Boekverslag : Arthur Hailey - Airport
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1450 woorden.

Airport

Arthur HaileySamenvatting:

1) Er is een grote storm.

Lincoln International Airport is open maar in moeilijkheden.

Het vliegveld samen met het hele midden van de Verenigde Staten is geraakt door de grootste storm in jaren.

Landingsbaan 30 is buiten gebruik, het is geblokkeerd door een Mexicaans vliegtuig dat er dwars op staat met zijn wielen in de modder.

Omdat landingsbaan 30 de enige lange landingsbaan is, is dit een groot probleem.

2) Mel Bakersfeld gaat niet naar huis naar zijn vrouw en kinderen maar blijft op het vliegveld. Hij belt naar huis en praat met zijn dochters Roberta en Libby.

Hij gaat naar Tanya’s kantoor.

3) In Tanya’s kantoor spreken ze een etentje af op zondag. Ze gaan naar de koffie shop en praten wat. Als ze er uit gaan bel Mel de Snow Desk en verteld Danny dat het Mexicaanse vliegtuig nog vast zit en ze Joe Patroni erbij gehaald hebben.

Dan vertelt iemand Tanya dat er een verstekeling is gevonden op de vlucht van Los Angeles.

4) Joe Patroni komt naar het vliegveld om te helpen maar belandt in een file. Er is een vrachtwagen omgeslagen en alles staat vast. Hij probeert te helpen maar het gaat lang duren.

5) Mel rijdt met zijn auto over het vliegveld en praat via de radio met Ground Control.

Hij hoort dat Patroni er nog niet is en het nog minstens een uur duurt. Zijn vrouw heeft gebeld en een nummer achter gelaten.

6) Captain Vernon Demerst is een vrouwen versierder en heeft al het wat liefdes affaires gehad. Deze avond is hij met Gwen Meighen. Later in de avond zouden ze naar Rome vliegen samen op de ‘Golden Argosy’ en drie dagen in Italië blijven.

Vernon moet Captain Anson Harris controleren. Een piloot met veel minder ervaring dan Vernon.

7) Mel rijd met zijn auto over het vliegveld. De pijn in zijn voet doet hem denken aan een ongeluk met een vliegtuig lang geleden. Het vliegveld heeft vijf landingsbanen, maar 2 ervan zijn nu in gebruik.

8) Nieuwe landingsbanen zijn hard nodig op het vliegveld. Mel had al vaak geklaagd over de gevaarlijke situaties die ontstaan. Hij besluit dat hij moet blijven. Hij belt Cindy die dreigt met een scheiding.

9) Keith Bakersfeld was aan het werk in de radar ruimte onder begeleiding van Wane Tevis. Ze moeten het in nood verkerende vliegtuig US Air Forse KC-135 op de grond krijgen.

10) De woedende mensen uit Meadowood zijn bij elkaar gekomen vanwege het vlieglawaai. Elliott Freemantle is de rechter die er voor zal zorgen dat het weer rustig wordt. Zelf heeft hij twijfels of het lukt maar het gaat hem om het geld. Hij denkt $25.000 dollar te verdienen.

11) D.O. Guerrero een arme man, getrouwd en twee kinderen ziet het niet meer zitten. Hij koopt een ticket voor een vlucht naar Rome. Met een klein bom koffertje is hij van plan zichzelf en het vliegtuig op te blazen. Daardoor zal de van tevoren gekochte levens verzekering een bedrag van 25.000 dollar aan zijn vrouw en kinderen verstrekken.

12) Joe Patroni staat nog steeds te wachten. Als de auto weg is kan hij eindelijk zijn weg vervolgen.

13) Captain Vernon Demerst is bij Gwen. Ze vertelt hem dat ze zwanger is en plannen maakt voor een abortus of adoptie.

14) Keith wil er een eind aan maken. Hij heeft teveel meegemaakt. Hij herinnert zich een dag dat hij moest letten op Perry With, die nog niet getraind genoeg was. Keith blijft dan veel te lang op de wc als hij terugkomt ziet hij nog net twee vliegtuigen op elkaar knallen.

15) Tanya praat met de verstekeling Mrs. Quonsett

16) Mel maakt ruzie met Vernon over vliegverzekeringen. Mel wint. Hij belt Cindy dat hij niet meer komt. Cindy komt nu naar het vliegveld.

17) De ‘Golden Argosy’ staat klaar om te vertrekken, maar heeft een uur vertraging door de reizigers die er niet zijn. Samen met Captain Vernon Demerst Anson Harris reist ook Cy Jordan, reparateur en piloot mee.

18) D.O. Guerrero zit in de bus op weg naar het vliegveld. Inez heeft zijn afscheidsbriefje gevonden en gaat hem achterna.

19) De Meadowood vergadering is afgelopen. Elliott Freemantle wil er de pers en politie bijhalen. Hij is tevreden

20) Patroni is eindelijk aangekomen en deed opdrachten uit.

21) Captain Vernon Demerst en Gwen zitten in de koffie shop. Hij vertelt haar zijn abortus plannen. Zij is het er niet helemaal mee eens. Ze zullen eerst naar Rome gaan. Als ze terug zijn en de abortus is gepleegd, zal Vernon haar verlaten.

22) Mrs. Quonsett kan ontsnappen en gaat naar gate 47; de vlucht naar Rome met de ‘Golden Argosy’ D.O. Koopt zijn verzekering en rent ook naar gate 47.

23) Mrs. Quonsett Kan aan boord komen. Als ook D.O. er is vertrekken ze. Inez is net te laat.

24) Keith begint te vertellen over het ongeluk waar hij de schuld van had aan Mel. Mel moet dan plotseling weg. Inez zit te huilen en wordt naar Tanya’s kantoor gebracht

25) Cindy gaat naar het vliegveld. Ze gaat naar Mel’s kantoor. Ze maken ruzie en besluiten te scheiden. Dan komt Elliot Freemantle binnen met de pers.

26) Quonsett geniet van de vlucht. Vernon en Harris praten over abortus.

27) Mel praat met Freemantle. Hij zegt dat het vliegveld wordt gesloten door de overlast. Als ze weg zijn zegt een reporter dat het hem alleen om het geld gaat.

28) Tijdens een ruzie tussen Mel en Cindy komt Tanja binnen. Ze zegt dat er een man op de vlucht naar Rome is die een bom heeft. Als ze horen dat hij voor $300.000 is verzekerd zijn ze er bijna zeker van.

29) Patroni is buiten aan het graven. Ze proberen hem er op eigen kracht eruit te krijgen. Als Patroni naar binnen gaat zit de piloot er nog die zelf wil besturen. Het mislukt.

30) Inez huilt vanwege haar zorgen en wordt naar Mel’s kontoor gebracht.

31) Er is een ‘vergadering’ over D. O. Guerrero. Ze ondervragen Inez. Nu weten ze zeker dat hij een bom heeft.

32) Op de ‘Golden Argosy’ krijgen ze te horen over D.O. Ze maken een plan. Mrs. Quonsett wordt luidruchtig naar voren gestuurd. Ze krijgt daar een opdracht. Ze gaat terug samen met Gwen die haar in haar stoel duwt Quonsett grijpt huiled D.O. vast die haar met beide handen wegduwt. Daardoor kan Gwen de koffer pakken. Het was nu afgelopen als ene Marcus Rathbone de koffer weer afpakt en netjes teruggeeft aan D.O. Guerrero die vervolgens de wc in gaat. Gwen kan met haar voet de deur open houden.

33) De bom ontploft. Er komt een gat in de romp. Alles wordt naar buiten gezogen. Gwen is ernstig gewond. Ze dalen snel naar 10.000 voet. Ze moeten nog een uur vliegen.

34) Freemantle komt met de pers het vliegveld binnen. Mel houd tegen de Meadowood inwoners een toespraak. Ze zien in dat Freemantle de boel bedot.

Dan wordt Mel geïnformeerd over de ‘golden Argosy’

35) De aanwezige dokters verzorgen de gewonden. Vernon besluit de baby en Gwen te houden. Vernon verzendt een bericht naar Lincoln Airport dat ze gaan landen op landingsbaan 30 dus dat het Mexicaanse vliegtuig weg moet zijn.

36) Mel krijgt het bericht binnen van Vernon, hij verteld Patroni: ‘Je hebt nog een kwartier, als het Mexicaanse vliegtuig dan niet leeg is duwen we hem weg met de sneeuwschuivers.’

37) Keith moet straks het vliegtuig begeleiden maar is bang dat het ‘t zelfde gaat als bij de Redvern familie. Over 3 tot 5 minuten krijgt Vernon te horen of landingsbaan 30 leeg is.

38) Op het nippertje kan Patroni het Mexicaanse vliegtuig van landingsbaan 30 verplaatsen op eigen kracht.

39) Het vliegtuig landt veilig op de grond.

40) Keith verlaat voor de laatste keer de radar kamer. Hij besluit te blijven leven, naar zijn eigen gezin te gaan en met zijn herinneringen te leren leven.

41) Mel besluit een appartement te nemen.

42) De sneeuw stopt en landingsbaan 30 is weer volop in gebruik.

Hoofdpersonen:

Mel Bakersfeld - Airport General Manager

Keith Bakersfeld - Air Traffic Control (broer Mel)

Captain Vernon Demerst - Piloot. Een van de beste.

Sarah - (Mel's sister) getrouwd met Captain Vernon Demerst

Tanya Livingston - Trans America Passenger Relations Agent

Gwen Meighen - Boeren dochter sinds 10 jaar in Amerika (oud fasion model)

Joe Patroni - motor monteur

Captain Anson Harris - Piloot met minder ervaring dan Vernon

Cindy Bakersfield - De vrouw van Mel.

Mrs. Quonsett - verstekeling

Cy Jordan - Reparateur en piloot.

Elliot Freemantle - Advocaat

D. O. Guerrero - Passagier die zelfmoord wil plegen

Inez Guerrero - De vrouw van D. O.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen