Boekverslag : Aster Berkhof - Bloedwraak
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 736 woorden.


Samenvatting
Het verhaal speelt zich af op een Caraïbisch eiland. Daar bevindt zich een half vervallen Nederlandse ambassade, waar de familie De Jong verblijft. Adriaan De Jong woont daar samen met zijn Franse vrouw Jacqueline en hun twee kinderen Pauline en Tom. Pauline heeft al een hele poos een vaste relatie met de Belgische reporter Ivor Beekman. Wat Ivor niet wist is dat Pauline – voor ze hem kende weliswaar – een relatie had met Philippe de Villerouge. Philippe was de man van Véronique, de beste vriendin van Jacqueline op het eiland. Ze beheerden samen één van de grootste plantages op het eiland. Verder is er ook nog inspecteur Dalla van de plaatselijke politie en de vrijzinnige kunstenaar Pierrot Lorgues die tevens de minnaar was van Jacqueline.


Op een bepaalde morgen vluchten drie rebellen de Nederlandse ambassade binnen en gijzelen Tom. De rebellen stellen hun eisen, maar Adriaan De Jong geeft niet toe en blijft bij zijn vastgeroeste standpunten. Moest hij toch toegeven zou dat een teken zijn voor alle rebellen over de hele wereld. Ivor en Pauline proberen nog de rebellen te laten ontsnappen via een achterpoortje om zo Toms leven te sparen, maar ook dit lukt niet (later blijkt dat ook de staat liever gewild had dat de rebellen ontsnapten en daardom het steegje achter het huis niet in de gaten hielden, ze lieten dit ook telefonisch weten aan Adriaan, maar die wou niet van hun voorstel horen). Uiteindelijk moorden de 3rebellen elkaar uit vanwege een meningsverschil en daarbij laat ook Tom het leven.


Na deze voorvallen verlaat Jacqueline haar man, want zij geeft Adriaan de schuld van Toms dood (zeker nadat ook zij te horen krijgt van de plannen van de staat om de rebellen te laten ontsnappen). Vervolgens worden de ambassade en alle inwoners ook bedreigd, want een van de rebellen was de broer van het hoofd van een van de drie verzetsbewegingen op het eiland.


Daarna volgen enkele dolle dagen, waarin zowel Jacqueline als Adriaan vermoord worden. Jacqueline wordt dood teruggevonden in een bungalow en een dag later vinden ze Adriaan dood terug in een brandende wagen. Op beide plaatsen werd ook het cijfer 8 nagelaten door de daders. Dit is het teken van de verzetsbeweging van Simon Quatre–et-Quatre.


De hierop volgende gebeurtenissen vat ik kort samen :


Ivor en Pauline proberen het raadsel op te lossen, want Ivor, die vertrouwd is met de verschillende verzetsbewegingen, is er van overtuigd dat de rebellen niet de ware schuldigen zijn. Ivor gaat dan ook praten met verschillende rebellenleiders en die verzekeren hem stuk voor stuk dat zij niets te maken hebben met al die moorden. Wanneer ook de ambassade opgeblazen wordt is Ivor totaal in de war. In het puin van de ambassade werd Philippe de Villerouge teruggevonden, wat er ook sterk op wijst dat hij de bom plaatste. Er was namelijk geen andere reden mogelijk om zijn aanwezigheid daar te verklaren.


Alles wordt uiteindelijk duidelijk wanneer Pauline haar bekentenis aflegt tegenover Ivor :


 Jacqueline vermoordde Adriaan uit woede omdat Adriaan hun Tom had laten sterven.


 Pauline vermoordde daarop haar moeder, omdat zij haar vader afgenomen had, de enige in de familie waaraan zij veel belang hechtte.


 Philippe kwam dit alles te weten en zorgde ervoor dat eerst het lijk van Jacqueline werd teruggevonden. Op deze manier had zij nooit Adriaan kunnen vermoorden. Philippe bracht ook telkens de rode 8 aan op de plaats van de moord. Hij deed dit alles uit liefde voor Pauline, diep vanbinnen was hij nooit over hun breuk heengeraakt.


Inspecteur Dalla was ondertussen ook min of meer achter het complot gekomen. Hij gedroeg zich opzettelijk op een manier waarop Ivor en Pauline dit konden merken. Daardaar kregen zij nog de kans te vluchten. Met de hulp van Pierrot Lorgues kwamen zij zo uiteindelijk terecht in Jamaïca. Ivor besloot om toch bij Pauline te blijven ondanks alle feiten. Zo ontdekt hij ook zijn ware gevoelens voor haar.
Leeservaring
Ik vond het best een leuk boek, met een verassend slot. Je kon wel min of meer weten dat Pauline er iets mee te maken had, maar toch. Er zaten enkele boeiende elementen in die het complot des te mooier maakten.


Sommige dialogen in het boek duurden volgens mij wat te lang. Soms was een bepaald personage te lang aan het woord over zijn idealen en zijn gedachten. Hierdoor verwaterde het verhaal op bepaalde momenten. Gelukkig werden die dan weer opgefleurd door sneller verlopende acties die veel meer nuttige informatie bevatten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen