Boekverslag : Bobje Goudsmit - Gabbers
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2631 woorden.



BLZ



1.Zakelijke gegevens. 2


2.Voorwoord. 3


3.Uitleg waarom dit boek gekozen is. 4


4.Een eerste persoonlijke reactie. 5


5.Samenvatting van het boek. 6


6.Leeservaring beschrijven. 7


7.Verwerkingsopdracht 8


8.Biografie schrijver 10



Titel van het boek


Gabbers


De schrijver van het boek


Bobje Goudsmit


Uitgever van het boek


LIFE, uitgeverij Holland-Haarlem


Jaar van verschijning


1997


Dit boek heeft meegedaan aan de Stichting Nederlandse Kinderjury 1998






Ik moet voor Nederlands dit jaar 5 boeken gaan lezen en van alle boeken moeten we een boekverslag maken.

Voor u ligt mijn eerste boekverslag. Het boek, dat ik hiervoor heb gelezen, is het boek Gabbers die is geschreven door Bobje Goudsmit. Ik ga alle punten punt voor punt uitwerken. Ik hoop dat dit een leuk boekverslag wordt en dat u tevreden bent met mijn eerste verslag.



Ik vroeg laatst aan mijn moeder of ze, toen ze zelf naar de bibliotheek ging, een paar boeken voor mij mee wilde nemen uit de bibliotheek. En dat had ze voor me gedaan. Mijn moeder heeft er wel verstand van. Ik heb dit boek uit de stapel gezocht die zij meegenomen heeft, want de voorkant zag er leuk uit en de achterkant van het boek sprak mij wel aan. En zij vertelde mij dat het een goed boek is. Een echt jongensboek, zei ze!!!!



Ik vond dit boek leuk om te lezen, omdat het onderwerp mij wel aansprak. Ik kan mij heel goed voorstellen dat een jongen dingen doet om ergens bij te willen horen.


Ik vond dit boek ook wel spannend, omdat er dingen in het boek gebeuren die spannend zijn, zoals het stelen van de sigaretten in de supermarkt. En als Roy en Bas bedreigd worden door de gabbers.


Ik vond het boek interessant, omdat het over de middelbare school gaat. Hij gaat voor het eerst naar de middelbare school en dat heb ik natuurlijk zelf ook meegemaakt.


Ik vond het boek zielig, omdat Mark’s oma een beroerte krijgt en dat is heel erg. Het is heel zielig als ze in het ziekenhuis ligt en bijna niks meer kan.


Het is ook wel een grappig boek, omdat je wel moet lachen als Mark er achter komt dat zijn oma al haar geld in de koelkast heeft gestopt.


Het is ook een mooi boek, omdat Mark aan het eind van het boek toch inziet dat hij fout bezig is en dat hij zijn oma alles vertelt en dat hij zijn moeder alles eerlijk vertelt. Het is ook mooi dat zijn vriendschap met Bas weer goed komt.






Mark, een 12-jarige jongen gaat voor het eerst naar de brugklas. Hij hoopt dat hij bij zijn beste vriend, Bas, in de klas komt. Als hij samen met Bas naar school gaat, doet Bas heel vreemd en gaat ineens met een andere jongen om. Mark komt niet bij Bas in de klas. Hij heeft zwaar de pest in als hij zijn klas en de mentor ziet.

Bas’ moeder gaat veel naar zijn oma toe, want zij is erg in de war en zijn moeder heeft daardoor niet zoveel tijd voor hem.

Hij gaat met haar naar de supermarkt en daar ziet hij voor het eerst 4 15 á 16-jarige jongens die allemaal kaal zijn en dezelfde trainingspakken aanhebben. Ze gedragen zich erg vervelend in de winkel.

Tijdens de eerste dag op school ziet hij voor het eerst Roy, een ouderejaars. Hij is erg vervelend tegen Mark en als Roy door Mark een sigaret verspeelt dan is de boot aan. Mark moet voor nieuwe sigaretten zorgen, maar hij heeft geen geld.

Hij gaat naar zijn oma en hij profiteert van haar vergeetachtigheid en hij krijgt van haar 100 gulden. Dan koopt hij een pakje sigaretten en buiten komt hij de vier kale jongens weer tegen. Hij trakteert ze op een sigaret en ze vinden hem geweldig en hij voelt zich sinds een tijd weer goed, omdat Mark graag vrienden wil.

Roy blijft natuurlijk elke dag vervelend doen en het gaat steeds slechter met Mark op school.

Door verveling besluit Mark op een middag naar de cd-winkel te gaan om een nieuwe cd van de Hellbouncers te kopen. Daar ziet hij Roy en die doet natuurlijk weer vervelend, maar dan komen de 4 gabbers binnen en die komen voor Mark op en Roy verdwijnt heel snel. Dan ziet Mark ook voor het eerst hoe de gabbers aan hun geld komen. Ze zetten de boel zo in scène dat het lijkt alsof zij een dief overmeesteren. Ze krijgen natuurlijk een beloning. Als Mark met hen naar de snackbar mag, voelt hij zich geweldig. Thuisgekomen zijn zijn ouders heel erg boos, omdat hij veel te laat is, maar hij neemt een besluit. Hij scheert zijn hoofd ook en wil ook een trainingspak zoals de gabbers, want zij zijn zijn nieuwe vrienden. Zijn ouders zijn verbaasd en op school wordt hij ook veel bekeken.

Paddo, één van de vier gabbers, zorgt voor een Aussie, zo’n trainingspak die ze allemaal aanhebben. Daar heeft hij alleen geen geld voor. Hij gaat naar zijn oma en hij steelt uit zijn oma’s portemonnee 100 gulden. Hij voelt zich niet prettig, maar hij moet zo’n Aussie hebben.

Gelukkig lukt het en hij is erg blij met zijn pak. Toch twijfelt Mark wel een beetje aan zijn nieuwe vrienden, vooral omdat ze roken en drinken en drugs gebruiken. Ook gedragen ze zich erg agressief tegen Bas en Roy. Hij komt er achter dat ze discrimineren, want Bas is een beetje bruin, maar hij neemt het wel voor Bas op en hij komt er zo wel achter dat Roy niets voostelt en dat hij niet bang voor hem hoeft te zijn.

Hij twijfelt helemaal als hij op een keer een pakje sigaretten voor de gabbers moet jatten. Hij durft het uiteindelijk niet, maar wordt door de bedrijfsleider de winkel uitgezet vanwege z’n uiterlijk. Dat vindt Mark niet leuk.

Dan gaat Mark naar zijn oma en dan blijkt zij een hersenbloeding gehad te hebben. Mark heeft heel erg berouw en gaat naar het ziekenhuis om alles te vertellen en te zeggen dat hij spijt heeft van alles.

Als hij later alles over zijn oma aan de gabbers wil vertellen, komt hij erachter dat zij totaal geen interesse in hem hebben. Als hij naar huis gaat, komt hij Bas tegen en hij gaat met hem naar huis. Daar kan hij alles over zijn oma vertellen en hij voelt zich weer goed en zijn vriendschap met Bas komt weer goed. Als hij later thuis komt, zegt hij tegen zijn moeder dat hij met haar wil praten en dat ze niet boos moet worden.






1. Ben je door dit verhaal anders over het onderwerp gaan denken?

Ja, want ik vond het heel gek te lezen dat je door je uiterlijk zomaar veroordeeld kan worden. Mark scheert zijn hoofd kaal en hij trekt een trainingspak aan en hij wordt de winkel uitgezet. Je moet niet zomaar iemand op zijn uiterlijk beoordelen.


2. Vind je de gebeurtenissen (kies uit) spannend/ boeiend/ herkenbaar/ dramatisch/ humoristisch/ zwaarwichtig/ geloofwaardig/ verrassend/ onaanvaardbaar/ waarschijnlijk/ schokkend? Leg je keuze duidelijk uit met voorbeelden.

Ik vind de gebeurtenissen geloofwaardig. Dit kan wel echt gebeuren. Er zijn altijd jonge mensen die ergens bij willen horen en die dan dingen gaan doen die niet goed zijn. Zoals in Mark’s geval gaan stelen enz. Je hebt altijd vrienden nodig.


3. Kun je je goed verplaatsen in de (problemen, gedachten van de) verhaalpersonen?

Ja, ik kan me wel in de problemen van de hoofdpersoon verplaatsen. Als een vriendschap met iemand kapot gaat, voel je je heel erg rot. Ik heb ook graag vrienden en als ik geen vrienden zou hebben, zou ik misschien ook met verkeerde vrienden in aanraking komen.


4. Is het verhaal spannend? Leg uit waarom je dat vindt.

Het verhaal is wel spannend. Er zijn verschillende dingen die spannend zijn. Als Roy hem bedreigd en pest, als Mark het geld van zijn oma steelt, als Roy en Bas door de gabbers bedreigd worden, als Mark het pakje sigaretten moet stelen en als hij naar zijn oma in het ziekenhuis gaat.


5. Vind je de manier van het vertellen te langdradig of juist niet?

Ik vind de manier van vertellen niet te langdradig omdat het verhaal vlot verteld wordt. Je kon het bijna niet wegleggen, omdat je veel te nieuwsgierig was naar het einde.





· Bespreek opdracht


nummer 8: Bespreek over welk onderwerp(en) het verhaal gaat. Is het een onderwerp waarover je wel eens hebt nagedacht of waarover je iets hebt gelezen/gezien? Heeft het verhaal je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien? Ben je het eens met de mening over het onderwerp die uit het verhaal blijkt?


Het boek gaat over de volgende onderwerpen: -vriendschap

-vooroordelen

-pesten

-stelen

-liefde

Ik heb wel eens boeken gelezen die over dezelfde onderwerpen gingen. Je denkt ook wel eens na over deze onderwerpen. Iedereen krijgt wel eens te maken met deze onderwerpen. Ik ben ook wel eens gepest en ik heb zelf ook wel gepest. Iedereen heeft wel vooroordelen, ik ook.

Het verhaal heeft wel nieuwe kanten laten zien. Vooral wat betreft de vooroordelen.

Ik ben het wel eens met de mening van het verhaal die uit het verhaal blijkt. De mening uit het verhaal is dat je heel anders kunt zijn dat hoe je er uitziet. Mark ziet er dan wel uit als een gabber door zijn kale kop en zijn dure trainingspak maar hij is niet zoals zijn zogenaamde gabbervrienden. Die roken, drinken en blowen constant en ze houden mensen voor de gek om op die manier geld te krijgen. Ze hebben geen respect voor mensen en ze hebben geen belangstelling voor andere mensen. Mark is heel anders, maar wordt door zijn uiterlijk wel de winkel uitgezet. Je moet je niet anders voordoen dan je bent, dat is eigenlijk de boodschap van het boek.


· Schrijf opdracht


Nummer 11: Stel je voor dat de hoofdpersoon zijn problemen uiteenzet in een brief aan een vriend(in). Schijf die brief.



02-11-‘03


Beste Bas,


Ik schrijf je deze brief omdat ik tot over mijn oren in de problemen zit.


Toen jij na de zomervakantie mij als een baksteen liet vallen, heb ik mij heel erg eenzaam gevoeld. Toen werd ik op school ook nog verschrikkelijk gepest door die Roy. Ik moest voor hem sigaretten regelen en toen heb ik geld van mijn oma aangenomen, 100 gulden. Maar mijn oma weet niet meer wat ze doet, omdat ze zo verward is.


Ik heb toen die vier jongen leren kennen, je weet wel, die vier gabbers die altijd bij de supermarkt staan. Ik vond ze in het begin heel leuk en toen heb ik mijn haar afgeschoren en heb ik geld van mijn oma gestolen om zo’n duur trainingspak te kunnen kopen van Paddo. Maar volgens mij heeft hij dat pak ergens gestolen.


Toen kreeg mijn oma ook nog een hersenbloeding. Dat was niet leuk, want ik voel mij heel schuldig omdat ik dat geld gestolen heb.


Gisteren moest ik van mijn vrienden een pakje sigaretten stelen, maar ik durfde niet en toen heb ik het niet gedaan. Maar toen werd ik wel door de bedrijfsleider de winkel uitgezet omdat ik er uitzag zoals zij.


Nu willen mijn vrienden niks meer met mij te maken hebben en weet ik niet meer wat ik moet doen. Kun jij me helpen?


Groetjes,


Mark








Ik heet Bobje Goudsmit. Waarschijnlijk ben ik de enige in de hele wereld met zo’n bijzondere voornaam. Bobje komt van Bobbeltje. Zo noemde mijn vader me vroeger, als ik in mijn wieg lag te blèren. Dan zei hij altijd: \'Ik ga even naar mijn Bobbeltje kijken.\' En dat werd later vanzelf Bobje. Je gelooft me vast niet als ik je vertel hoe lang ik al schrijf: vanaf dat ik VIJF jaar ben! De eerste keer dat ik de macht van letters ontdekte, was toen mijn moeder mijn drie oudere zusjes aan het voorlezen was. Als ik lief en braaf was geweest, bijna nooit dus, mocht ik als vierde meeluisteren. Zij leerde mij hoe je het woord BOEK moest schrijven. Ik heb meteen mijn eerste boek gemaakt: vier papiertjes die aan elkaar geniet waren. Op elke bladzijde maakte ik een tekening vol verhalen die ik zelf bedacht en een letter: B, O, E, K.

Maar mijn moeder vond dat kleutergeleuter. Zij legde mij uit dat er achter letters woorden en zinnen verborgen waren, die allemaal samen een boek vormden. Ik heb daarna heel snel via schooltje spelen met mijn oudere zussen (ik ben de vierde uit een gezin van zes) mezelf lezen geleerd. De moeilijkste letter was voor mij de UI. Die kon ik maar niet onthouden. Het is me gelukt door een echte ui uit de ijskast naast mijn boek te leggen en telkens tegen mezelf te zeggen: \'Dit is een ui. Onthoud dat goed, sufkip, dit is een ui.\'

Weet je trouwens hoe ik schrijf? Ik ga gewoon achter de computer zitten, steun mijn hoofd op mijn handen en ga denken. En dan alles snel opschrijven en herlezen en schrappen en verbeteren en weer opschrijven. En daarna weer denken. Daarom verandert mijn verhaal steeds. Ik weet nooit precies van tevoren hoe het zal aflopen. Op de grote lijnen na. Zo blijft het voor mezelf ook nog een beetje een avontuur. In mijn boeken gebruik ik stiekem dingen van mijn vier kinderen of van de school, waar ik lesgeef. Ik geef namelijk Nederlands, het vak waar ik vroeger zelf niet zo goed in was. Ha,ha.

Mijn zoon zei boos, toen hij Skeelers gelezen had: \'Mam, dat ongeluk van mij in dat tunneltje is helemaal niet zo gebeurd, zoals jij het beschrijft. Ik ben niet weggelopen, toen die man bloedend op de grond lag. Ik ben juist bij hem gebleven, tot de politie en de ambulance er aan kwamen.\' Natuurlijk heeft hij gelijk.

Het is heel lastig om een moeder als schrijfster te hebben. Voor je het weet, zet ze je valpartijen en diepste geheimen op papier!

Daarom verander ik expres plukjes van de werkelijkheid in mijn boeken om ervoor te zorgen dat ze niet al te woest op me worden… Of ik veel lees? Ja! Bergen boeken. Van alles en nog wat. Rotzooi en mooie en zielige en spannende boeken. Griezelboeken. Als kind was ik dol op de sprookjes van Grimm. Het kon me niet eng genoeg zijn.


Boeken die ze geschreven heeft.


* Robbie Robot en de zorgenstam (= debuut in 1991)

* Het computervirus

* Shoe Sjanah en de spinnenvrouw (net zoiets als Geen verbinding)

* Skeelers

* Gabbers

* Geen verbinding

* Afscheidsbrief

* Waanzinnig verliefd.

* De ijzeren maagd. Dit boek is genomineerd voor De Jonge Jury.




;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen