in een andere stad zou afspelen.Het thema: Door hapering in de hersenen word je afgesloten van de buiten wereld.De schrijver heeft geen bedoeling met dit verhaal er zit ook geen boodschap in verwerkt.

Eigen menig:


Ik vond het een makkelijk te lezen boek want de tekst is makkelijk te begrijpen Er zitten weinig moeilijke woorden in en het zijn niet al te lange zinnen.

Over de schrijver J. Bernlef


Hendrik Jan Marsman die later als schrijver het pseudoniem J.Bernlef kiest, word op 14 januari 1937 in Sint Pancras (N.H) geboren. Zijn jeugd brengt hij in Amsterdam-west door.

Na zijn eindexamen in 1955 aan de H.B.S wordt Bernlef een half student aan de Politiek Sociale faculteit van de universiteit van Amsterdam en werkt hij als volontair bij een Amsterdamse boekhandel.Tijdens zijn militaire dienst debuteert hij onder zijn eigen naam met een kort verhaal “Mijn zusje Olga”.

Na zijn diensttijd gaat hij op aandringen van zijn moeder naar het buitenland.

Zodoende belandt hij in Zweden, een land dat een grote betekenis krijgt voor hem.Hij werkt aan verhalen(Stenen Spoelen) en gedichten (Kok-Kels), die hij instuurt voor de Reina Prinsen Geerlingsprijs 1959, prijs krijgt hij in november van dat jaar en velen zullen volgen. Verder schreef Bernlef nog enkele toneelstukken ,vertaalde boeken en beoefende de literaire kritiek.Ook was J.Bernlef samen met G.Brands en K.Schipper redacteur van een literair tijdschrift,Barbarber, dit blad verscheen na de oorlog. In dit blad ,met een lang formaat, werden in eerste instantie allen teksten gepubliceerd . Later werden ook advertenties ,moppen ,teksten op deuren en kleerhangers stukken uit een spoorwegboekje en fragmenten uit stripverhalen in Barbarber gepubliceerd. Het eerste nummer kwam uit in oktober 1958 en het laatste nummer verscheen in 1971.In de jaren 58-60 is hij veel in Zweden (hij werkt in een hotel) waar hij veel begint te schrijven, daar gebruikt hij voor de naam J. Bernlef.

Op 23-jarige leeftijd trouwt hij met Eva Hoornik, familie van schrijver Ed Hoornik.

Zijn beroep als schrijver/dichter wordt in 1965 definitief.

In 1993 wint Bernlef de PC Hooft prijs voor zijn proza ,terwijl hij zichzelf vooral als dichter ziet.Enkele werken van de schrijver :

1960 Stenen Spoelen

1962 De Overwinning

1963 Onder de bomen

1965 Stukjes en beetjes

1966 Paspoort in duplo

1967 De schaduw van een vlek

1967 De pyromaan

1968 De dood van een regisseur

1969 De verdwijning van Kim Miller

1971 Het verlof

1972 De maker

1973 De stoel

1973 Sneeuw

1974 Het complot

1974 Hondedromen

1975 Meeuwen

1976 De man in het midden

1978 Anekdotes uit een zijstraat

1981 Oude ijsbergen

1981 De ruïnebouwer

1982 Regen

1984 Hersenschimmen
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen