Boekverslag : Evert Hartman - Vechten Voor Overmorgen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3487 woorden.

Auteur : Evert Hartman


Titel : Vechten Voor Overmorgen


Uitgever : © Leminiscaat b.v. Rotterdam


Jaar(uitgave) : 1980 1e druk


Genre(s) : avontuur, Roman




Het beschrijven:




a. korte samenvatting


1992:


Maarten moest op een zekere dag met de hond gaan lopen, het was al donker. Zijn vader was net thuis gekomen met het bericht dat er een aanslag op Tiham Chemicals gepleegd was. Plotseling begon de hond van Maarten te grommen omdat iemand in de struiken zat. De man beval Maarten om hem te helpen. De man genaamd Andre, was hevig aan het bloeden. Toen André vertelde waar hij vandaan kwam schrok hij; de man was een van de daders van de aanslag op Tiham Chemicals. André ontdekte dat de vader van Maarten een inspecteur was, André zei tegen Maarten dat hij niets mocht vertellen anders zouden de gevolgen minder plezierig zijn. De volgende dag kwam Eddy zijn kamer op stormen en hij beweerde dat hij de code van de viewdata van de politie bij zijn vader had gezien. Maarten en Eddy besloten om te gaan kijken naar de betreffende computer. Maarten zag dat een zekere Claus en nog een man waren die achter de aanslag zaten er was nog een derde man maar die was spoorloos. Die derde man was André. Diezelfde dag kreeg Maarten een telefoontje van een zekere Joke, Het scheen dat Joke de zus van André was en ze moest hem spreken. Maarten vertrouwde haar echter niet en vroeg Joost een vriend van Maarten, om mee te gaan, dat vond hij goed. Eenmaal op de ontmoetingsplaats vroeg Joke aan Maarten om de andere twee mannen die wel opgepakt waren via zijn vader te vinden. Maarten mocht Joke wel en Joke hem ook. De volgende dag belde Maarten Joke op om te vertellen waar die mannen zaten maar hij kreeg geen gehoor en dus ging hij naar Joke toe. Ze was gewoon thuis en was blij met het nieuws van Maarten. Maarten vertelde dat de andere mannen op het politiebureau vastzaten. De zaterdag daarop ging Maarten met Joke en Eddy naar een toespraak van de leider van de ASP. Maarten was zeer enthousiast. Alle daarop volgende dagen verliepen normaal, tot op de dag waarop een aanslag werd gedaan op de leider van de ASP (Paul Roskam) waar Maarten getuige van was. Paul Roslam overleefde de aanslag en genas, volgens de doktoren was het een wonder. Op een dag moest Eddy naar een basketbal wedstrijd en Maarten en Joke zouden samen met Mauska naar de ouders van Joke gaan, dus brachten ze Eddy naar de basketbalwedstrijd. Op de terugweg kwamen ze in de sneeuw vast te zitten en hoorde ze op de radio dat bijna het hele land zonder gas zat omdat er op verschillende plaatsen bommen op de gasleiding waren ontploft. De mensen in het hele land zaten bijna twee weken zonder gas. Paul Roskam eiste het aftreden van de regering wat deze ook deed.




1997:


De ASP was aan de macht. Iedereen moest een identiteitskaart bij zich hebben, ook waren er vaste regels over hoe je met elkaar moest omgaan, roken was verboden en de verwarming mocht niet hoger dan 17°C, en zo waren er nog vele andere regels. Mariska zat op school en haatte al deze regels en de gevolgen als je ze overtrad. Maar ze had nog een probleem; de moeder van haar vriendin was in verwachting van haar vierde kind wat niet mocht. Het kind werd dan door de regering opgevoed, maar haar moeder mocht eventueel de eerste vijf jaar het kind houden, tegen betaling van ƒ 25.000,--. Mariska was vast besloten helpen en schakelde Eddy in die vervolgens weer sigaretten ging verkopen om geld te verdienen. Maarten en Joke woonden inmiddels samen. Maarten moest meedoen aan een test waarbij een stof bij hem werd ingespoten waardoor hij zou veranderen in een soort robot. Kortom ze zaten allemaal in een moeilijke situatie. Eddy vond in het huis van Maarten en Joke plannen voor de bomaanslagen op de gasleidingen. Samen met Mariska probeerde hij de codes die er onder stonden te ontcijferen wat gedeeltelijk lukte. Toen de AVD er achter kwam werd Eddy opgepakt. Hij ontsnapte en kwam tenslotte meneer Borgstein in contact die ze zal helpen van de ASP af te komen door middel van een apparaat die alle elektronica moest uitschakelen, waardoor ze gemakkelijk naar het buitenland konden vluchten, en dit gebeurde uiteindelijk ook en ze vluchtte allemaal naar het buitenland en hoopte dat ze snel weer terug kunnen keren onder een andere regering.




b. het perspectief


Het is vanuit verschillende perspectieven geschreven. Want de ene keer zit je in de persoon Eddy en de andere keer in die van Mariska en dan weer in die van Maarten en daarna ook nog in de persoon Joke. En soms is het ook dat er iemand vanaf de hemel het beschrijft.




c. de tijd


Het verhaal bestaat uit twee delen en speelt zich ook af in twee verschillende tijden. Het eerste deel begint in augustus 1992 en eindigt in februari 1993. Het tweede deel begint in november 1997 en eindigt in juni 1998. Beide delen spelen zich af in de toekomst, ook het eerste deel. Voor ons is 1992 het verleden, maar in 1980, toen Evert Hartman \"Vechten voor overmorgen\" schreef, was 1992 wel degelijk de toekomst. Hoewel de er niet veel tijd tussen deel één en deel twee van \"Vechten voor overmorgen\" zit, is het tijdsverschil toch heel belangrijk. Want in die vijf jaar zijn er veel dingen veranderd. Eigenlijk is de hele samenleving op zijn kop gezet. Ik snap niet dat dat in zo\'n korte tijd kan gebeuren.




d. de plaats van handeling


Het speelt zich af in het huis van de familie van Rhenen, in het huis van hun opa en oma, in een bibliotheek, in de school van Mariska, in de flatwoning van Joke, in een café, in een gemeente gebouw, in de auto, bij een tankstation en gewoon op straat.




e. karakters


Hoofdpersonen:


Maarten van Rhenen : Een aardig en rustige jongen die een fanatiek aanhanger is van de ASP.


Eddy van Rhenen : Eddy is het broertje van Maarten en heeft een grote mond, hij is behoorlijk strijdlustig en strijdt tegen de ASP in zijn land.


Mariska van Rhenen : Zij is het zusje van Eddy en Maarten En het is een aardig en leuk meisje en is net zoals Eddy, tegen de ASP.


Joke Hameling : De vriendin van Maarten die samen met haar broer betrokken raakt bij de aanslagen en is ook een aanhanger van de ASP. Voor de rest is ze een leuk aardig meisje die veel van sterrenkunde afweet.




Bijpersonen:


Mevrouw Van Rhenen : Moeder van het gezin Van Rhenen, ze is een rustige vrouw die zich wel eens te druk maakt over haar kinderen.


Meneer Van Rhenen : De vader van het gezin Van Rhenen, hij werkte eerst als inspecteur, maar later als een administratief medewerker.


Lianne Mulder : Een goede vriendin van Mariska die bij veel zaken betrokken raakt. Voor de rest is ze een leuk, aardig meisje.


Opa van Rhenen : Een aardige man die graag een paar sigaretten rookt. En via hem kwam Eddy aan al die sigaretten waarmee Eddy aan het dat geld kon komen.


Oma van Rhenen : Een aardige oma, maar komt niet echt veel voor in het verhaal.


André Hameling : De broer van Joke. En hij was een van de drie bomenleggers.


Harm : Aardige jongen en hij is de vriend van Eddy.


Michel Dupont : Hij is een klein jongeman rond de 20 en is een soort vriend van Joke. Dit is een hoge pief in de onderwereld, een zware crimineel dus.






f. motieven


In het eerste deel is het probleem dat er telkens bomaanslagen komen op chemische fabrieken door de ASP maar dat willen ze niet toegeven. En in het tweede deel is het probleem dat de ASP aan de macht is gekomen en je haast niks mag. Zoals, roken werd verboden en de verwarming moet op 17 graden en niet hoger en je moest altijd een chip bij je hebben. Dus willen ze het weer net zo als vroeger, toen alles mocht. En in het verhaal wordt Eddy op gepakt en ontsnapt hij weer en later zocht de politie hem. Het loopt af dat Joke, Maarten, Eddy en Mariska naar het buitenland vluchten om daar tegen de ASP te gaan strijden.


Verder vind ik het einde een beetje saai, want bij een leuk boek hoort een mooi einde maar dat is er helaas niet. Het boek heeft een open einde, want ze vluchten naar het buitenland en verder kan er daarna nog veel meer gebeuren.




g. de vorm


De schrijver heeft makkelijk taalgebruik met ook niet al te lange zinnen het leest heel gemakkelijk. Er zit één groot verhaal in en als je een poosje niet gelezen hebt pak je toch zo de draad weer op. De schrijver laat niet erg veel over aan de fantasie van de lezer. Er zijn 35 hoofdstukken en geen van die hoofdstukken heeft een titel.




Het interpreteren



a. centrale thema


De belangrijkste gedachte waarop dit boek is gebaseerd is vechten voor de samenleving. Dat geldt zowel voor het eerste deel (1992) als voor het tweede deel (1997). In het eerste deel vechten Maarten en Joke voor een betere samenleving, dat wil zeggen: minder werkeloosheid en milieuvervuiling, meer energiebesparing en een betere volksgezondheid. Na vijf jaar hebben ze dat bereikt en dan zijn het anderen die in opstand komen. Dit keer zijn het Eddy en Mariska die de samenleving beter willen maken. Zij willen af van al die vreselijke regels en controles die een persoonlijke vrijheid onmogelijk maken.




b. de titel


Eddy en zijn zusje Mariska strijden naar een bepaalde onafhankelijkheid, omdat de staat hun hele leven regelt. Eddy en Mariska kregen er genoeg van dat de staat telkens hun hele leven regelde en daarom kwamen ze in opstand, dus: Ze Vechten Voor Overmorgen.




c. de plaats van handeling


Het speelt zich af in een grote stad in Nederland. Het eerste deel in 1992 en het tweede deel 1997. Het boek is geschreven in 1980. Voor de schrijver was het dus een toekomst verhaal. Maar het zou in deze tijd best eens werkelijkheid kunnen zijn.




d. karakters


De schrijver laat nergens in het verhaal sympathie of antipathie blijken. Volgens mij komt dit doordat het verhaal vanuit verschillende personen wordt verteld.




e. de vorm


Die vind ik goed, het centrale thema wordt goed tot uitleg gebracht, dat komt doordat het boek in twee delen is verdeeld. De manier van spreken is ook goed want bijvoorbeeld Eddy, hij heeft een heel humoristisch en naïef karakter en zo spreekt en gedraagt hij zich ook.




f. de morele achtergrond


Ik denk dat geloof en geestelijkheid maar een kleine rol speelden in het verhaal want je hebt maar één keer gehoord dat opa van Rhenen het over God had voor zijn sterven, en er kwam ook een aantal keren erg grof taalgebruik in voor.




g. literaire achtergrond


1. Er is onder andere het volgende over de schrijver bekend:


Biografie Evert Hartman:


Toen Evert Hartman 10 was verhuisde zijn familie naar Kampen. Na de HBS en militaire dienst ging hij sociale geografie studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij sloot deze studie in 1965 af, maar was toen al begonnen met lesgeven. Hij was docent aardrijkskunde op een middelbare school in Hoogeveen. Hij bleef daar lesgeven tot 1992, toen hij zich helemaal op het schrijven toelegde. Hij had in 1973 gedebuteerd met een roman voor volwassenen. Na nog drie romans verscheen in 1979 zijn eerste jeugdboek. Evert Hartman was getrouwd en had twee zoons.




Profiel:


De boeken van Evert Hartman zijn spannend en zitten vol actie. Zijn (soms controversiële) onderwerpen sluiten aan bij de belevingswereld van jongeren. Veel van zijn boeken draaien om een gevecht voor vrijheid. De hoofdpersonen raken betrokken in een conflict waarin ze moeten kiezen: blijven ze trouw aan het gezag (van de regering, van hun ouders, van de medische wereld), of volgen ze hun geweten en gaan ze tegen dat gezag in? Door hun keuze komen ze in een positie waarin het soms lijkt of de hele wereld tegen hen is, maar tenslotte vinden ze toch een oplossing. Evert Hartman laat de twee kanten van het conflict zien, maar vaak is het wel duidelijk aan welke kant hij zelf staat. Hij vertelde ook een aantal oude verhalen (van Homerus en uit de Bijbel) na in zijn meeslepende stijl. De boeken van Evert Hartman zijn vertaald in het Engels, Spaans (Castiliaans), Duits, Deens en IJslands.




Boeken:


1979 Oorlog zonder vrienden (Lemniscaat / 25e druk 1999)


1980 Vechten voor overmorgen (Lemniscaat / 13e druk 1997)


1982 Het onzichtbare licht (Lemniscaat / 15e druk 1998)


1984 Gegijzeld (Lemniscaat / 14e druk 1999)


1986 Buitenspel (Lemniscaat / 7e druk 2000)


1987 Morgen ben ik beter (Lemniscaat / 13e druk 1998)


1988 Het bedreigde land (Lemniscaat / 7e druk 1997)


1989 De droom in de woestijn (Lemniscaat / 4e druk 1990)


1991 Niemand houdt mij tegen (Lemniscaat / 7e druk 1995)


1993 De voorspelling (Lemniscaat / 7e druk 1997)


1994 De vloek van Polyfemos (Lemniscaat / 6e druk 1998)




Bekroningen:


1988 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor: Morgen ben ik beter


1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor: Het bedreigde land


1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor: De droom in de woestijn


1992 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor: Niemand houdt mij tegen


1994 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 14 t/m 16 jaar voor: De voorspelling


1994 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor: De voorspelling


1995 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor: De vloek van Polyfemos




2. recensie


Ik ga mijn boekbespreking doen over het boek \"Vechten voor overmorgen\" van Evert Hartman.


Maarten en Eddy zijn broers en hun vader is inspecteur van de politie. Als Maarten de hond uitlaat ontdekt hij dat een van de fabrieken in hun buurt, Tehimal Chemicals, in brand staat. Hij ziet een van de daders liggen en brengt hem naar de straat. De man, die amper kan stappen, neemt daar afscheid van hem. De volgende ochtend krijgt hij een telefoontje van Joke, de zus van de man die hij geholpen heeft. Ze nodigt hem uit in een café en Maarten, ontdekt dat ze lid is van de ASP, een politieke partij die tegen het bewind van de huidige regering is en zelf aan de macht wil komen. Ze gaan naar een bijeenkomst van de ASP en Maarten wordt ook voorstander van de ASP. Al snel wordt Maarten verliefd op haar en ze gaan een relatie aan. Maar als ze nog eens naar een partijcongres gaan ontstaat er een schietpartij. Paul Roskam, de leider van de ASP, wordt daarbij zeer ernstig gewond en wordt in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Roskam ontsnapt wonder boven wonder aan de dood en zélfs aan blijvende letsels. Op een dag, als Maarten, Joke, Eddy en hun zus Mariska met de auto op weg zijn naar de ouders van Joke, valt de stroom uit in heel Nederland. Ze moeten hun auto laten staan en op zoek gaan naar een tankstation. Ze komen uiteindelijk heelhuids thuis maar de ASP beschuldigt de regering ervan om de elektriciteitskasten te hebben opgeblazen. De regering valt en de ASP komt aan de macht. Zal er veel veranderen of kan de ASP niets doen ? Ik ga het jullie in ieder geval niet verklappen.




Deze jongen heeft een wat korte recensie en hij heeft niet het hele verhaal goed samengevat want hij laat een aantal belangrijke dingen weg.




Het beoordelen



a. de inhoud


De schrijver is daarin geslaagd omdat de problemen uitgebreid worden beschreven en het hele verhaal hierom gaat.




b. de vorm


Ik vind de vorm heel goed beschreven in het boek. Na de tweedeling van de tijd is alles ook aardig goed beschreven over wat er allemaal veranderd was en als dat nog niet duidelijk was dan kwam je dat vanzelf in het verhaal tegen.




c. de achtergrond


De schrijver vindt het blijkbaar belangrijk dat er heel goed voor het milieu gezorgd wordt.




d. de idee


Er wordt in dit verhaal niet erg veel over geloof gepraat dus daar kun ik geen antwoord op geven.


Eindoordeel:


1.Vorm:Ik vind het een erg leuke opbouw van het verhaal, vooral de deling in het boek van de tijd. Het gaat van 1992 naar 1997, tien was ik erg benieuwd naar wat er allemaal veranderd zou zijn.




2.Inhoud: Ik vond het een leuk boek wat makkelijk weglas ik heb er nooit erg veel over na moeten denken als ik iets niet snapte, want het zat allemaal heel gemakkelijk en leuk in elkaar. Het was een spannend verhaal en ook best wel lang, hoewel ik er best snel doorheen was.




3.Idee/visie: Ik vind dat de schrijver wel gelijk heeft met de boodschap dat het milieu verbeterd moet worden, want in de politiek van deze tijd wordt er volgens mij heel erg weinig aan het milieu gedacht.

;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen