U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jonathan Swift - Gulliver's Travels.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=433 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 608 woorden.

Bibliografie
Eerste druk 1726


Samenvatting
Auteur: Jonathan Swift (1667 - 1745) Is geboren in Dublin. Daar heeft hij ook zijn opleiding genoten. Hij werkte eerst als een secretaris in Engeland maar later werd hij predikant in Ierland. Hij ging vaak naar Engeland waar hij veel met literatuur en politiek te maken kreeg. Zijn grootste succes was Gulliver's travels die hij anoniem publiceerde.

Tijd: Gulliver begint zijn eerste reis in 1699 en zijn laatste reis in 1710

Ruimte: Het verhaal speelt zich af op vier vreemde landen waar Gulliver allemaal avonturen beleefd.

Thema: Het thema is "Men hoeft geen lange reizen te maken om zichzelf te vinden".

Personen: Gulliver: Voluit Mr. Lemuel Gulliver, dokter en kapitein.
De mensen van Lilliput: Een volk dat op het kleine eiland van Lilliput huist, ze zijn ongeveer 15 cm hoog
De mensen van Brobdingnag:Reuzen, erg vrede liefend.
De mensen van Lagada: Interesseren zich alleen voor muziek en wiskunde
De mensen van Luggnagg: Onsterfelijke mensen.
De Yahoo's Vieze mensachtige wezens bestuurd door de Houyhnhnms
De Houyhnhnms Nobele intelligente paarden

Conflicten: Overal waar Gulliver komt moet hij weer weg omdat de volkeren van die plaatsen hem bedrijgend vinden.

Ideologie: Wat de boer niet kent dat eet hij niet.

Perspectief: Het helle verhaal is geschreven door Gulliver aan zijn neef een uitgever. Het is chronologisch verteld.

Verklaring: "Gullivers travels" betekend "Gullivers reizen". Het boek is "geschreven" door Gulliver. Hij maakt grote reizen.

Verhaal:
Lemuel Gulliver, doktor in Londen, monstert aan op het schip de Antelope. Het schip vergaat in een storm. Gulliver spoelt aan op het eiland Lilliput. Daar wordt hij gevangen genomen maar, omdat hij zo aardig is wordt hij weer vrijgelaten. De grootste vijand van de Lilliputters zijn de bewoners van het dichtstbijzijnde eiland Blefusu. Als deze aanvallen jaagt Gulliver ze weg en neemt hun vloot over. Hij wil de Blefusianen niet doodmaken. Hij hoort dat hij gedood zal worden en vlucht naar Blefusu waar men hem graag ontvangt. Gelukkig spoelt er een normale boot aan en kan Gulliver terug naar Engeland. Hij gaat weer varen. Zijn schip wordt uitzijn koers gedreven door een storm als de bemanning aan land gaat voor nieuwe voorraden raak hij ze kwijt en wordt hij gevonden door een reus. Het blijkt dat hij in het land Brobdingnag is. Hij wordt door het land gedragen in een doosje zodat al de reuzen hem kunnen bekijken. Hij wordt verkocht aan de koningin. Hij wordt uitgelagen en vernedert. Na twee jaar wordt zijn doosje opgepakt door een vogel in de zee gedropt. Hij wordt gered een keert terug naar Engeland. Weer gaat Gulliver varen. Dit keer wordt hij aangevallen door piraten en in een klein bootje weg gestuurd. Hij komt op het eiland Balnibarbi die word bestuurd door het vliegende eiland Laputa. De mensen van Laputa zijn alleen geïnteresseerd in muziek een wiskunde. Gulliver bezoekt de academie van Balnibarbi. Daar worden belachelijke experimenten gedaan. Gulliver reist nog over een paar vreemde eilanden maar keert dan via Japan terug. In 1710 gaar Gulliver op zijn laatste reis. Na een muiterij wordt hij in een bootje gezet. Hij komt op een onbekende kust waar de vieze Yahoo's wonen. Deze worden geregeerd door de intelligente paarden genaamd Houyhnhnms. Eerst denken deze dat hij een betere versie van de Yahoo's is een word het hem heel comfortabel gemaakt. Later besluiten de paarden dat hij toch een Yahoo is een wordt hij verbannen. Hij maakt een bootje en wordt opgepikt door Portugezen. Hij wil niet meer met mensen omgaan, zelfs niet met zijn eigen familie. Hij houdt zich alleen nog met paarden bezig want die herinneren hem aan de Houyhnhnms.


Eigen menig: Ik vond het een leuk boek. Heel anders dan ik gewend ben. Normaal lees ik alliens en zo.

Citaat: "When I woke up I felt a tingling sensation on my body, I also heard soft noises like voices next to me."


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen