U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Patrick Bernauw - De Rechtvaardige Rechters.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/9441646/ en is laatst upgedate op 31/08/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 490 woorden.


Dimitri, Johan, Karolien, Maarten en zijn zus Sara komen na schooltijd telkens samen op de zolder van De Denderpost. Dit is een uitgeverij waar hun ouders werken.


Maarten raapt steeds oude vodjes papier op van straat. Op een dag komt hij op de zolder aan met een Frans boek: L’”aiguille Creuse van Maurice Leblanc met daarin een briefje met een tekening op. Op het titel blad staan de letters D.U.A. Sara zal het boek lezen. OP de volgende bijeenkomst vertelt over het boek, de holle naald. Het gaat over gestolen kunstwerken en de dief die zich ALN noemt. De dief correspondeert met zijn achtervolgers en laat een raadsel achter met punten en cijfers. Dit maakt Sara en Maarten zo nieuwsgierig dat ze het tekeningetje op het briefje in het boek ook willen oplossen. Ze denken dat zij ook moeten zoeken naar een gestolen kunstwerk. In de bibliotheek vinden zij een boek over het gestolen werk van de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck. De Rechtvaardige Rechters. Daarna zoeken ze in de archieven van De Denderpost naar artikels daarover.


OP 11 april zou dit werk gestolen zijn en zou er losgeld gevraagd zijn door een zekere D.U.A. Dus eigenaar van het boek en de dief zijn dezelfde persoon, vindt Maarten. De kinderen beginnen een dossier aan te leggen met krantenknipsels.


Zij lezen in een artikel dat Arseen Goedertier op zijn sterfbed aan zijn vriend De Vos bekent te weten wie de dief van het schilderij is en dat informatie kan gevonden worden bij hem thuis in een omslag. Ook lezen de kinderen dat Arseen een valse naam aannam : Arsène Van Damme. D.U.A is dus D.V.A. en dus ook A.V.D.


De Vos wil Arseen niet in opspraak brengen zolang de schat niet gevonden is en alle aanwijzingen verdwijnen op een zoldertje.


De kinderen gaan verder op zoek naar Gent. Kopen er een boekje met de merkwaardige gebouwen in Gent. Waarin ook het huis van de gebroeders Van Eyck beschreven is. De tekening op het papiertje stelt dus dit huis voor. Nu is er een sigaren winkel van meneer Valeer. Met een smoes krijgen de kinderen Valeer aan het praten. Hij is ook een kunstliefhebber. Volgens hem is het schilderij inderdaad in zijn huis verstopt geweest maar is er een bouwvakker mee gaan lopen tijdens de verbouwing. De kinderen geloven hem niet en zoeken een manier om de waarheid te weten te komen. Johans broer is jeugdschrijver en kondigt tijdens een persconferentie een nieuw boek aan. De geheime plaats van de Rechtvaardige Rechters. Valeer loopt in de val want als hij met het schilderij gaat lopen kunnen de kinderen hem volgen. In een verlaten villa wil Valeer het schilderij verstoppen maar de kinderen volgen hem. In de kelder bedreigt hij de kinderen. Ze overmeesteren hem en de politie pakt Valeer op. Het schilderij staat nu bij de jeugdschrijver te wachten tot hij het samen met de kinderen zal onthullen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen