Boekverslag : Anke De Vries - Kladwerk!!!!
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2629 woorden.

Titel: KLADWERK!!!!Schrijver: Anke de VriesAantal bladzijden: 126Uitgever: LemniscaatJaar van uitgave: 1990Jaar van de eerste druk: 1990Bijzonderheden: in 1991 bekroond door de Nederlandse kinderjuryTitelverklaring: omdat er op de muren van de school allemaal racistisch kladwerk staat.SAMENVATTING:

Linda: zij is een mollig meisje, daar wordt ze soms mee gepest. Haar beste vriendin is Debbie.

Debbie: zij is een knap meisje met blonde krullen. Ze kan erg goed dansen. Maar tussen haar ouders gaat het niet zo goed. Ze heeft nog een klein broertje, Robbie.

Hassan: is nog maar een paar weken in Nederland, dus kan niet lezen. Hij begrijpt je af en toe wel. Hij kan goed tekenen.

Bram: is de professor van de klas. Hij draagt een bril, die altijd van zijn neus afzakt. Hij gebruikt vaak moeilijke woorden als hij praat. En is goed bevriend met schele piet.

Henk: is een pestkop. Hij scheldt Linda vaak uit, en noemt degene die zwart zijn ‘‘die zwarten’’.

Jerry: komt uit Suriname, en kan erg goed voetballen. Hij heeft één zus.

Achmed: komt ook niet uit Nederland. Hij heeft drie broers. En is een goeie vriend van Jerry.

Hans: is hun meester, en is verliefd op Mariek.

Mariek: helpt in school met verven, en zo worden meester Hans en zij verliefd. Ze heeft een broer die altijd op zee vaart.

Piet: is scheel. Ze noemen hem daarom ook Schele Piet. Hij kan totaal niet tegen z’n verlies. En helpt ook mee met verven.Linda, Jerry, Bram en Hassan lopen hun school in. Alle muren zijn vol geklad met racistische dingen. Linda kijkt naar Hassan, maar die kan gelukkig niet lezen.

In de klas zijn alle planten omgegooid en alle posters zijn van de muren afgescheurd. De hele klas is in rep en roer. Ze gaan met z’n allen de klas weer helemaal schoonmaken. Linda vindt een knoop van een adelaar en stopt die in haar zak.

Later als Linda met Hassan mee naar huis loopt pakt Hassan aldoor als er iets op straat ligt het op. Dat is voor zijn verzameling. Linda herinnert zich de knoop en geeft die aan Hassan.

Hassan is er heel blij mee.Meester Hans heeft de volgende dag folders uitgedeeld aan de klas, waarop staat of ze willen helpen met het witten van de muur.

Uit school gaat Linda met Debbie mee naar huis, ze geeft de folder aan haar vader. Die wil graag helpen. Hij is zelf ook schilder. Debbies moeder is niet thuis, want die is naar aerobicles.

Als Linda naar huis gaat, komt ze Bram nog tegen. Hij is op weg naar schele Piet. Om te vragen of hij ook mee wil helpen met witten. Gelukkig wil hij dat wel.

Bram is een goeie vriend van schele Piet. Ze gaan altijd samen dammen, maar schele Piet kan totaal niet tegen z’n verlies, dus laat Bram hem meestal winnen.Als Linda thuis komt moet ze van haar moeder een taart brengen naar haar oma. Want haar ouders hebben een bakkerij. Haar moeder durft nooit ‘’nee’’ te zeggen als haar oma weer om een taart zeurt. Dat heeft met vroeger te maken.

Linda gaat met de trein naar haar oma. Als ze net in de trein zit, ziet ze de moeder van Debbie. Debbie zei dat ze naar aerobics ging, maar nu is ze bij Fred Bruins, een rij-instructeur. Linda snapt er niks van, ze zal het morgen wel aan Debbie vragen.

Als ze nog met haar gedachten bij Debbies moeder zit heeft ze niet in de gaten dat een dronken vent naast haar gaat zitten, precies op de plek waar zij haar taart neer gezet had…

Hij was helemaal plat, en besluit om naar huis te gaan. Als ze voor de deur staat durft ze het eigenlijk niet tegen haar moeder te zeggen, maar ze besluit het toch maar te zeggen. En in plaats dat haar moeder boos wordt, moet ze er heel hard om lachen! Nu moet Linda ook wel lachen.

Natuurlijk belt gelijk oma, waarom Linda er nog niet is. Linda pakt de hoorn en wil het vertellen, maar zij wil gelijk haar moeder aan de lijn hebben. Haar moeder vertelt het hele verhaal aan oma, maar die gelooft er niks van. En ze wil perse dat ze morgen wél een taart krijgt.Op school is het een dolle boel de kinderen zijn er achter gekomen dat meester Hans VERLIEFD is! Debbie had het ontdekt. Ze had haar vader, die ook mee hielp met het verven van de school, horen praten met haar moeder. Dat hij dacht dat meester Hans wel een oogje had op Mariek.En het is inderdaad waar! Meester Hans wilde eerst niet toegeven, maar toen Jerry moest voetballen gingen ze met z’n allen kijken, samen met schele Piet. Gelukkig hadden ze wel gewonnen. Maar op de terugweg zagen ze iemand met pech. En dat was meester Hans! En naast hem zat Mariek. Iedereen in de auto zat te joelen. En Linda en Debbie mochten zelfs bij hen in de auto!Debbie moet op haar broertje, Robbie passen, want haar vader moet op school de muren witten, en haar moeder zegt dat ze naar tante Lena gaat.

Robbie huilt de hele avond, wat Debbie ook doet. Ze kan geeneens een mooie film volgen. Dan besluit ze om naar tante Lena te bellen, zodat haar moeder naar huis komt. Maar als ze belt is haar moeder daar helemaal niet! Tante Lena belooft dat ze even komt kijken naar Robbie.

Debbie vraagt zich af waar haar moeder dan is.

Als tante Lena er is, denkt ze dat er iets aan de hand is met Robbie, en belt de dokter. Als hij even later komt, zegt hij dat Robbie oorpijn heeft, en geeft tante Lena medicijnen voor Robbie.

Tante Lena blijft net zolang thuis totdat haar ouders weer thuis komen.Debbie wordt ’s nachts wakker van geschreeuw. Het zijn haar vader en moeder! Ze hebben ruzie..

Debbie gaat stiekem afluisteren, en het is niet leuk. D’r vader zegt dat ze Debbie nooit alleen met Robbie had achter moeten laten, maar haar moeder vindt dat hij niet zo moet zeuren. En zo ging het maar door. Maar op het laatst was het het ergst haar moeder verteld dat ze niet meer van haar vader houdt! Op dat moment wordt het Debbie allemaal teveel, en gaat snel terug naar bed.Als Linda de volgende morgen Debbie ophaalt zit ze nog in haar pyjama. Ze huilt. Linda vraagt wat er aan de hand is, en Debbie vertelt dat haar moeder niet meer van haar vader houdt, en bij iemand anders is gaan wonen, en dat ze Robbie meegenomen heeft. De man waar ze bij gaat wonen heet Fred Bruins. Linda dacht gelijk aan toen ze in de trein zat, dat ze Debbies moeder daar zag, maar ze besluit het maar niet tegen Debbie te vertellen.Iedereen op school weet het van Debbie, maar ze zeggen er niks over, behalve Henk. Hij maakt af en toe lullige opmerkingen.Er wordt opnieuw ingebroken op school!! Alleen nu is het veel erger dan de eerste keer. Alle dieren zijn dood. En weer staan al de muren vol racistische dingen!

De hele school is een middag vrij.De volgende dag heeft Linda een heel goed idee. Ze stelt voor om een markt op te richten zodat ze geld in kunnen zamelen voor nieuwe dieren.

De hele klas vind het een super idee, en meester Hans ook.

Bram wordt waarzegger, Debbie gaat dansen, Henk gaat zijn mooie verzameling stripboeken verkopen, Hassan gaat portretten tekenen en Linda gaat koekjes verkopen.Debbie wil graag clipjes voor in haar haar als ze gaat optreden, en gaat daarom samen met Linda de stad in. In de Hema zien ze Mariek. Maar niet met hun meester maar met een andere man! Ze zegt dat ze hem mist, en omhelzen en elkaar. Ook geeft Mariek hem nog een zoen! Debbie en Linda staan versteld. Ze gaan naar buiten. Linda en Debbie willen hun achterna, maar als ze even later ook buiten zijn, zien ze hun niet meer. Op dat moment krijgen Linda en Debbie ruzie. Debbie rent boos naar huis. En scheldt Linda uit voor lelijke vette papzak!

Gelukkig komt ze Jerry en Achmed tegen. Die zijn Mariek ook tegen gekomen en hebben hetzelfde gezien. Met z’n drieën gaan ze naar Bram toe, die weet altijd wel wat ze moeten doen.Bij Bram aangekomen vertellen ze alles. En ze besluiten een anonieme brief te sturen naar meester Hans, en daarin vertellen dat Mariek een ander heeft. Ze schrijven het niet zelf want dan herkent hij straks iemands handschrift. Ze besluiten om letters uit de krant te knippen.De volgende dag op school is de meeste nog steeds heel gewoon. Jerry, Linda, Bram en Achmed snappen er niks van. Jerry’s zus zou hem posten, maar ze vragen zich af of dat wel echt gebeurd is.

Als Jerry thuis komt, vraagt hij aan z’n zus of ze hem wel echt gepost heeft. Die zegt van wel, maar het is niet zo. Dus ze besluit hem om hem maar snel vandaag te posten.Dan, als ze weer op school zijn is hij dus wel aangekomen, want de meester is niet te pruimen! Ze krijgen een heel moeilijk dictee, en hij doet niks anders dan zeuren. Niemand snapt het, behalve Bram, Linda, Jerry en Achmed.Als Linda thuis is gaat de telefoon, het is Debbie! Ze zegt dat ze ziek is. Ze had angina in haar keel en 40 graden koorts. Linda zegt dat ze wel even langs komt.

Linda was wel boos op Debbie, maar nu is haar vriendin wel erg ziek. Als Linda er is, maken ze weer vrienden.Gelukkig is Debbie de volgende dag wel weer op school, want het is markt! Ze verdienen erg goed. Bij het kraampje van Hassan komen twee mannen die een protrettekening willen. Ze hebben allebei dezelfde jas aan met dezelfde knopen, waarvan Linda er een gevonden heeft.

Hassan maakt expres van beide mannen een verkeerde tekening. Die stopt hij weg, en begint dan opnieuw. Het was f 0,50 per tekening, maar de mannen betaalden voor beide tekeningen maar

f 0, 25.

Bij het kraampje van Linda komt Mariek langs. Ze is weer met die man! Mariek zegt dat ze wel een koekje wil voor haar en haar……BROER! Die man is haar broer die ze een lange tijd niet gezien had, omdat hij altijd op zee vaart. Als Mariek weg is wil ze gelijk Bram spreken.

Bram weet ook niet wat ze kunnen doen, maar Linda moet het in iedergeval aan de anderen vertellen.

Bij Brams kraampje is het erg druk. Dan komt de meester binnen. Bram besluit dat hij het gaat vertellen van de anonieme brief, maar dan wel dat hij het net doet alsof hij een waarzegger is, en dat allemaal in zijn hand kan lezen. Maar de meester merkt wel dan Bram dat gedaan heeft, samen met nog een paar, maar dat zegt hij niet. Hij weet nu in ieder geval de waarheid.Als de markt is afgelopen laat Hassan aan Linda de mislukte tekeningen zien en vertelt (met gebaren en slecht Nederlandse zinnen) dat die mannen een jas aanhadden waarop dezelfde knopen zaten waarvan Linda er een in de klas had gevonden. Als Linda de tekeningen bekijkt herkent ze er eentje. Fred Bruins, de vriend van Debbies moeder! Ze gaan het aan bram vertellen, die net klaar is met het tellen van de opbrengst van de markt.

Ook Jerry komt het hele verhaal te weten. Ze besluiten om het nog niet aan de politie of de meester te vertellen, voordat ze meer bewijzen hebben. Ze bedenken een plan om aan meer bewijzen zien te komen.Linda gaat samen met Debbie oppassen op Robbie in het huis van Fred Bruins. Het plan was dan dat ze in het huis van Fred moest gaan zoeken. Maar Debbie moest dan wel uit huis zijn.

Gelukkig lokt ze die met een smoes het huis uit. Zogauw Debbie weg is gaat Linda op zoek naar bewijzen. Ze vindt niks in de woonkamer, dus gaat ze naar boven, in de kledingkast ziet ze een jas met die knopen erop. Ze voelt in de binnenzak en daar zit een klein blocnootje in.

Dan hoort ze de deur, het kan Debbie nog niet zijn. Dus waarschijnlijk is het fred. Snel stopt ze het blocnootje in haar zak. Robbie, die met haar mee naar boven ging, pakt ze snel op. Als Fred voor haar neus staat vraagt hij wat zij hier doet. Snel zegt ze dat Robbie een schone luier moest. Ze moet van Fred samen met Robbie naar buiten. Want hij werd moe van het gehuil van robbie. Even later gaat hij weer weg. Maar ze kan niet meer naar binnen want ze heeft geen sleutel.

Als Debbie na een hele tijd later ook terugkomt gaan ze naar haar eigen huis. Want daar is toch niemand. Maar dat is niet waar. Op trap lopen twee mensen. Haar vader en haar moeder…Linda gaat naar Bram toe, omdat ze dat hadden afgesproken. Ze laat het boekje zien, en Bram zegt dat ze een grote ontdekking heeft gedaan. Want in het boekje staan de dagen wanneer ze een aanval gaan plegen. De eerstvolegende is op een school.

Bram zegt dat ze het nu wel moeten vertellen, want ze hebben bewijsmateriaal.

De meester belt de politie. Er komt een politieagent langs en die is erg onder de indruk van wat de kinderen hebben ontdekt. Ze spreken af dat de poltitie zich in de school verschuilt en dat ze de mannen zullen arresteren.Die avond zitten de agenten in het schoolgebouw. Maar ze zijn niet alleen..

De meester en Mariek zitten ook ergens, maar dat wist de politie, maar wat ze niet weten is dat Jerry en Achmed achter een portiek zitten vlakbij de school. Het was Jerry’s idee om er heen te gaan. Hij wilde heel graag zien hoe ze gepakt werden. Ze hebben afgesproken dat Jerry doet alsof hij bij Achmed slaapt, en Achmed doet net alsof hij bij Jerry slaapt.

Na een hele tijd wachten gebeurt er eindelijk wat. De politie weet ze te pakken, maar er onsnapt er eentje. Jerry ziet het en rent erop af. Hij maakt een sliding en de man valt. De meester, Mariek en de poltie rennen er opaf, om te kijken hoe het met Jerry gaat. Hij heef een blauw oog, maar hij is trots dat hij die man onderuit had gehaald.

Maar Jerry en Achmed durven niet meer naar huis, omdat ze dan flink op hun kop zouden krijgen. De politie gaat met hen mee naar huis. Daar legt hij alles uit, enzo is alles toch weer goed.En tussen de vader en moeder van Debbie is alles ook weer goed. Want de moeder van Debbie was er zelf al achter gekomen dat Fred bij de racistische bende zat.Debbie wist van haar moeder at Fred bij die bende hoorde, en Linda had voor Debbie geheim gehouden dat ze op zoek was naar bewijzen dat Fred Bruins bij de bende hoorde.

Ze beloven elkaar dat ze nooit meer geheimen voor elkaar zullen hebben en dat ze voor altijd vriendinnen blijven!Beoordeling: ik vond het een erg leuk boek. Hij was erg meeslepend.

Ik had het boek best wel snel uit, terwijl ik niet snel lees. Maar dat komt ook omdat het niet echt een moeilijk boek is.

Ik kon me ook echt niet bedenken wie dat op die muren nou gedaan had. En dat vind ik leuk, dat het geen voorspelbaar boek is.Gelezen: november ’01Verslag gemaakt: november ’01Waarom gelezen: omdat ik weleens had gehoord dat kladwerk een erg leuk boek is.

En Anke de Vries is een goeie schrijfster.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen