Boekverslag : Anke De Vries - Medeplichtig
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 591 woorden.

SAMENVATTINGHet verhaal gaat over Marcella die tijdens een bootreisje met haar vader ontdekt dat hij zijn vingers niet allemaal kan gebruiken. Als Marcella er op staat om te weten te komen hoe dit gebeurd is vertelt haar vader het hele verhaal. Jean Fabre (de naam van Marcella's vader) is vroeger onterecht veroordeeld op de moord van een jachtopziener in het plaatsje Brac, waar hij vroeger woonde. Marcella's vader en moeder hebben zich bij het hele gebeuren neergelegd, maar Marcella niet en reist vervolgens naar Brac. In deze geboorteplaats van haar vader neemt ze contact op met Theresa Ponti, de enige persoon die in de tijd dat het drama zich afspeelde in de onschuld van haar vader geloofde. Van haar hoort ze het hele verhaal: dat er vroeger in het dorp een rijke familie woonde, de familie Bidernais. Deze familie had twee zonen, heel veel grond en heel veel macht in het dorp. Marcella's vader had zijn geweer aan de jachtopziener van de familie Bidernais gegeven om het schoon te maken. Het was het einde van het jachtseizoen en de jachtopziener, Bertrand, wordt dood gevonden op het Wolvenpad. Hij was gedood met het jachtgeweer van de vader van Marcella.

Er volgde een rechtszaak en hoofdpolitieagent Butard beschuldigde Jean Fabre met nog twee vrienden.Butard was een harde en onsympathieke man en liet de drie vrienden onder dwang bekennen.Door de vele martelingen kon Marcella's vader ook niet al zijn vingers meer bewegen.

Marcella besluit als ze afgestudeert is naar Brac terug te reizen om achter de waarheid te komen. Samen met Theresa Ponti maakt ze een plan. Ze krijgt een baantje in het restaurant van Mathilde en Maurice en is zogenaamd een nichtje van Theresa Ponti. Ze verstuurt een brief naar verschillende families in het dorp met de vraag: "Wie is de echte moordenaar van Bertrand"? Deze brief veroorzaakt heel veel onrust in het dorp en het blijkt dat steeds meer mensen destijds niet geloofden in de schuld van de drie jongens maar niets durfden te zeggen.

Marcella ontmoet Paul Bidernais waar ze verliefd op wordt.

Ondertussen heeft Mathilde haar een heel verhaal verteld, dat zij vroeger verkering had met de jachtopziener en toen in verwachting raakte van Paul's vader. Dit kind heeft ze na de geboorte weggegeven en laten adopteren.

Als er na de hele opschudding over de verstuurde brief een journalist op bezoek komt blijkt dit de zoon te zijn van Mathilde. Theresa Ponti gaat plotseling dood aan een hartaanval, en na de begrafenis hoort Mathilde van Theresa's vriendin dat Theresa vlak voor haar dood op bezoek is geweest bij de oom van Paul die al heel lang in een rusthuis zat. Deze oom Leon heeft bekend dat hij de moordenaar van Bertrand was.

Mathilde gaat samen met Henry naar de familie Bidernais waar ze Paul en zijn vader aantreft. Ze vertelt hun wat ze te weten is gekomen, dat broer Leon destijds toen de jachtopziener woedend was dat Mathilde in verwachting was van Paul's vader onmiddellijk naar hem toe wilde gaan. Leon vertelde zijn broer dat het beter was om geen gesprek met hem te voeren en is toen zelf gegaan.Hij heeft Bidernais toen gedood.

Mathilde kon dit allemaal echt bevestigen doordat ze het horloge van Butard terug vonden op de plaats waar Leon zei dat hij het verstopt had namelijk achter de tiende steen van het Koetshuis.

Na al deze bekentenissen belde ze haar ouders op die de volgende dag naar Brac zouden reizen en waarna een nieuwe rechtszaak haar vader voor altijd vrij van schuld zou zijn.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen