Boekverslag : J. Bernlef - Boy
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2578 woorden.


Plaats van uitgave : Amsterdam

Jaar van uitgave : 2000

Eerste druk : 2000

Gelezen druk : 2e druk

Verantwoording van de keuze


Ik heb in eerste instantie gekozen voor het boek ‘Hoogste Tijd’ van Harry Mulisch, maar al na vijftig bladzijden hield ik er mee op. Ik vond het een stom boek. Ten ben ik verder gaan kijken en toen kwam ik dit boek tegen in de mediatheek. Het verhaal sprak me aan en het was een C boek dus koos ik dit boek om te lezen.

Eerste reactie achteraf


Ik vond het een leuk boek. Het is erg goed geschreven en het verhaal was goed uitgepluisd. Over alles is heel goed nagedacht, er zitten ook heel veel informatieve dingen in. Het is een mooi boek.

Samenvatting


William Stevens is een verslaggever voor een lokale krant, de Flatbush Cronicle. Veel gebeurt er echter niet in Flatbush dus schrijven ze over de stomste dingen. Dan wordt er een beroemde, knappe actrice vermoord, Norma ‘Polly’ Todd. Ze lag naakt op bed in haar huis en in haar kast vond de politie een doofstomme jongen die ze gelijk aanhielden als de dader. Waar kwam deze jongen vandaan en hoe heette hij?

William wilde er het fijne van weten en ging het uitpluizen. Hij gaat naar de begrafenis en komt daar een oude vriend tegen, John McCabe, die hem twee foto’s geeft van Polly en besluit Boy, zoals de jongen werd genoemd, op te zoeken. Als gewoon bezoeker kom je er niet in dus deed William zich voor als landmeter. Hij ziet hem en kan zich moeilijk voorstellen dat hij de dader is. Hij gaat terug en vraagt aan John of hij een stukje van Blinde Rozen mag kijken, de film waarin Polly voor het laatst meespeelde. Hij is onder de indruk van deze fascinerende actrice en vraagt John om meer. John laat foto’s zien die hij gemaakt heeft en William herkent op één van deze foto’s de doofstomme jongen. McCabe zei dat hij als sandwichjongen heeft gewerkt bij Arthur Cobb.

Arthur Cobb heeft een cinematograaf (‘The moving world’) en hij laat bewegende beelden zien van allerlei dingen die de mensen nog nooit hadden gezien. Amy Faye is zijn pianiste die muziek maakt bij de beelden. Art is verliefd op Amy, maar dat gevoel is niet wederzijds en Art is verdrietig. De zaken gaan niet goed. Er kwamen meer en grotere cinema’s en de filmpjes waren steeds hetzelfde. Totdat hij McCabe in ‘The Den’ ontmoette die zei dat hij films moest maken van de mensen zelf, dat vinden ze prachtig. Ook dat ging even goed, maar daarna bleven de mensen weer weg.

William gaat Arthur opzoeken en vraagt hoe Boy daar terecht is gekomen. Amy Faye bracht hem op een dag mee. Amy had hem gevonden op het strand en besloot hem mee te nemen naar huis. Boy was geïnteresseerd in de simpelste dingen. Hij dacht in beelden. Niemand begreep wat van Boy. Op het ene moment lag hij zich te bescheuren van het lachen en op het andere moment zat hij urenlang naar hetzelfde object te kijken. Boy was volgens Amy niet vrijwillig weggegaan, maar meegenomen. Amy wist niet waar hij was en twee weken geleden werd Boy voor het laatst gezien.

Dan wordt William door een rivaalverslaggever, van een groter krant, Larry Poons, uitgenodigd om naar het proces te gaan. Veel lijkt het niet te helpen. Boy wordt schuldig verklaard en William vindt het onterecht en gaat erachter aan. Hij bekijkt de filmpjes die Boy samen met McCabe heeft gemaakt en plaatst een advertentie voor degenen die hem meer kunnen vertellen over Boy. Hij krijgt negatieve, maar ook positieve reacties. Van rechter Albee krijgt hij toestemming om de zaak verder te onderzoeken. Hij heeft afgesproken met Amy Faye om te praten. Amy is verdrietig en vertrouwt William voor geen cent. Toch heeft ze besloten om met hem te gaan praten. Amy en Polly waren vroeger vriendinnen van elkaar op het internaat, totdat ze elkaar uit het oog zijn verloren. Polly zat altijd in de clinch met haar vader en wilde alleen maar jongen zijn. Boy zag Polly wel eens in films en toen Polly bij Amy op bezoek kwam kon hij niet geloven dat zij het was. Hij mocht voor een keertje één nachtje bij Polly slapen en de volgende dag bracht ze hem terug. De dag daarna was Boy opeens weg. Amy heeft vroeger en relatie gehad met McCabe die de jongen eigenlijk alleen maar lastig vond. Hij verliet haar omwille Boy. Amy en William spreken af voor een volgende keer.

In de tweede afspraak komt het niet echt van praten en gaan met elkaar naar bed, ze hebben een relatie. William besloot de dienstvrouw van Polly op te zoeken die Amy, tien dagen na de moord op Polly, heeft opgezocht. Zij vertelde dat Amy de sleutel had van Polly’s huis en William gaat hem ophalen. Hij gaat naar Polly’s huis en vindt daar een foto van een man. William vraagt aan Wendy wie dat is, hij heette Bruce Wilder en hij woont aan zee. William wil hem opzoeken. Flannery, zijn baas, herkent de plaats op de foto, Bruce woont in Montauk. William komt daar aan en er is haast niemand in het plaatje te vinden. Hij vraagt aan de stationschef of er ergens hotel is en hij vertelt over Weaver. Weaver is een oude, slechtziende man. William besluit na de storm Bruce op te gaan zoeken. Hij blijkt niet thuis te zijn en bezoekt hem later weer.

Hij is thuis en vraagt hoe hij Polly kent. Bruce kent Polly via zijn dochter. De vader van Polly werd verliefd op zijn dochter en probeert haar te versieren. Op de avond van de moord zei Bruce dat hij met Polly in zijn auto reed toen plotseling haar sjaal in de spaken raakte en haar wurgde. Hij kleedde haar uit en legde haar op haar bed in huis. William gelooft Bruce en laat het verhaal afdrukken in de krant ook al weet hij niet zeker of het waar is. Hij krijgt bericht van Larry dat het belachelijk is dat hij dit gelooft. Hij vindt dat je dit niet kan laten afdrukken in de krant als je niet zeker bent van je bron. William gaat weer terug naar Amy die hij huilend aan tafel vindt: Boy is dood. Hij heeft er zelf een einde aan gemaakt door zichzelf op te hangen. Amy wil naar Black Island toe om hem te zien. Hij is echter al begraven, wel krijgen ze zijn spullen mee.

Bruce blijkt dat verhaal niet aan politie-inspecteur Langrange te hebben verteld. Hij heeft wel verteld dat hij gewoon in zijn auto rondreed. Larry wil bewijzen dat hij gelijk heeft en gaat vragen aan Langrange of hij Bruce ooit heeft gesproken, nee dus. Larry vertelt dit aan William. Ondertussen is Amy ontslagen, omdat ze zonder te zeggen een dag heeft vrijgenomen om naar Black Island te gaan om Boy nog één keer te zien. William kan zijn baan ook wel vergeten nu hij een verhaal heeft gepubliceerd dat niemand gelooft. Dan publiceert Larry ook nog eens in zijn krant een artikel om William nog meer te gronde te richten.

Amy en William gaan weer terug naar Bruce om de waarheid te horen. Wilder is weg met zijn auto en William ontdekt dingen waar Bruce over heeft gelogen. Ze blijven daar tot hij weer terugkomt. De volgende dag is er bazaar, waar alleen maar vrouwen rondlopen. William is verveeld en loopt richting het kerkhof. Dan hoort hij getoeter, het is Bruce die hem gebaart dat hij mee moet komen. Hij heeft films opgehaald die ze na de bazaar gaan laten zien bij Weaver. Daarna gaan ze met hem mee naar huis. Hij vertelt dat hij nu al twee vrouwen heeft verloren. Zijn vrouw aan een slopende ziekte en zijn dochter aan de vader van Polly. Polly was daar erg boos over dat haar vader een vrouw had gevonden die net zo oud is als zij. Vaak zocht ze troost bij Bruce en toen besloten ze dus om dat ritje in de auto te maken. Verder klopt het verhaal. Hij kleedde haar uit, omdat hij het vervelende beeld uit zijn hoofd wilde halen van het naakte lichaam van zijn vrouw. Hij wilde een mooi naakt lichaam zien, dus kleedde hij Polly uit. Als ze weggaan zegt Amy dat ze zwanger is en Weaver is blij voor ze. Amy en William besluiten om in Montauk te blijven en bij Weaver te gaan wonen. Ze laten veel spullen achter en zeggen een paar mensen vaarwel. Eenmaal daar krijgen ze nog een boze brief van Flannery over het krantenartikel van William. Flannery heeft ondanks het slechte ook iets goeds gezegd waar hij blij over is. Hij heeft een politieke partij opgericht, de Referendum Partij. Amy heeft ondertussen al haar eerste pianoleerlingen en William is zich gaan richten op het parapluprobleem. Waarom vergeten mensen altijd en overal hun paraplu? Weer krijgen ze een brief van Flannery. Dit keer om zijn excuses aan te bieden. Langrange is opgepakt wegens fraude en hij kende Bruce wel. William is weer blij, zijn verhaal klopte dus toch. Ook krijgen ze nog de groeten van Art Cobb bij wie de zaken slecht gaan. Eindelijk, na lang wachten komt de piano van Amy aan in Montauk en iedereen wil de verhuizing zien. Ze lopen mee naar Weaver waar vervolgens een feestje wordt gebouwd. Weaver speelt met Amy mee, op zijn viool. Na een paar biertjes gaat iedereen weer naar huis en met z’n drieën kijken ze naar de neervallende sneeuw. Ze zijn opgelucht en gaan een nieuw leven beginnen. Amy pakt de hand van William en legt hem op haar buik. William is blij, hij voelt zijn kindje in de buik van de vrouw waar hij heel veel van houdt.

Verwerkingsopdracht 41Waar of niet waar? 1. William Stevens is van Nederlandse afkomst

 2. William Stevens is de baas van Flannery

 3. William werkt bij de Brooklyn Eagle

 4. William krijgt een relatie met Amy Faye

 5. Boy wordt vermoord

 6. Polly was een zangeres die een slechte relatie had met haar vader

 7. Montauk is een plaatsje, gelegen aan de zee

 8. William en Amy worden allebei ontslagen

 9. Blast Island is de plaats waar Boy werd vastgehouden

 10. Weaver wordt verliefd op AmyMeerkeuzevragen (meerdere antwoorden bij één vraag is mogelijk)

 1. Waarom wil William de zaak omtrent Polly uitpluizen?

  1. hij wil oefenen om rechercheur te worden bij de politie

  2. hij gelooft in de onschuld van Boy

  3. hij wil zo een promotie proberen binnen te halen

  4. hij is nieuwsgierig naar de toedracht van de moord 2. Welke relatie heeft Amy met Boy?

  1. Boy was haar zoon

  2. Amy en Boy waren broer en zus

  3. Amy heeft Boy gevonden en mee naar huis genomen

  4. Boy was de zoon van Arthur Cobb, de cinemaman 3. Waarom is Polly vermoord en door wie?

  1. door de tweede vrouw van haar vader, want ze hadden altijd ruzie

  2. ze is niet vermoord, niemand is schuldig

  3. door Bruce Wilder, omdat hij zo veel van haar hield dat hij het niet meer aankon

  4. door Amy, omdat William nog aan haar dacht, ze was jaloers 4. Hoe komt het dat men het verhaal van William niet geloofde? Omdat

  1. William geen goede grond had om zijn verhaal daarop te baseren

  2. Larry Poons maakte de mensen wijs dat het gewoon niet waar is

  3. de mensen vonden het een onzin verhaal, het is te ver gezocht

  4. iedereen geloofde Langrange die zei dat hij de bron van William nog nooit had gesproken 5. Waarom bleven William en Amy in Montauk wonen? Omdat

  1. William wilde daar zijn eigen bedrijf beginnen

  2. Weaver had dat aan hen gevraagd

  3. Amy wilde dat haar kind op zou groeien bij de zee

  4. ze wilden een nieuw leven beginnen en al de ellende achter zich laten.  Open vragen  1. Waar woont en werkt William?

  2. Wie is McCabe en waarom verliet hij Amy?

  3. Waarom maakte Boy een eind aan zijn leven?

  4. Waarom gaat het niet goed met de cinema van Cobb?

  5. Hoe hebben William en Amy elkaar ontmoet?

  6. Wat vindt William in het huis van Polly?

  7. Amy ging met een bepaald doel naar Black Island na de dood van Boy. Waarom kwam ze teleurgesteld terug?

  8. Waar woont Bruce Wilder en welk algemeen probleem ontdekt William daar?

  9. Wat gaan William en Amy doen in Montauk nu ze ontslagen zijn?

  10. Waarom heeft Langrange gelogen?  Antwoordmodel


  Waar of niet waar?  1. Waar.

   Eigenlijk heet hij Willem

  2. Niet waar.

   Flannery is de baas van William

  3. Niet waar.

   Hij werkt bij de Flatbush Cronicle

  4. Waar.

   Amy verwacht zelfs een kind aan het eind van het boek

  5. Niet waar.

   Hij heeft zichzelf vermoord door zichzelf op te hangen

  6. Niet waar.

   Ze was een actrice die een slechte relatie had met haar vader

  7. Waar.

   Het ligt bij de duinen en heeft een vuurtoren

  8. Waar.

   Amy werd ontslagen, omdat ze zomaar een dag vrijnam en William omdat hij een onzin verhaal heeft geschreven dat Flannery bijna (zogenaamd) heeft geruïneerd

  9. Niet waar.

   De plaats heet Black Island

  10. Niet waar.

   Hij vindt haar erg lief, maar wordt niet verliefd op haar  Meerkeuzevragen  1. B en D. William vond het allemaal veel te simpel opgelost. Na de terechtstelling wilde hij eigenlijk de onschuld van Boy bewijzen en hij wilde precies weten hoe de vork in de steel zat. Hij was nieuwsgierig en zag het ook als een soort uitdaging, hij vond het spannend.

  2. C. Amy heeft Boy gevonden op het strand en mee naar huis genomen. Boy werkte als sandwichman bij Cobb.

  3. B. Polly is niet vermoord door iemand. Ze is slachtoffer geworden van haar sjaal die tussen de spaken kwam van de wielen van de auto van Bruce Wilder. Ze maakten samen een ritje toen het gebeurde.

  4. A en C en D. William had geen goede grond om zijn verhaal daarop te baseren, omdat hij geen bewijzen had. Larry Poons had vele argumenten om William daarop te wijzen dus Larry verzon niet zomaar iets. De mensen vonden het verhaal maar sterke onzin en ook zij eigen baas Flannery vond het grote lariekoek. Ook geloofde iedereen natuurlijk politie-inspecteur Langrange, omdat hij het onderzoek heeft verricht en politie-inspecteurs liegen niet dachten de mensen

  5. D. Ze wilden een nieuw leven beginnen, met een kindje op komst. Het onderzoek is afgelopen en alles is op zijn pootjes terechtgekomen. Zo kunnen ze Weaver ook helpen in zijn hotel, omdat het steeds moeilijker wordt voor hem om goed te zien.  Open vragen  1. William Stevens woont in Flatbush en werkt bij de Flatbush Cronicle als verslaggever.

  2. McCabe is een cameraman die werkt voor Vitagraph en heeft een relatie gehad met Amy. Hij verliet haar vanwege Boy. Hij kon het niet meer aan.

  3. Dat wordt niet duidelijk vermeld. Niemand weet dat eigenlijk, ze kunnen het hem niet meer vragen. Wel zegt Larry dat Boy uit wroeging om zijn daad de hand aan zichzelf heeft geslagen. Boy had het alleen niet eens gedaan dus het is niet waar wat Larry beweert.

  4. Het loopt niet goed, omdat het elke keer dezelfde filmpjes zijn, met dezelfde muziek en technieken. Na een paar keer houden de mensen het wel voor gezien.

  5. Ze ontmoeten elkaar wanneer Amy reageert op een advertentie van William om over Boy te praten. Bij de tweede ontmoeting uitten ze elkanders liefde en krijgen een relatie.

  6. William vindt een foto van Bruce Wilder en vraagt vervolgens aan de dienstbode van Polly wie deze man is.

  7. Amy wilde graag Boy nog één keer zien, maar toen ze daar aankwam vertelden ze haar dat hij al begraven was.

  8. Bruce woont in Montauk. William vindt daar het probleem van de paraplu. Waarom vergeten mensen altijd hun paraplu?

  9. William gaat nadenken over het parapluprobleem en misschien een boek schrijven en Amy wacht op haar kindje en helpt Weaver met het hotel.

  10. Langrange heeft gelogen, omdat hij bang was dat Wilder in opspraak zou komen en hem zou chanteren met zijn malafide makelaarspraktijken. Langrange slaagde er in m.b.v. vervalste gemeentelijke verordeningen grond tegen lage prijzen te kopen. Hij maakte de boeren wijs dat hun land onteigend zou worden en dat ze toch beter hun land aan hem konden verkopen. Vervolgens verkocht Langrange deze grond door aan Wilder.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen