Boekverslag : Leon De Winter - Supertex
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1281 woorden.

Titel

Supertex



Auteur

Leon de Winter



Uitgever

De Bezige Bij



Druk

4e, mei 1992



Opdracht

'voor Gideon Spitz, waar hij nu ook mag zijn'



Korte Inhoud

Max Breslauer staat aan het hoofd van het Supertex-imperium, een succesvolle winkelketen van goedkope confectiekleding. Hij woont samen met Maria de Jong in een penthouse aan de Amstel. Op een zaterdag in oktober 1990 rijdt hij 's morgens vroeg met 120 km/uur naar de zaak om Jimmy Tsjin in Thailand te bellen, nadat zijn secretaresse Yvonne haar plicht had verzuimd. Onderweg rijdt hij een orthodox-joodse jongen aan, er ontstaat veel commotie. Max belt Maria en Robbie Goudsmidt, zijn advocaat. Na deze affaire meldt Max zich bij zijn psycholoog, mevrouw Jansen, aan wie hij zijn levensgeschiedenis begint te vertellen. Zijn Poolse vader Simon, die het concentratiekamp overleefde, was met niets begonnen en opgeklommen tot topman van ETI (Euro Textiel International b.v.). Hij was veeleisend, hij wilde dat Max advocaat werd. Hij gaf zijn minder begaafde zoon Boy een baan op de boekhoudafdeling. Max werd advocaat, maar trad na een aantal jaren ook in dienst van zijn vader. In Milaan sloot hij een contract met de Marokkaanse broers Jean Pierre en Louis Mohammed. Verder richtte hij een eigen bedrijf op, 'Maximaal'. Vader belandde in juni 1989 met zijn auto in de Loosdrechtse Plassen en verdronk. Een maand na zijn begrafenis werd Max gebeld door Maria de Jong, die een verhouding had gehad met zijn vader. (waarvan Boy op de hoogte was). Ze ontmoetten elkaar in het Okura Hotel (na een misverstand rond een prostituee). Max willigde haar eisen in (behoud van auto, flat en maandelijkse toelage) en begon na verloop van tijd zelf een verhouding met haar. Max en Boy waren joods-orthodox opgevoed. In zijn advocatentijd begon Max een verhouding met een nieuwe partner in het bedrijf, Esther d'Oliveira, die gescheiden was van een musicus met een drankprobleem. Na de zelfmoord van haar ex-man ging Esther als orthodoxe jodin in Jeruzalem wonen. Max bracht daar een aantal dagen met haar door en keerde toen terug naar Amsterdam. Maandenlang ging hij regelmatig naar haar tie, maar hij wilde zich niet in Jeruzalem vestigen. Esther trouwde later met een Amerikaanse Talmoedgeleerde. Rond een uur gaat Max even naar huis. Maria vertelt hem dat ze besloten heeft hem te verlaten. Per taxi keert Max terug naar de psychiater en gaat verder met zijn levensgeschiedenis.



Boy had zich verloofd met de onaantrekkelijke joodse Lea van Gelder. Vlak voor zijn huwelijk stuurde Max hem naar Casablanca om het contract met de broers Mohammed te verlengen. Boy verknalt de opdracht en werd bovendien opgelicht door ene Abdul Khalil. Boy durft zijn broer niet te vertellen dat hij gefaald heeft, dus hij blijft in Casablanca rondhangen. Boy ontdekte dat Abdul jood was en eigenlijk David heette. Hij werd gastvrij door David's familie ontvangen en raakte in de ban van de beeldschone Sulamit, David's dochter. Max en Lea werden ongerust en reisden naar Casablanca om Boy te gaan zoeken. Als ze hem uiteindelijk vinden, zegt Boy dat hij niet meer terug wil naar Nederland. In brieven aan Max vertelt hij later het hele verhaal en dat hij heeft besloten verder te leven met Sulamit. Max wil niet in therapie en volgens mevr. Jansen heeft hij haar niet nodig. Hij realiseert zich dat hij de erfgenaam is en dit troost hem; hij heeft nu een doel.



Personages



Max Breslauer

Max Breslauer is 36 jaar oud en verkeert in een midlife crisis. Hij is zwaarlijvig en leeft in luxe. (penthouse, porsche etc.). Hij had een slechte relatie met zijn vader Simon Breslauer, die teveel druk op hem uitoefent. Hij denkt dat hij een mislukkeling is vanwege zijn mislukte relaties en omdat hij als Jood in luxe leeft, wat volgens anderen niet kan. Hij twijfelt sterk aan de juistheid van zijn levenswijze en stelt zich onder behandeling van psychiater Jansen (bij wie hij al eerder was geweest in verband met zijn slechte relatie met zijn vader en zijn impotentie).



Simon Breslauer

Simon Breslauer is afkomstig uit het Poolse Lemberg. Hij is een overlevende van concentratiekamp Belzec. Hij is in 1952 naar Amsterdam gegaan. En op 26 juni 1989 is hij verdronken toen hij met zijn Mercedes de Loosdrechtse Plassen inreed. Hij is erg streng en veeleisend tegenover zijn twee zonen. Hij ziet ze niet voor vol aan bv. als Max goede voorstellen, waar hij weken aan heeft gewerkt, aan hem laat zien en hij er nauwelijks naar kijkt.



Thema

IDENTITEITSCRISIS

Max Breslauer is op zoek naar zijn joodse identiteit. Hij is een rationalist die in aanraking komt met verwijzingen naar het irrationele. Hij ziet dat de religie in zijn omgeving nog steeds een belangrijke rol speelt. Hij moet toegeven dat zijn minder begaafde broer meer van het leven begrijpt dan hijzelf. Hij heeft een penthouse en een Porsche, maar hij merkt dat er meer op de wereld is dan geld en goed. En al is hij een vlotte versierder, de ware liefde vindt hij niet.



Eigen Mening

Ik vond Supertex een leuk boek om te lezen, je kunt je er door de vaak nauwkeurige beschrijvingen veel bij voorstellen. Ook laat het boek zien wat voor een trucs er in de zakenwereld worden uitgehaald.

Het was niet echt spannend, maar toch vond ik het een heel goed boek.





Schrijver

Leon de Winter is op 24 februari 1954 in 's Hertogenbosch geboren als zoon van een orthodox-joodse ouders. Hij groeit op in een niet-joodse omgeving. Vanaf 1966 bezoekt hij in zijn geboorteplaats het gymnasium en in Waalwijk het gereformeerde Willem van Oranje-College. In 1973, een jaar voor hij zijn diploma haalt, wordt De Winter voor het eerst bekroond: zijn novelle 'Revolutie' krijgt de ontmoetingsprijs van de Stichting Literaire Dagen. Leon de Winter verhuist in 1974 naar Amsterdam, waar hij aan de Nederlandse Filmacedemie gaat studeren. Uit ongenoegen met het onderwijsniveau op de Filmacedemie publiceren De Winter en anderen (onder wie Rene Seegers en Jean van de Velde) eind 1976 een zwartboek, waarin het sterk ambachtelijke karakter van de opleiding bekritiseerd wordt. Op 1 januari 1978 verlaat De Winter met Seegers en Van de Velde de acedemie, zonder eindexamen te hebben gedaan. De eerste speelfilm van het drietal, sinds 1980 verenigd in de Eerste Amsterdamse Filmassociatie (EAFA), gaat in 1979 in premiere: De verwording van Herman Durer. De roman De wording van de jongere wereldverbeteraar (1978) is gebaseerd op het filmidee. In 1979 krijgt De Winter voor deze eerste roman de Reina Prinsen Geerligsprijs. Voor de televisie maakt het trio in 1978 en 1980 enkele films: o.a. Vanuit het heden, Junkieverdriet en De wereldverbeteraar. Toneelgroep Centrum brengt in 1981 Junkieverdriet op de planken, een toneelstuk van De Winter, Seegers en Van de Velde naar aanleiding van de levensloop van de Vlaamse dichter Jotie T'Hooft. Eind 1981 gaat de tweede speelfilm van de EAFA in premiere: De afstand. Leon de Winter is vanaf 1978 tot 1982 als recensent van voornamelijk Duitstalige literatuur aan Vrij Nederland verbonden. Daarna is zijn medewerking incidentieel, evenals die (vanaf 1982) aan De Volkskrant. Literaire verhalen en essays verschijnen tot 1982 hoofdzakelijk in Raster, Mandela en New Found Land. La place de la bastille en Zoeken naar Eileen W. zijn in respectievelijk 1984 en 1987 verfilmd door Rudolf van den Berg. De angst voor leegte, de stilstand en de dood zijn de centrale themas in De Winters proza. Deze angst tracht hij te bezweren door literaire zoektochten naar verborgen verbanden in de realiteit te organiseren. In die drukkende leegte zonder verleden of toekomst komen De Winters vaak reizende personages nooit ergens aan. Ze zijn slactoffers of veroordeeleden en altijd op weg. Hun leven wordt door autoriteiten en toeval beheerst. Andere boeken van De Winter zijn: Hoffman's honger, De ruimte van Sokolov, Kaplan, Vertraagde roman, Zoeken naar Eileen W., La place de la bastille, De (ver)wording van de jongere Durer.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen