Boekverslag : Thomas Harris - The Silence Of The Lambs / De Schreeuw Van Het Lam
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1287 woorden.

Zakelijke gegevensDe schrijver

De schrijver van dit boek is Thomas Harris.De titel

The silence of the lambs, Londen, Heinemann, 1988, 294 blz.Eerste reactieHet is een interessant boek, het verhaal zit goed in elkaar, en is soms zeer bizar. Ik vond het niet moeilijk om het verhaal te volgen, maar dat kwam ook omdat ik de film heb gezien.

Soms wordt een gebeurtenis tot in de kleinste details beschreven, hetgeen nu niet echt prettige beelden opwekt in je ge-dachten.

Het is een boek dat ik kan aanraden aan mensen die van een goed en zeker spannend boek houden.

De hoofdpersonenClarice Starling

Clarice Starling is een jonge FBI-agente in opleiding, afgestudeerd in criminologie en psychologie. Ze

wil het liefst aan het werk op de afdeling ‘Behavioural Science’ (Gedragswetenschappen).

Ze is een wees, haar vader was sherrif en is doodgeschoten. Ze heeft een moeilijke jeugd gehad die, zo blijkt later, alles te maken heeft met de titel van dit boek.dr. Hannibal Lecter

Dr. Hannibal Lecter, ook wel Hannibal de Kannibaal, is een psychopatische psychiater, die sommige van zijn patiënten vermoordde en voor een deel op at.

Hij is een zeer intellectueel man, en is in staat mensen te doden of tot waanzin te drijven, alleen door tegen ze te praten. Met de kleinste gegevens die hij over personen te weten komt, kan hij diegene compleet controleren.Jack Crawford

Jack Crawford is de chef van de afdeling Behavioural Science, en roept de hulp van Clarice Starling in bij een zaak, om dr. Hannibal Lecter te gaan ondervragen.Jame Gumb alias Buffalo Bill

De laatste, maar zeker niet de minst belangrijke hoofdpersoon in dit verhaal. Eigenlijk draait het verhaal om het pakken van deze seriemoordenaar, die zijn slachtoffers voor een deel vilt en ze vervolgens ergens in een rivier dumpt.

Jame Gumb is een man met ernstige psychische problemen, die niet weet of hij nu een man of een vrouw wil zijn.

SamenvattingClarice M. Starling, agente in opleiding bij de FBI, wordt op een dag tijdens haar training gevraagd zich per direct naar het kantoor van Jack Crawford te begeven.

Vol spanning loopt ze naar het kantoor van de chef van de afdeling Behavioural Science.

Eenmaal aangekomen, hoort ze het verhaal van Jack Crawford. De FBI is bezig met de zaak van Bufallo Bill, een nieuwe seriemoordenaar die zijn slachtoffers voor een gedeelte vilt.

Buffalo Bill is een ex-patiënt van dr. Hannibal Lecter, één van de meest beruchte seriemoordenaars in de

Amerikaanse geschiedenis. Hannibal Lecter is een man die zijn slachtoffers voor een deel opat.

Jack Crawford vraagt aan Clarice Starling of zij bereid is dr. Hannibal Lecter te ondervragen.

Deze opdracht staat haar wel aan, en ze gaat naar de inrichting waar Lecter nu 8 jaar gevangen zit. Eenmaal daar aange-komen blijkt de directeur een vreselijke charmeur te zijn, en hij vraagt haar min of meer uit. Starling wijst dit op geraffi-neerde wijze af. Vervolgens worden haar de regels verteld waaraan zij zich moet houden wanneer zij naar Lecter toe gaat. Zo mag ze niet bij het glas komen, mag ze geen dingen zoals nietjes, pennen en paperclips geven, en mag ze alleen din-gen aan hem geven door een voedselsleuf.

Er wordt haar nog aangetoond waarom er zulke strikte regels zijn omtrent de doctor. Een aantal jaren terug ging Lecter met pijn in de borst naar de dokter. Eenmaal daar werd hij aangesloten op een meter om de pols en bloeddruk te meten. Vervolgens moest zijn mondkapje af. De zuster die dit deed, werd door Lecter in het gezicht verminkt. Bizar detail is dat, toen hij vervolgens haar tong opat, zijn hartslag daarbij geen enkele keer boven de 85 kwam. Starling was dus gewaar-schuwd.

Ze besluit dat het beter is om in haar eentje naar hem toe te gaan, omdat hij erg vijandig is ingesteld wat de

directeur betreft. Wanneer ze bij Lecter zijn cel aankomt, ziet ze dat deze heel anders is dan de andere cellen. Zo heeft de cel geen tralies, maar is hij gemaakt van kunststof en staan alle meubelen aan de grond vastgeschroefd.

Wanneer Starling de cel inkijkt, ziet ze Hannibal staan. Hij begroet haar vriendelijk. Ze stelt zich voor en Lecter vraagt of zij van Jack Crawford komt.

Vervolgens vraagt hij haar nog een aantal dingen, en wanneer zij de vragenlijst ietwat onhandig ter sprake brengt, gaat hij hier onmiddellijk op in. Hij beledigt haar, en het gesprek eindigt min of meer in een conflict.

Uiteindelijk is Lecter toch bereid haar te helpen, door haar stukje bij beetje informatie te geven, in ruil voor

informatie over haarzelf. Starling gaat hiermee akkoord.

Na enkele ondervragingen verteld zij onder andere over haar jeugd en over de lammeren die geslacht werden.

Hierover heeft zij namelijk nog steeds dromen, en in gedachten hoort ze nog steeds de schreeuw van het lam. Na een tijdje weet ze een redelijke profielschets van Buffalo Bill te maken, en die komt precies op tijd. De dochter van een

senator wordt namelijk door hem ontvoerd. De senator is tot alles bereid als ze maar voldoende informatie krijgt over Buffalo Bill.

Ondertussen is er een lijkschouwing gedaan bij een van de slachtoffers en Starling ontedekt een cocon die in de keel is geduwd. Het blijkt de cocon van een doodshoofdvlinder te zijn.

De senator heeft Lecter een verblijf ergens anders aangeboden, mits hij de naam en een signalement van de moordenaar geeft. Dit doet hij, en hij wordt overgeplaatst.

Maar Lecter weet tijdens de reis te ontsnappen, wanneer hij in een hotel verblijft. Ze hebben daar namelijk een grote cel neergezet en hem daarin opgesloten. Wanneer het etenstijd voor hem is besteld hij lamsbout, en als hij,

geboeid aan de tralies, ongemerkt zijn handboeien los weet te krijgen, valt hij de ene bewaker aan. De andere grijpt in, maar die wordt door Lecter hevig in het gezicht verminkt.

De andere agenten hebben al snel door dat er iets mis is, en de jacht op Lecter begint. Deze weet echter op

geraffineerde en bizarre wijze te ontsnappen, door de huid van de verminkte agent los te maken en over zijn eigen gezicht te leggen. Eenmaal in de ambulance is het een koud kunstje om te ontsnappen. Lecter lijkt spoorloos te zijn verdwenen.

Ondertussen heeft de FBI het adres van Buffalo Bill, wiens echte naam Jame Gumb is. Starling is ondertussen ergens an-ders en gaat op bezoek bij een ex-klant van een van de slachtoffers.

Maar de FBI blijkt er naast te zitten; ze hebben het verkeerde adres, maar Starling loopt in het huis van de moordenaar rond. Zij heeft dit snel genoeg door, wanneer ze een doodshoofdvlinder ziet op een potje.

Gumb vlucht naar de kelder, waar hij zich verstopt. Starling volgt hem, en vindt de dochter van de senator. Levend en wel. Ze zoekt verder en uiteindelijk weet ze Gumb neer te schieten, vlak voor hij haar

neerschoot. Gumb is dood, en Starling slaagt uiteindelijk en is officieel in dienst bij de FBI.

Maar tegen ieders verwachting in blijkt Hannibal Lecter niet spoorloos verdwenen te zijn. Hij schrijft Starling een laatste brief, waarin hij onder andere belooft haar niets te zullen doen. Ook vraagt hij haar of het geschreeuw van de lammeren is opgehouden.

UitsprakenHannibal Lecter: “All you ever wanted was to be somebody, to be in the FBI”

“You sometimes wear ‘4 seasons’, but not today (hij heeft een uitstekend reukvermogen)

“Have the lambs stopped screaming yet?”Clarice Starling: “You see a lot doctor. But why don’t you take a look at yourself and tell me what you see. Or are you afraid to do that?”
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen