U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : L.h. Wiener - Jachttafereel.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2307 en is laatst upgedate op 28/07/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 758 woorden.

Titel

JachttafereelSamenvatting

Chronolisch verhaal over een jongen, de ik-figuur, die ontzettend verliefd is op een oudere vrouw, namelijk de moeder van Rein en om die reden ook bevriend is met Rein. Hij probeert om Rein zich te laten interesseren voor hem, hij wil namelijk niets liever dan bij zijn moeder zijn. Hij schept op over jagen en over katapulten en pijl-en-bogen, en hij maakt Rein wijs dat hij zijn moeder slaat.

Tijdens zijn verliefdheid vindt hij zijn eigen moeder maar niets, zo burgerlijk en beschermend, nee, hij wil zo'n moeder als Rein's moeder, die zich niet of nauwelijks interesseert in haar zoon en hem volkomen vrij laat omdat ze eigenlijk bang voor hem is.Het verhaal begint ermee dat de jongen bij Rein thuis samen met Reins moeder op Rein wacht. Ze is erg ongeduldig. De jongen probeert om een gesprek aan te knopen, maar de moeder reageert daar niet op.

De jongen is hier 10, heeft een korte broek aan en schaamt zich daar voor. Door die korte broek beseft hij wat een broekie hij zelf nog maar is.In alinea 2 verspringt de tijd met 10 jaar. De jongen is nu 22 en gaat met Rein jagen. Rein wil eigenlijk alleen gaan maar de jongen vertelt dat hij een echte stalen boog heeft. Dit liegt hij. Zijn oudere broer Bibie heeft een stalen boog, hij niet. Hij neemt zich voor de boog stiekem uit Bibie's kamer te pakken.

Ook vertelt hij Rein dat hij véél meer van de duinen en moerassen afweet.

Rein laat zich hierdoor overhalen en de jongens spreken af samen te gaan jagen.

De jongen gaat naar huis om de boog te halen. Thuis aangekomen merkt hij dat de boog weg is en zijn moedere wil niet zeggen waar de boog is, want "het is een levensgevaarlijk ding".

Hij gaat toch naar Rein, met zijn katapult, zijn mikkie, en een zak knikkers.Als hij binnenkomt bij Rein zegt Rein: "Mijn vader neemt een zeeaquarium". Een vreemde opmerking, hij wil hiermee opscheppen, hoewel zijn vader dit hele verhaal niet voorkomt.

Rein reageert verontwaardigd als hij merkt dat de jongen geen boog heeft, maar de jongen zegt dan "Je moeder zei net dat dat zeeaquarium niet komt" en daarmee wint hij van Rein. Rein is van zijn stuk gebracht een boos. "Is het waar dat jullie joden zijn?", vraagt hij. De jongen reageert verrast, want Rein interesseert zich blijkbaar voor hem.

Hier laat Rein ook duidelijk merken dat hij geen vriend is. Rein heeft het best door dat het zijn moeder is die hem zo interessant voor hem maakt en wat de jongen nog niet weet is dat Reins familie joden haten.Ze gaan naar de duinen en opeens valt Rein de jongen aan. "Je gaat eraan, vuile jood", krijst hij. Hij probeert de jongen te vermoorden.

Maar dan verschijnt Bibuie ten tonele, met de boog.

Hij redt zijn broertje.

"Want die ongein heeft lang genoeg geduurd"
 • Chronologisch verhaal --> heden en verleden, flashback in regel 52 t/m 65
 • Tijdsprong tussen alinea 1 en alinea 2 --> 10 jaar
 • Medias Res, aangezien het verhaal niet-chronologisch begint. De rest van het verhaal is wel chronolisch
 • Geen constant verteltempo: laag verteltempo in de dialogen, regel 40 t/m 101 en in regel 560. Dit doet de schrijver om de spanning te verhogen.
 • De stalen bogen is een motief omdat hiermee ook de kracht vsn de broer aangeduidt wordt. De sterke broer met de sterke boog.
 • In de regels 90 t/m 100, 255 t/m 280, 413 t/m 495 wordt goed duidelijk hoe de jongen tegenover Rein en zijn moeder staat.
 • Omdat de ik-figuur verliefd is op de moeder van Rein, is zij geweldig, en veel beter dan zijn eigen moeder. Zijn eigen moeder is bangig en bezorgt en daar baalt hij eigenlijk van. Reins moeder is veel vrijer en makkelijker, kun je alles wijsmaken en vindt niks erg. Later beseft hij dat hij het verkeerd heeft. Zijn moeder is tenminste een echte moeder, die niet vloekte en schilderijtjes borduurde. (Niet dat dat aangeeft of een vrouw een echte moeder is, aangezien mijn moeder ook een echte moeder is maar nooit en te nimmer een schilderijtje zal borduren en die ook best wel eens iets ergs eruit gooit....)

  Een voorbeeld van Blind door Verliefdheid dus.

  Zie regel 22 t/m 24, 68, 261, 281, 306-315 en 518.
 • De ik-figuur weet indruk te maken op Rein met jagen, en als ze gaan jagen probeert Rein de jongen te vangen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen