U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Lulu Wang - Het Tedere Kind.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2296 en is laatst upgedate op 06/05/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1610 woorden.

Het tedere kindLulu Wang

1e druk 1999, Amsterdam

uitgeverij VassallucciIndeling

6 hoofdstukken met aan het begin een wijze spreuk.Genre

romanMotto

Wat er ook is voorgevallen

Ik koester het vlekkeloos hart

Waarmee ik huilend

Mee geboren benThema

Seksuele kindermishandelingMotieven

Vernederingen blz. 167 blz. 74 blz. 250.

Dreigementen , Lilan werd toen ze klein was vaak bedreigd door haar ouders en de man zonder hoofd. < Antwoord mij, jij waardeloze trut! > blz. 250, blz.72 Om vervolgens te verkracht te worden.

Trauma`s en de gevolgen door mishandeling. < Bukken! Lilan schrik als het liedje zo eindigt en blijft abrupt staan> blz 210.

Seksuele mishandelingen, < Met zijn riool stinkende bek wroette hij in haar mond, haar oksels, haar kuiltje in haar nek en haar prikkelbare plooien tussen haar benen. > blz.73

Onvermogen tot beminnen <‘ Wat ben je mooi en lief…’ Met bovenmenselijke wilskracht probeerde ze hem te geloven… en mee te bewegen > blz. 69

Onbereikbare liefde, die Lilan koesterde voor de getrouwde Ruixiang en Kapitein Ren die op een hoge positie stond.Chronologie

Het verhaal is alles behalve in een chronologische volgorde. Wang springt gemiddeld om de bladzij van het ene jaar naar het andere. Voorbeeld, het verhaal springt van 1960 naar 1999 (zie blz. 237) Omdat de vertelster trauma’s heeft blikt zij ook regelmatig terug naar het verleden bij een gebeurtenis in het heden.Plaats en tijd

In China en Nederland.

Respectievelijk, 1960 tot 1966 haar 0e tot 6e jaar, haar periode op de universiteit en het leven in Nederland van 1968 tot en met 1999.

De verteltijd is 396 bladzijden. De historische tijd is 39 jaar, vanaf de geboorte 1960 tot 1999. De flashbacks zijn cursief gedrukt.Titelverklaring

De hoofdpersoon in dit verhaal had in de eerst weken van haar eerste levensjaar een andere naam, namelijk ‘Wan Er’ hetgeen ‘tedere kind’ betekent. Maar volgens oma had deze naam ook een tweede betekenis, te weten ‘het is voorbij’. Omdat Chinezen in het algemeen erg bijgelovig zijn, lieten de ouders de naam veranderen in Lilan ‘ mooie Orchidee’, omdat dat anders pech zou brengen.Hoofdpersonen

Lilan Jing is de hoofdpersoon waar het om draait, je ziet door haar ogen en denkt met haar mee. Ze is sinds haar 1e levensjaar seksueel misbruikt door ‘de man zonder hoofd’. Door deze pijnlijke mishandelingen heeft zij in haar latere jaren om intiem te zijn met een man, en heeft zij een perverse liefde voor kinderen.

De man zonder hoofd, is en blijft tot het einde een onbekende persoon. Hij deed verdorven dingen met Lilan en deed haar geloven dat zij hem uitlokt dus in feite haar schuld was.

Vader en moeder, Wei Ben en YueMei van Lilan dwingen haar tot onvoorwaardelijke gehoorzaamheid.SamenvattingIn 1960 wordt na de geboorte van Lilan haar moeder gepromoveerd tot docent in een communistische faculteit en krijgen zij en vader een eigen kamer voor henzelf en hun gelukskind. Als ze pas zes maanden is, ervaart ze haar eerste verschrikking van de man zonder hoofd. Hij doorboort anaal het kind met zijn vingers en geslachtsdeel tot bloedens toe. En laat zich door haar anaal bevredigen met de mond tot hij klaarkwam. Blauwe plekken en een bezoek aan de dokters is het resultaat.

Omdat de ouders overdag werken, nemen ze een babysitter voor Lilan. Deze oma Chen blijkt melk die bedoeld was voor Lilan voor driekwart zichzelf te houden en daarvoor in plaats, water geeft aan Lilan. Deze vond het niet erg, ze kreeg nu geen bezoek meer van de man zonder hoofd. Tot oma Chen wordt betrapt van het melkkwestie, besluiten vader en moeder dat oma voor haar moet zorgen. Daarna biedt tante Weihan zich aan. Deze verlaat haar, nadat zij een geliefde, Yongcheng die een zoon is van een contra-revolutionair heeft gevonden. Dus daarom willen de ouders niets meer van haar weten. Lilan durft geen verbondenheid meer te tonen aan de daaropvolgende dienstmeisjes die op haar pasten.

Op haar 2e jaar mocht ze naar een peuterschool, waar ze Junwen leert kennen. Zij blijkt ook seksueel misbruikt, namelijk door haar vader en opa. Maar zij gaat er dapper mee om. Lilan blijkt niet te kunnen praten en met ritmische rijmpjes mee te kunnen doen. Ritme deed haar steeds denken aan de ritmische doorboringen van de man zonder hoofd. Zelfs bukken tijdens spelletjes durft ze niet en tijdens middagdutjes slaapt ze onrustig. Lilan verandert langzaam maar zeker in Yelan, een verwilderd persoon die slechts leeft voor de grillen voor de man zonder hoofd. Als ze probeert met haar gebrabbel vader duidelijk te maken over de man zonder hoofd slaat hij haar bont en blauw en voegt er aan toe dat ze niet zomaar mag liegen en onzin uitkramen. Daarna red vader Lilan het huis tijdens een aardbeving. Ze weet niet wat ze voor haar vader die dictatoriaal in het huis regeert moet voelen. Dankbaarheid of haat.

In de volgende jaren krijgt Lilan allerlei soorten ziektes, maar ze vindt dat niet erg en geniet van de daaraan verbonden veiligheid. Want in het ziekenhuis blijft de man zonder hoofd weg. Vanaf haar 6e krijgt ze last van haar blijvende huidziekte, vitiligo.

Als Lilan een vaas bloemen omstoot, krijgt ze klappen van haar vader. Ze weigert ‘het spijt me’ te zeggen. Dan duwt vader haar van achteren hard op de grond en gaat op haar zitten en beukt haar in elkaar. Ze denkt gelijk aan de man zonder hoofd en smeekt vader om vergiffenis. Moeder bekijkt dit roerloos aan.

In 1977 gaat Lilan naar een militaire academie in Chongqing. Ze is weliswaar niet zo behendig maar ze kan wel goed leren. Dit valt kapitein Ren op, docent Engels grammatica en schrijfvaardigheid. Hij leert haar Engels lezen. En Lilan wordt verliefd op hem. Hij vindt haar een slimme leerling, maar daar blijft het ook bij. Lilan is teleurgesteld. Ze is steeds bang dat Ren op haar afknapt vanwege haar huidziekte.

In 1983 Yiqun, haar geliefde verlaat haar doordat hij is toegewezen voor een doctorale studie ergens ver weg om Peking te ontsnappen.

Lilan ontmoet Ruixiang, een oudere getrouwde man helpt Lilan 9 jaar met haar Engelse studie, maar wil haar eigenlijk verleiden. Een onmogelijke liefde met een getrouwde man.

In 1986 emigreert Lilan naar Nederland en krijgt hier een drie maandenlange relatie met Jean, tijdens een vrijpartij roept ze opeens: ‘papa, wat ben je sterk en mannelijk!’ Ze schaamt zich hier voor. Een week later maakt ze het uit na een akkefietje.

Daarna wordt ze betrapt in een seksshop door een vriendin, Marloes. Deze verdenkt Lilan ervan dat zij ook net als in kinderporno is geïnteresseerd. En ze heeft gelijk.

Paar jaar later krijgt ze een relatie met Martijn. Bij een vrijpartij met haar, kan ze alleen denken aan de man zonder hoofd. Ze kan er niet van genieten en is bang dat Martijn haar niet mooi vindt. Tenslotte negeert zij hem na tientallen pogingen om haar te bellen.

Lilan vraagt zich af wie man zonder hoofd is. Aan Nederlands therapeut en aan een Chinese meditatiemeesteres, of hij überhaupt wel heeft bestaan.

Als Lilan een vrijend paar op het strand bespiedt denkt ze terug aan de tijd dat ze als klein kind haar tante en Yongcheng heeft gezien tijden een vrijpartij. Ze geniet van andere mensen die plezier hebben, maar bij haarzelf wil ze het niet.

Vader en moeder vragen zich af waarom hun kind zo afstandelijk tegen hen doet. Vader zegt dat hij niks verkeerd heeft gedaan. Ze beschuldigen haar dat ze haar eigen ouders zo negatief hebben beschreven in haar roman. Ze zeggen dat zij volgens een Chinese psycholoog gevoelig van aard is en dus makkelijker zich in problemen kan inleven en sneller ongelukkig voelt. Ze wijten niets aan zichzelf of hun aanpak van opvoeden, maar alles aan Lilan.

In 1999 heeft Lilan al jarenlang een relatie met de 30 jaar oudere Leo, waar zij kil tegen doet en niet mee naar bed gaat. Hoewel ze zielsveel van hem houdt, kan ze geen genegenheid tonen. Toch blijft Leo haar trouw. Ze laat zich overhalen door een Chinese immigrant die haar om seks smeekt, ze laat gewoon door hem verkrachten en verzet zich niet. Ze heeft nog een band met haar vorige exen, zoals Jean en Martijn, waar zij nog steeds van houdt maar niet kan beminnen omdat ze geen liefde durft te voelen. Ze voelt zich altijd schuldig. Het intiem worden is voor haar te veel. Ze ontmoet hans, die ook seksueel is misbruikt op zijn twaalfde door een motorcrossleraar. Ze voelt geen medelijden voor hem, want hij weet wie de dader is en zij niet. Yelan, de andere helft van Lilan bezoekt haar. Ze vraag Lilan vrede met zich te hebben en het verleden te vergeten. Ze mocht haar hart niet sluiten voor andere normale liefde. Lilan gaat naar Peking om te vragen aan een meditatie meester of haar herinneringen aan de man zonder hoofd waar zijn. Deze zegt slechts dat zij het verleden moet rusten en verder niet. Ze komt in een coma te liggen doordat ze haar hoofd stoot en in haar onderbewustzijn bezoekt ze Junwen, die in een psychiatrisch centrum is beland. Ze vertelt haar dat het boek af is die ze beloofd heeft te schrijven. In een droom verbrandt ze zichzelf van top tot teen. Ze bezoekt Juffrouw Dong, die wist dat ze seksueel mishandeld was maar er niks van durfde te zeggen. De man zonder hoofd bezoekt haar. Hij erkent dat hij Lilan schuldgevoelens aanpraatte, terwijl hij degene was die haar misbruikte en vernederde. Hij zegt haar niet aansprakelijk te moeten voelen voor zijn daden. Op het laatst wordt ze wakker en sluit vrede met zichzelf en sluit het hoofdstuk man zonder hoofd af.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen