Boekverslag : Susan Eloise Hinton - The Outsiders
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1148 woorden.

The Outsiders – Susan HintonVerwachtingen en eerste reactie

Mijn verwachtingen voor het boek “The Outsiders” van Susan Hinton is dat het wel een leuk boek kon zijn maar dat het wel een beetje ouderwets en oubollig was. Omdat het in de jaren 50 of 60 speelt is het soms een beetje uit de tijd. Het leeft in de sfeer die de Coca Cola reclames probeert op te roepen bij hun publiek die dat ook wel aanspreekt.The Outsiders is niet door iemand aangeraden, je kon er alleen maar uit kiezen.Beknopte samenvatting en analyse

Het boek gaat over drie broers die allemaal in dezelfde gang zitten.

Het zijn: Ponyboy Curtis, Sodapop Curtis en Darrel Curtis die liefkozend Darry wordt genoemd.

Al deze broers horen bij de “Greaser” gang, dit zijn allemaal jongens met vet haar en een grote bek.Hun gezworen vijand zijn de Socials die afgekort Socs heten. Dit zijn de rijkeluisjongens van de andere kant van de stad. Zij rijden in dure auto’s, hebben leren jassen aan en kicken erop om de Greasers gang het leven zuur te maken, andersom ook.Ponyboy kan niet zo goed opschieten met zijn grote broer Darry en op een avond krijgt hij ruzie met zijn broer omdat hij met zijn vriend op de afvalbelt tot heel laat de sterren hebben zitten kijken.

Darry slaat Ponyboy en hij rent weg van huis. Omdat zijn vriend Johnny wel ouders heeft maar die niks om hem geven gaan ze samen nog even naar het park.

Eenmaal aangekomen in het park breekt de hel los omdat er een auto aan komt rijden van de Socs, ze krijgen ruzie en omdat Johnny een keer ongelofelijk op zijn lazer heeft gekregen toen hij een groepje Socs zag had hij gezworen dat hij nooit maar dan ook nooit meer een groepje Socs iemand in elkaar liet slaan en hij daarom ook maar meteen een stilleto gekocht.Een van de Socs (Bob) drukte Ponyboy met zijn hoofd in een fontein om hem een wasbeurt te geven. Hij verzoop Ponyboy bijna. Toen Ponyboy weer bij kwam lag Bob dood te bloeden naast hem en Johnny zei dat hij hem vermoordt had.Dally (niet Darry) is een vriend van Darry en geeft Johnny en Ponyboy een wapen, wat geld, en een kaart en vertelt de kinderen dat ze naar Windrixville moeten gaan naar een afgelegen kerkje en dat ze daar moeten wachten op Dally omdat hij wel een keer langs zou komen.Met de trein reizen Johnny en Ponyboy af naar Windrixville springen van de trein omdat ze zwart hebben meegereden, lopen naar het kerkje en gaan slapen.De volgende ochtend kopen ze voorraden in omdat ze toch nog niet met hun hoofden in de krant staan. Johnny heeft ook peroxide gekocht om Pony’s haar te blonderen. Ponyboys haar wordt geschoren en geblondeerd met een mes.Na een week lezen in het boek “Gone with the wind” wat Johnny ook had gekocht, pakjes sigaretten leegroken, naar de zonsondergangen kijken en poker spelletjes spelen komt Dally op bezoek.

Dally verteld de jongens dat de politie richting Texas is gaan zoeken naar ze en niet richting Windrixville waar de jongens zitten.Om dat de jongens zat zijn van de baloney wat ze de hele dag eten, gaan ze naar het drive in restaurant Dairy Queen met de auto om wat te gaan eten. Na 4 hamburgers ieder gaan ze terug naar het kerkje maar ze zien al vanaf een afstandje dat het kerkje in de brand staat.Bij het kerkje aangekomen zien de jongens dat een schoolklas in de buurt van de kerk aan het spelen was en op dat moment komt er een juf aan lopen die vertelt dat ze vijf kinderen missen, Johnny en Ponyboy rennen naar binnen zien de kinderen niet en gaan naar achteren, zien de kinderen bang in een hoek zitten red de eerste vier kinderen met gemak, maar de laatste zit vast onder een bank.

Na veel gesjor en getrek aan het kind is hij losgeschoten en ontkomt aan de vlammen van het gebouw.

De vlammen zijn binnen in het gebouw inmiddels gigantisch en de rook is verstikkend, Johnny en Ponyboy vallen flauw in de kerk en Dally die buiten staat rent naar binnen om hen te redden.Na dat iedereen weer op adem en bijgekomen is, verteld Ponyboy aan de leraar van de klas dat ze moordenaars zijn en geen helden zoals hij beweert. De leraar verteld dat hij ze gaat helpen met uit de problemen komen en maakt er een fantastisch verhaal van voor in de krant.Nadat iedereen weer thuis was en de kranten waren doorgespit naar de heroische verhalen van de twee vrienden, komt de vriend van de vermoorde Bob die Randy heet naar Ponyboy toe en verteld dat Johnny met een gebroken rug en zware brandwonden in het ziekenhuis ligt.

Na een paar dagen overlijdt Johnny in het ziekenhuis en verteld tegen Ponyboy dat ze het grote gevecht niet moeten gaan houden.Ponyboy was samen met zijn gang een gevecht aan het voorbereiden met de Socs. Dit gevecht wordt toch gehouden en de Greaser winnen van de Socs.Omdat Randy, Ponyboy en de rest die bij het gevecht waren nog te recht moeten staan gaan ze allemaal naar de rechtbank en worden vrijgesproken.Randy en Ponyboy besluiten niet meer te gaan vechten en ze sluiten vrede.Analyse:

MOTIEVEN: Motieven voor dit boek is de haat tussen de Greasers en de Socs, wat uiteindelijk leidt tot vrede tussen de bendes.PERSONAGES:

Ponyboy Michael Curtis: Een stille, verlegen jongen die houdt van boeken, films en zonsondergangen. Wordt verliefd op Cherry Valance, die verder niet zo wordt beschreven.

Darrel Shayne Curtis: Broer van Ponyboy. Jongen met een grote bek en een klein hartje. Kleineerd en vernedert Ponyboy op een manier die hij niet wil maar toch doet. Later worden Ponyboy en hem goede vrienden in plaats van de ruzies die ze eerder hadden.

Jr. Soda Patrick Curtis: Een van de goede broers van de drie. Aardige goedzak die niet zo fantastisch scoort op school maar er niet iets aan kan doen. Draagt altijd jeans met een sweater.PERSPECTIEF EN VERTELLER:

Ik perspectief. Vanuit de ogen van Ponyboy Curtis.RUIMTE:

Het kerkje in Windrixville en de het dorp waar ze wonen.STIJL:

Stijl die alles beschrijft vanuit Ponyboys ogen, zoals Ponyboy het ziet.THEMA:

De rivaliserende bendes die uiteindelijk toch nog kunnen sluiten met elkaar nadat er twee doden gevallen zijn.TIJD:

Met flashbacks ongeveer vijf jaar, zonder twee weken.TITELVERKLARING:

De jongeren beschreven in dit boek staan aan de rand van de maatschappij zij zijn de Outsiders of society.Eindoordeel en evaluatie

Het was een leuk boek dat na een paar verschrikkelijke tegenslagen toch nog goed uitpakt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen