Boekverslag : Lynn Hall - Sticks And Stones / Maak Me Niet Kapot
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 817 woorden.

1. Waar en wanner speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in Buck Creek in Iowa, de tijd speelt er geen rol.2. Waarover gaat het? Wat is de hoofdzaak, het thema? (geen samenvatting)

Het gaat over een jongen, Tom Naylor, die gepest wordt omdat er roddels over hem verteld worden, hij zou homo zijn.3. Geeft de titel die hoofdzaak weer?

Neen, de titel geeft alleen weer dat de hoofdpersoon kapot gemaakt wordt, niet dat er roddels over de tong gaan.

Geef een betere (eventueel leukere) titel: Ik ben geen homo!4. Welke zijn de belangrijkste personages?

Tom Naylor, Ward Alexander, Floyd Schleffe en de moeder van Tom NL. Charlotte.

In welke relatie staan ze tot elkaar?

Het zijn of waren vrienden, of familie.

Wat voor mensen zijn het? Hoe sta jij tegenover hen?

Het zijn mensen die rust zoeken in Buck Creek. Ze geloven vlug dingen (roddels) die gezegd worden zonder er iets van te onderzoeken.

Wat gebeurt er met hen in de loop van het verhaal?

Tom wordt ziek van de roddels, zijn moeder gaat hertrouwen met een type die hij niet mag, hij krijgt ruzie met zijn beste vriend.

Veranderen ze van karakter, van opvattingen in de loop ban het boek?

Niet echt, Tom begint wel na te denken of hij wel niet echt een homo is zoals ze vertellen.5. Hoe voelde je je toen het boek uit was? Heb je daar een verklaring voor?

Ik was opgelucht dat het uit was, het had veel te lang geduurd.6. Heb je al een boek gelezen dat over hetzelfde of iets gelijkaardigs gaat?

Nee, ik heb nog nooit een boek gelezen dat over roddels gaat.Beoordeling.

Geef je oordeel over het boek door één waardecijfer bij elk van volgende tegengestelde paren te omcirkelen.1. mooi- niet mooi 1

2. geslaagd- niet geslaagd 1

3. interessant- zonder veel inhoud 4

4. ontroerend- laat me onverschillig 4

5. overdreven- als in de realiteit 3

7. onwaarschijnlijk- zelf al meegemaakt 4

8. grappig- ernstig 2

9. duidelijk- moeilijk te begrijpen 2

10. aan te bevelen- af te raden 1

Verantwoord nu drie van de keuzes die je aan de vorige en deze pagina maakte.

Nr. 2: De spanningsopbouw begint pas bij ongeveer blz. 50.Nr. 4: Er zitten toch een aantal momenten in die ontroerend geschreven zijn.Nr. 10: Als je geen boek moet uitlezen had je dit boek al lang weggegooid of terug naar de bibliotheek gebracht. Er zitten ook schrijffouten en typfouten in.Maak een samenvatting van het boek.Tom Naylor is een jongen van een middelbare leeftijd waarvan zijn ouders gescheiden zijn. Hij is bevriend met een jongen, Floyd, die nogal vervelend is in het omgaan. Op een avond wanneer Tom weigert om met Floyd iets te drinken ontmoet Tom Ward Alexander waar hij wel iets mee gaat drinken. Ward zou homo zijn maar alleen weet Tom dit niet. Door dit voorval komen er roddels die voor Tom niet door de beugel kunnen. Wanneer Tom dit merkt is het al te lang bezig en door mislukte pogingen merkt dat het dus ook te laat is om er nog iets aan te doen. Tom mag niet deelnemen aan het regionale muziekconcours vanwege deze roddel en de bezorgdheid van ouders van de jongens die de reis ook meemaken. Als Tom problemen had kon hij altijd naar Ward toe om ze te bespreken met Ward. Toen Tom wist dat Ward homoseksueel was ging dit voor een tijd niet meer. Het wordt Tom echter te veel en hij besluit om de oorzaak van de roddel te bekijken en gaat met Floyd praten die de roddel verspreid heeft. Toch komt hij niet veel verder en laar het berusten tot het vanzelf over zou gaan. Tom maakt weer vriendschap met Ward en kan dus weer over zijn problemen praten. Toen de deelnemers die aan het concours deelnemen vertrokken, zat Floyd plots in Tom's busje. Hij had de bus gemist en had dus een lift nodig. Op weg naar huis gebeurde een ongeval door gladheid van de weg, het busje van Tom begon te slippen en raakte een telefoonpaal. Floyd was op slag dood, Tom had alleen gebroken ribben, sleutelbeen, enkel en een paar diepe schedelwonden. Er was niets dat niet zou genezen. Door de roddels begon Tom aan de waarheid te twijfelen. Is hij homo of is hij geen homo.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen