U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Lenze L. Bouwers - Lieve Vader, Vuile Schurk.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=10298 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2174 woorden.

A. Algemeen1. Titel: Lieve vader, vuile schurk

2. Schrijver: Lenze L. Bouwers

3. Welk jaar geschreven?: 1987

4. Jaar van uitgave + druk: 1988, dit is de 3e druk. 2e Druk in 1988, 3e druk in 1989.

5. Uitgeverij: Uitgeversmaatschappij J. H. Kok - Kampen

6. Omslag van het boek: Als ik het goed heb gezien is dit het hoofd van Hermien, de hoofdrolspeelster van dit boek.

7. Wat voor soort boek is het?: Een jeugdroman.

8. Aantal bladzijden: 104 Bladzijden.B. SamenvattingHoofdstuk 1. Thuis

Hermien is 16 en zit in Havo 4.

Ze haalt slechte punten op school en thuis is de situatie ook niet ideaal. Haar moeder is altijd ziek, dus ligt ze de hele dag op bed. Haar vader is vertegenwoordig en blijft vaak nachten weg, dus Hermien moet het meeste huishoudelijke werk doen.

Binnenkort is er een kamp op school, maar ze wil niet mee omdat ze thuis mee moet helpen. Haar mentor dhr. Makerdam wil met haar ouders gaan praten en ze te overtuigen dat het goed voor Hermien zal zijn om met het kamp mee te gaan.

Die avond dat Makerdam bij haar thuis is is zij bij haar nicht Nellie die ook grote zorgen heeft. Ze heeft geen werk meer, haar ex-verloofde had haar verlaten voor een andere vrouw, ze rookt zich helemaal kapot en ze eet niet. Ze is helemaal overspannen.

Als Hermien s’avonds thuis komt ligt haar moeder zoals gewoonlijk in bed, maar haar vader straalt van geluk en trots. Is hij zijn schouder soms vergeten waar hij al zo lang last van heeft?

Hij verteld haar het goede nieuws, ze gaat mee op kamp. Maar daar is Hermien helemaal niet blij mee. Ze MOET mee op kamp!

Haar vader zou die dagen thuisblijven en voor moeder en het huishouden zorgen zodat Hermien mee kan met het schoolkamp. Ze is het daar helemaalniet mee eens, wordt boos en loopt kwaad naar haar kamer. Ze doet haar deur niet op slot want over een kwartier komt hij weer…

Haar vader komt haar kamer binnen, gaat op haar knieën zitten. Hij biedt zijn “gemeende” excuses aan dan gebeurt het weer. Hij raakt haar aan haar nachtjapon moet uit. Weer hetzelfde, weer misbruikt…Hoofdstuk 2. Het KampAls het 11 uur s’avonds is op de 1e dag van het kamp is Hermien dood op. Ze gaat naar bed en haar beste vriendin Willie volgt.

Ze slapen met z’n 6en in Bunker 3, Ankie Elja, Esther, Jacquelien, Willie en Hermien.

Als ze slapen begint Hermien in haar slaap te praten, “Nee. Niet doen!”

Ze schrikt wakker en ziet dat de anderen het gehoort hebben. Ze begint snel over een ander onderwerp.

De volgende avond hebben ze een nachtwandeling, maar Hermien gaat niet mee omdat ze heel erg hoofdpijn heeft en ook omdat ze moe is.

Als Makerdam ook blijft besluiten ze te gaan dammen, Hermien wint.

Als ze de volgende dag weer aan het dammen zijn wordt Makerdam weggeroepen voor een belangrijk telefoontje. Hermien besluit alvast iets aan haar corvee te doen. Als Makerdam terugkomt hoort Hermien van hem dat Nellie zelfmoordpoging heeft gepleegd. Het is niet gellukt. Hermien besluit in het kamp te blijven.Hoofdstuk 3. Het bureauHermien en Willie staan nog even wat te kletsen op het hoekje van de straat, maar ze moet toch echt naar huis.

Hermien wil nog niet naar huis maar gaat toch maar naar binnen.

Als ze de keuken binnenloopt ziet ze gelijk de rommel en de huiskamer moet ook hoog nodig opgeruimd worden. Er is de hele week niet schoongemaakt en voor Hermien begint het hele liedje weer van voor af aan. Boodschappen doen, schoonmaken, opruimen, eten klaarmaken en dan s’avonds… vader wassen en bevredigen.

Die avond valt Hermien met de deur op slot in slaap, vader wil naar binnen, bonkt op de deur, maar Hermien is te moe om hem te horen. Dat weekend lijkt hij haar te mijden. Zijn gedrag is anders als anders. Gelukkig blijft hij tot vrijdag weg.Zondagavond als ze naar bed gaat is hij al op haar kamer. Hij vraagt Hermien om vergiffenis. Ze wil hem best vergeven maar dan moet hij wel ophouden met wat hij bij haar doet. Als hij haar opnieuw aanraakt begint ze als een wilde te trappen. Ze heeft een beslissing genomen. Ze gaat naar een vertrouwensarts!

De volgende dag als ze daar is verteld ze het hele verhaal. Ze heeft na lang overwegen besloten dat ze aangifte gaat doen tegen haar vader.

Er komt een agente Annet bij om rapport op te maken en later nog een vrouw Annie om met haar te praten die hetzelfde mee heeft gemaakt als zij. Vader zou worden opgepakt als hij aan het werk is.

Als Hermien thuiskomt is haar broer Piet eens een keertje thuis.

Als ze op bed ligt komt hij bij haar langs en verteld haar dat hij vroeger door vader werd verstoten. Hij mocht nooit iets van zijn vader en werd altijd buitengesloten. Piet was vroeger zelf een egoïst maar nu hij op een school zit wordt hem dat afgeleerd. Hij is bereid om zijn leven te beteren behalve voor vader.Hoofdstuk 4. De rechtszaalAls moeder en Hermien samen in gesprek zijn over Piet gaat de telefoon. Het is vader. Hermien hoort hem uit over waar hij is en waar hij nog naar toe gaat. Daarna belt ze de politie in een telefooncel, vader zal morgen opgepakt worden.

De volgende dag staat er een dominee aan de deur en verteld het nieuws aan moeder en Hermien. Vader is opgepakt!

De komende dagen zijn heel verwarrend het is nog niet duidelijk wat er met vader gaat gebeuren. Hij wil niet bekennen en het “lijkt” of vader gek wordt van zijn cel. Hermien gaat naar Willie toe om haar te vertellen wat er aan de hand is. Eenmaal daar aangekomen lukt het haar niet meer om er over te beginnen.Als ze maandag van school thuis komt. Hoort ze dat vader heeft bekend maar dat hij in een inrichting zit. Het schijnt dat hij ziek is in zijn hoofd en dat hij daarom Hermien heeft misbruikt.Als ze op donderdag 12 februari in de rechtzaal staan wordt Hermien draaierig bij het zien van haar vader. De maximale straf is 12 jaar cel, haar vader en zijn advocaat eisen 1 jaar en 3 maanden. Over 2 weken zal de uitspraak zijn v.d. rechter.Hoofdstuk 5. Het eilandHermien gaat met Willie en haar familie op vakantie. De broer van Willie is verliefd op haar. Hermien vindt het heerlijk om in de duinen en over het strand te wandelen en te rennen met de herdershond Hector.

Hermien stuurt kaartjes naar moeder, Nellie en Piet, maar niet naar vader.

Dit is het eiland waar ze steeds van gedroomd heeft. Ze loopt ontzettend veel en doet dat ook om alles even te vergeten. Niet aan de problemen thuis denken, maar doorlopen, genieten van het uitzicht.

Hermien wil nog heel graag naar het Hon. Dat is het laatste stukje Ameland, waar geen duinen meer zijn. Alleen nog maar strand en een paar plukjes helmgras. Het uiteinde van Ameland.

Maar eerst gaan ze naar het Finnegatspad. Dat is een moerassig gebied met veel planten, bomen en vogels. Ze lopen tussen het riet door over het water door middel van planken. Hermien vindt het niet zo fijn daar. De planken wiebelen, het riet staat stil, de zon schijnt. Twee mannen kijken. Er zijn geen tegenliggers. Als je nu je evenwicht kwijt raakt lig je in het water. Is het water diep? Ze gaan verder.

De volgende dag gaan ze naar het Hon. Vanaf het Oerd loopt ze een heel eind tot helemaal aan het uiteinde van Ameland. Gertjan loopt met haar mee. Ze moeten doorlopen, want de vloed komt op. Gertjan wil graag een foto van haar maken zodat hij daar altijd naar kan kijken.

Hermien is bang dat haar vader na een jaar weer thuis komt.

Gertjan verteld haar dat als dat gebeurt ze maar bij hem moet komen wonen. Bij hem waar haar vader haar niets kan doen.

Hermien moet zaterdag al naar huis omdat ze haar moeder moet helpen want ze heeft weer vaker last van vreselijke hoofdpijnen.

C. Vragen inhoud boek1. Zijn er hoofdstukken? Hoeveel? Hoe zijn ze aangegeven?Er zijn 5 hoofdstukken in dit boek:

1. Thuis

2. Het kamp

3. Het bureau

4. De rechtszaal

5. Het eilandAls er een nieuw hoofdstuk begint staat er boven aan de bladzijde het hoofdstuk nummer en de titel van het nieuwe hoofdstuk.D. Personen1. Wie is/zijn de hoofdpersonen? Hermien.

a) Hermien heeft zachte, bruine ogen en krullend haar.

b) Ja er is sprake van karakterontwikkeling. Hermien is in het begin van het verhaal een persoon die weinig zelfvertrouwen heeft. Ze durft ook niet voor zichzelf op te komen. In de loop van het verhaal begint ze voor zichzelf op te komen. Ze laat duidelijk merken dat ze niet meer misbruikt wil worden en doet dan ook aangifte.

c) Round character.1. Wie is/zijn de hoofdpersonen? Vader

a) Hij heeft een dikke buik en kort haar.

b) Nee, hij heeft het hele verhaal door zijn karakter. Er verandert niets. Hij is altijd al egoistisch geweest en hij kon nooit v.d. vrouwen afblijven en nog steeds niet.

c) Round character.

2. Wie zijn de achtergrondfiguren? Moeder.

a) Er wordt niets over haar uiterlijk verteld.

b) Zij is de moeder van Hermien. Ze is altijd ziek en ze dacht dat vader vreemd zou gaan maar ze had nooit verwacht dat hij het met Hermien zou doen.

c) Flat character.3. Wie zijn de achtergrondfiguren? Willie.

a) Er wordt niets over haar uiterlijk verteld.

b) Zij wordt in de loop van het verhaal de beste vriendin van Hermien. Ze kunnen goed met elkaar overweg en ze is een grote steun voor Hermien als ze hoort wat haar is overkomen.

c) Flat character.2. Wie zijn de achtergrondfiguren? Piet

a) Er wordt niets verteld over zijn uiterlijk.

b) Hij is de broer van Hermien. Hij is jaloers op Hermien omdat zij altijd het lievelingetje van hun vader was, maar als hij hoort wat hij bij Hermien gedaan heeft staat hij volledig achter haar.

c) Flat character.2. Wie zijn de achtergrondfiguren? Agente Annet, Annie en de vertrouwensarts.

a) Er wordt niets verteld over hun uiterlijk alleen dat Annie rode krulletjes heeft.

b) Agente Annet: maakt het rapport op van de aangifte tegen de vader van Hermien.

Annie: Is een grote steun voor Hermien, omdat ze hetzelfde mee heeft gemaakt als zij.

De vertrouwensarts: Hermien had besloten dat ze bij een vertrouwensarts haar verhaal zou vertellen.

E. Tijd1. In welke tijd speelt het verhaal zich af? In de tegenwoordige tijd. Dit boek heeft een verhaal dat zich meer dan 1 keer kan afspelen in de realiteit.

2. Wat is de vertelde tijd? Het verhaal begint als Hermien 15 jaar is en eindigt als Hermien 16 jaar is.

3. Zijn er flashbacks? Ja.

Wat is de functie hiervan in dit verhaal? Deze vertellen wat er een tijdje geleden is gebeurt en met wie dat is gebeurd.

F. Plaats1. In welk land/plaats speelt het verhaal zich af? In een dorpje in Nederland, bij de vertrouwensarts, in huis, in de rechtzaal en in Ameland.

2. Hoe wordt de sfeer beschreven? En blijft deze door het verhaal heen hetzelfde? Nee, de sfeer blijft niet het hele verhaal hetzelfde. In het begin van het verhaal is de sfeer erg gespannen. En dan wordt het hele verhaal door wisselend van opluchting, spanning, ontspanning en verdriet. Het verhaal eindigt met ontspanning.

3. Welk milieu? Hermien komt uit een arm gezin. Vader moet hard werken voor zijn geld. Hermien moet bijna heel het huishouden in haar eentje regelen.

G. Motieven1. Welke elementen/gebeurtenissen zorgen voor de verwikkeling en vaart? – De verkrachtingen.

- Het kamp.

- Hermien besluit naar een vertrouwensarts te gaan.

- Vader wordt opgepakt.

- Vader zou misschien naar huis mogen.

- De Rechtsrpaak2. Is de sfeer belangrijk voor het verhaal? Ja, want het geeft aan hoe Hermien zich voelt.

3. Wat is de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal? Dat Hermien naar een vertrouwensarts gaat. Je hebt veel moed nodig om dat te durfen en voor jezelf op te komen.

4. Welke achtergronden moet je weten om het verhaal te kunnen begrijpen? Je moeten weten dat incest verkeerd is en dat mensen die anderen verkrachten moeten gestraft worden

H. ThemaEr wordt een meisje sexueel misbruikt door haar vader -> incest.

I. Schrijver1. Levensloop.

Lenze L. Bouwers is geboren in Breezand in 1940.

Hij werd na de kweekschool onderwijzer in Delftzijl. Van 1968 t/m 1992 was hij leraar en decaan op een school in Zwolle.

Hij kreeg te maken met een leeling die seksueel werd misbruikt door haar vader. Naar aanleiding daarvan heeft hij dit boek geschreven. Dit was zijn eerste roman, want hiervoor had hij alleen nog maar gedichtenbundels geschreven.

Sinds 1992 houdt hij lezingen rn schrijft nog steeds gedichten, jeugd- en kinderboeken.2. Bibliografie

- Rondelen, 1985 (gedichten)

- De route van de rondvaartboot, 1987 (gedichten)

- Lieve vader, vuile schurk, 1988 (jeugdroman)

- De schaduw van de buizerd, 1988 (gedichten)

- Een hut voor dag en nacht, 1990 (kinderboek)

- Het schuim bedekt de messen, 1990 (gedichten)

- De agenda van Bakker, 1992 (jeugdroman)

- Biotoop, 1992 (gedichten)

- Anne de Vries (1904 – 1964) Een beeld van de auteur, 1994 (fotoboek)

- Verboden toegang (broedgebied), 1994 (jeugdpoëzie)

- Lief model, 1996 (gedichten)

- Confrontatie, 1996 (gedichten)

- De pyromaan, 1996 (kinderboek)

- Shettie, lieverd, 2001 (kinderboek)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen