U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Samuel Langhorne Clemens - The Adventures Of Tom Sawyer.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=439 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 577 woorden.

Samenvatting
Auteur: Samuel Langhorne Clemens is in Missouri in 1835 geboren. Hij heeft de naam Mark Twain in de 60e jaren van de negentiende eeuw aangenomen voor zijn werk bij de krant. Eerst was hij drukker en stuurman op de boot de Mississipi. Daarna maakt hij met zijn korte verhalen naam. Toen hij overleed in 1910 was hij internationaal beroemd.

Tijd: De tijd is onduidelijk maar waarschijnlijk is het rond de jonge jaren van Mark Twain.
Het verhaal wordt chronologisch verteld.

Ruimte: Het boek speelt zich af in een dorpje aan de Mississipi.

Thema: De vrijheid is het thema van het boek.

Personen: Tom Sawyer: Jongen, woont samen met zijn half broer en zus bij zijn tante, geen moeder, houdt van spelen en van Becky, niet van school.
Huck Finn: Jongen, woont buiten, geen moeder, dronken vader, gaat niet naar school.
Joe Harper: Jongen, beste vriend van Tom, houdt niet van school.
Becky Thatcher: Meisje, vriendinnetje van Tom, blond, sproeten.
Tante Polly: Zus van moeder van Tom, moeder van Sid en Mary.
Injun Joe: Halfbloed indiaan, boef, kan zich goed verkleden.
Bijpersonen: Sid, Mary, de jongens van het dorp, de volwassenen van het dorp.

Conflicten: Tom haalt allemaal kattenkwaad uit en wordt daar voor gestraft. Hij is bang voor Injun Joe want hij denkt dat die hem wil vermoorden.

Ideologie: Kattenkwaad deugt.

Perspectief: Het verhaal is als derde persoon geschreven waardoor je niet alles weet, zoals gedachten, maar wel soms op twee plaatsen tegelijk kan zijn.

Verklaring: De hoofdpersoon heet Tom Sawyer en beleeft allemaal avonturen.

Verhaal:

Het verhaal gaat over een jongen die Tom Sawyer heet. Hij woont bij zijn tante in een dorpje aan de Mississipi. Hij houdt van kattenkwaad. Op een dag ontmoet hij Becky Thatcher op wie hij verliefd wordt. Zij vindt hem ook leuk, maar Tom zegt wat verkeerds en zij wil niet meer met hem. Hij gaat met het zwervertje Huck Finn naar de begraaf plaats om op een bijgelovige manier van een steenpuist af te komen. Daar zijn zij getuigen van een moord die door Injun Joe wordt gepleegd. Tom en Huck spreken af dat zij niets vertellen. Hij besluit samen met zijn beste vriend Joe Harper en Huck piraat te worden. Ze stelen eten en een vlot en varen naar een eiland een paar mijl de rivier af. Daar bouwen ze hun kamp en doen ze alleen maar leuke dingen. Het dorp denkt dat zij dood zijn. Op de dag van hun begrafenis komen ze weer terug. Becky vindt Tom weer aardig omdat hij haar straf op zich neemt. Tom vertelt dat Injun Joe de moord heeft gepleegd. Tom en Huck gaan schat zoeken. Ze bespieden Injun Joe, die verkleed is als Spanjaard, omdat hij heel veel geld heeft gestolen. Tom gaat naar een feestje van Becky en raakt samen met Becky verdwaald in de grotten waar zij spelen. Huck stopt Injun Joe wil als wraak een weduwe verminken en Huck stopt hem. Injun Joe ontsnapt. In de grot ziet Tom Injun Joe met de schat. Tom vindt een uitgang. Injun Joe wordt per ongeluk opgesloten in de grot en sterft. Tom en Huck gaan de schat zoeken en vinden de schat. Huck komt bij de weduwe te wonen. Tom en Huck besluiten later een rovers bende te vormen.

Eigen mening: Ik vond het een leuk boek maar het dialect (slang) vond ik moeilijk.

Citaat: ""That's bully, plenty bully enough for me. Just you gimme the hundred dollars, and I don't want no di'monds." "All right. But I bet you I ain't going to throw off on di"monds. Some of 'em's worth twenty dollars apiece. There ain't any, hardly, but's wort six bits or a dollar.""


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen