Boekverslag : Jack Higgins - The Eagle Has Landed / De Adelaar Is Geland
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1177 woorden.

Titel

De adelaar is gelandOorspronkelijke titel

The Eagle Has LandedVertaald uit het Engels door

Dolf KoningBiografie

Jack Higgins is een pseudoniem voor Harry Patterson. Hij is geboren in Belfast in een familie met een politieke achtergrond en heeft daar in zijn jeugd regelmatig problemen gehad. Later trok hij naar Leeds waar hij de school verliet zonder diploma's. Na zijn militaire dienst, aan de Oost-Duitse grens tijdens de koude oorlog, werd hij student aan de universiteit van Londen. Daar studeerde hij af en behaalde hij het diploma van sociologie en psychologie. Na nog eerst leraar te zijn geweest werd hij een voltijds schrijver.Jack Higgins had al een paar boeken geschreven voor hij The Eagle Has Landed geschreven had, maar dit meesterwerk maakte hem tot een internationale goedverkopende auteur. Er zijn nu al ongeveer een 250 miljoen van zijn novellen over de toonbank gegaan en ze zijn vertaald in niet minder dan 55 talen. Veel van zijn boeken zijn verfilmd ook van deze novelle kan men dit zeggen.Omdat hij in Belfast opgegroeid is spelen in veel van zijn boeken mensen van het I.R.A. (Irich Republiken Army) mee. Bijvoorbeeld in dit boek het personage Devlin.Korte samenvatting

Het boek begint met een inleiding door de schrijver en over hem: hij is aan het zoeken naar een graf van de Katholiek Charles Gascoigne op de begraafplaats van Studley Constable. Daar komt hij op het spoor van 15 Duitse Soldaten die daar begraven liggen, dit is zeer merkwaardig want alle Duitse soldaten die gesneuveld zijn in Engeland liggen begraven bij Cannock Chase. Na er brutaal te zijn weggestuurd begint hij de zoektocht die op dit boek is uitgedraaid.In het midden van september 1943 bespreken de machtige personen van Duitsland over de situatie van het front in Italië. Hitler is in zijn nopjes omdat een elite-eenheid ,die door hem zelf is opgericht, Mussolini wist te bevrijden. Himmler (de man achter de SS = Schutzstaffeln = be-schermingsgroepen en de Gestapo) en Goebles (destijds minister van propaganda) zijn het met hem eens dat Duitsland Italië zal blijven behouden. Maar generaal Canaris is het niet met hen eens, Hitler op zijn beurt reageert met hem te zeggen wat zijn mensen de laatste tijd hebben uitgespookt. Himmler is zelfs van mening dat de BrandenBurg Divisie (elite-eenheid onder generaal Canaris) dit werk (Mussolini bevrijden) ook zou kunnen gedaan hebben.

Hitler is nu echt boos en beweert zelfs dat de Brandenburgers zelfs Churchill voor hem uit Engeland kunnen halen. Himmler stelt voor om het nog te doen ook, Hitler gaat er mee akkoord en stelt dit als een gelegenheid dat de abwehr (onder generaal Canaris) zich kan bewijzen tegenover Hitler.

Canaris gaf de volgende dag het bevel aan Kolonel Max Radl om een studie van uitvoerbaarheid te maken. Radl stoot dezelfde dag nog op een rapport van een Spionne die in een dorpje Studley Constable, dicht bij Norfolk, werkt. In dat rapport staat dat op 6 november van dat jaar Churchil op bezoek komt en een nacht blijft slapen ten huize van een vriend van haar, Sir Henry (een gepensio-neerde vloot commandant) zonder dat de dorpsbewoners dit wisten. Radl denkt na een tijd dat het zelfs kan lukken als ze de gepaste mensen vinden om de actie uit te voeren. Die vindt hij ook: een Duitse eenheid valschermspringers in een Duits strafkamp.

Op het bureau van Canaris geeft Radl de studie af, Canaris wil dat dit project in de doofpot geraakt, want het is nu al een tijdje geleden dat Hitler het bevolen had. Maar dezelfde avond wordt Radl vriendelijk verzocht met een Gestapoauto (auto van de Geheimes Staatspolizeiamt) mee te rijden naar de Prinz Albrechtstrasse, (hoofdkwartier van Himmler), daar ontmoet Radl Himmler, die zeer geïnteresseerd is in zijn plannen. Himmler geeft hem een briefje dat door Hitler geschreven is en Radl alleen onder het commando van Hitler zelf stelt. De volgende dag vindt Radl de ideale man om het gebied op voorhand te verkennen namelijk Liam Devlin een lid van de I.R.A. die in Berlijn studeerde. Devlin heeft als taak te zorgen dat de para's op een veilige plaats in Studley Constable gedropt worden, en ook om voor voertuigen te zorgen.

Radl en Devlin gaan naar Alderney, het noordelijkste van de kanaaleilanden, om daar te zorgen dat de groep Para's, die de actie uitvoert, meewerkt. De 15 parachutisten staan onder leiding van ene Kolonel Steiner ze hadden onder andere gevochten in Rusland. Radl stuurt ze naar een oud privé vliegveld in Landsvoort waar er een kleine opleiding volgt met engelse valschermen. Devlin die in Ierland gedropt was heeft zijn weg naar Studley Constable vervolledigd, en met behulp van Sir Henry, de vriend van Spionne Joanna Grey, wordt Devlin jachtopziener. Hij logeert in een huisje vlak aan de zee waar er valse mijnvelden liggen: een ideale plaats waar de para's kunnen landen. In het dorpje komt hij een meisje tegen, Molly Prior een mooie boerendochter waar Devlin gauw verliefd op wordt. De liefde is wederzijds en na een tijd ontdekt ze dat hij wapens en veel geld bij zich heeft, Devlin bedenkt een smoes en zegt tegen haar dat hij op de zwarte markt werkt.

Op 6 november 1943 kreeg Himmler de boodschap: de adelaar is geland, Steiner en zijn mannen waren veilig geland in Studley Constable. Dezelfde dag gaven de para's zich uit als Poolse soldaten die op oefening waren. Maar omdat er een jongetje in een rivier viel en één van de Duitsers erachter sprong, hadden de dorpsbewoners het door dat het Duitsers waren. Molly Prior reed vlug naar een Amerikaanse Ranger basis en vertelde het. De Rangers stonden in minder dan een half uur op het strijdtoneel en vochten met de Duitse para's met zware verliezen voor de Amerikanen. Uiteindelijk kon Devlin wegraken via een boot naar Duitsland en ging Steiner Churchill zoeken en de rest van de Duitsers werd gedood. Hij vond hem en stond op het punt hem dood te schieten, maar Steiner werd geraakt door een kogel van een scherpschutter.Na een jaar van opzoekingswerk keert Jack Higgins terug naar Studley Constable en krijgt er te horen, dat de Churchill waar Steiner voor stond niet de echte was maar een acteur die op Churchill leek.Hoofdfiguren

Max Radl: Een kolonel van de Abwehr die de hele operatie voorbereid en vanaf Duitsland coördineert.Himmler: Zeer duistere figuur in de geschiedenis van het NaziRijk die iets na de val van Berlijn een pil met vergif innam.Devlin: Een Ierse "gek" die door iedereen onderschat werd.Steiner: De leider van de Duitse para's een echte soldaat die in Rusland had gevochten.Plaats

Merendeel in Berlijn en dan later als ze geland zijn in Studley Constable.Tijd

Tussen september en november 1943.Spanning

In dit boek creëert de schrijver enorme spanningen door er ook bijvoorbeeld duistere personen in te vermengen zoals Himmler.Thema

Dit is een oorlogsnovelle met redelijk wat zeer bekende en beruchte personen erin.Eindoordeel

Dit was tot nog toe het spannendste en meest meeslepende boek dat ik heb gelezen. Dit boek is een echt pareltje dat 318 pagina's telt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen