Boekverslag : Simon Bottema - De Rectrix
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 180 woorden.

Uit de school geklapt

Simon Bottema, auteur van "De rectrix", was lang werkzaam aan een gymnasium. Nu doet zich het merkwaardige toeval voor dat de hoofdpersoon, Carla de Rijk Bezemer, de school, het Anna Bijns College, en het theater Inferno aan de overkant van de straat, een tweelingachtige overeenkomst vertonen met respectievelijk mevrouw De Vries Lentz, het Barlaeusgymnasium in Amsterdam en het theater Paradiso aan de overzij.
Eindelijk een roman over "de affaire", ongetwijfeld door een insider. Bottema heeft "uit de school klappen" leuk en vrij literair vormgegeven. De wethouder heeft uit emancipatoire dadendrang een vrouwelijke schoolleider benoemd, tegen de zin van het docentenkorps. Een cursus met conflicten is het gevolg. Tijdens de veldslagen gebruikt de rectrix oorlogstuig dat varieert van ongeoorloofd tot schofterig. De bitch!
Na een aardig begin van grove aanval en subtiele verdediging verwatert het tweede deel van het verhaal een beetje als Bottema de aandacht verlegt naar wat kwajongensstreken van leerlingen. Maar docenten (van het Barlaeus) zullen veel zo niet alles herkennen.

Uitg. Meulenhoff, 191 blz. fl. 32,90

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen