Boekverslag : M.e. Freudenberg - Ingrid Und Maria
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 684 woorden.

1.

De titel van het boek is: Ingrid und Maria ( Ingrid en Maria ). Er is geen ondertitel.2.

Het boek is geschreven door M. E. Freudenberg en is voor de Nederlandse scholen bewerkt door J. Scheele. De illustraties zijn van Bill Ireland.3.

Hoofdpersonen.MariaMaria was een teruggetrokken meisjeIngridIngrid was juist het tegenovergestelde van Maria, ze was namelijk heel open en vrolijk.Bijpersonen.Kurt en Joachim ( de twee broers )Kurt en Joachim waren charmant en hielden van dansenMeneer en mevrouw GrafMeneer en mevrouw Graf zijn hele aardige mensen.Meneer TaraMeneer Tara was een hard werkende man.4.

Maria Tara is een meisje dat niet gelukkig is. Ze heeft geen vrienden. Ze komt uit Joegoslavie en is de dochter van een gastarbeider. Haar vader werkt elke zomer in een hotel in Heidelberg. Omdat Maria haar moeder is overleden is ze met haar vader meegekomen en zit nu op school in Heidelberg. Maria vindt de Duitse taal moeilijk, ze maakt veel fouten. Maria is vandaag 15 jaar geworden. Terwijl de meisjes spelen denkt ze aan Joegoslavie. Aan het kleine huis en de tuin aan de zee. Daar groeiden in het voorjaar gele narcissen en daarna grote witte lelies. Opeens is door het geschreeuw van Ingrid Maria weer in Duitsland en Joegoslavie is weg. Als ze in tranen uitbarst vraagt Ingrid wat er is. Ze kan alleen maar zeggen dat ze jarig is. Ingrid is ook jarig en nodigt haar uit op haar verjaardag. Omdat ze geen feestkleding heeft zegt Maria dat ze thuis moet blijven. Er wordt voor de volgende dag afgesproken. Maria trekt haar blauwe jurk met een witte blouse aan en koopt in de supermarkt witte sandalen. Ze neemt bloemen voor Ingrid mee. Ingrids ouders hebben veel geld en haar broers Kurt en Joachim zijn er ook. Als de moeder van Ingrid Maria ziet vraagt ze: " Wie ben je? Waar kom je vandaan?" Dan haalt ze een fotoalbum, daarin is een foto met een paar meisjes. " Dat is Maria ", zegt Ingrid. Hier

is een foto van de tuin in het ziekenhuis. Dat ben ik met een baby. En hier is de foto van een vrouw met haar baby. Ze heette Sophia. " Dat was mijn moeder, " zegt Maria

Ingrids moeder vertelt dat Sophia een blond dochtertje had en zij een baby met

zwart haar en zwarte ogen, terwijl de twee broertjes blond haar hadden. Ingrids moeder had nog gevraagd of ze niet de verkeerde baby's hadden. Dan komt meneer Graf binnen en staart Maria aan. De ouders van Ingrid willen met meneer Tara praten. De familie Graf wil Maria adopteren. Dan is Ingrid verdwenen. Haar broer Kurt gaat haar zoeken in Joegoslavie. Hij neemt een hotelkamer. Als Kurt op het balkon staat, ziet hij een meisje onder een boom zitten. Als hij naar haar toe gaat, barst zij in tranen uit. " Ik ben Maria, " zegt zij. " Ik heb geen moeder en geen broers en mijn vader ken ik niet." " Je hebt mij, " zegt Kurt. " Ik ben bij je." " Maar je bent niet mijn broer." " Ja, dat is waar. Maar je vriend kan ik zijn. We gaan koffie drinken en vanavond gaan we dansen." Eerst gaan ze een jurk kopen en daarna naar huis bellen. " Wat ga je tegen je ouders zeggen? " vraagt Ingrid. " Dat Joegoslavie een fantastisch romantisch land is en dat ik hier met een vriendin ben. Haar naam is Ingrid en ik hou heel veel van haar."5.

De hoofdgedachte : Een verwisseling van twee baby's die jaren later weer op z'n pootjes terecht komt.

Het onderwerp : De verwisseling van Maria en Ingrid.6.

De titel van het boek is naar de twee hoofdpersonen genoemd.7.

Ik vond het een niet zo leuk boek, dat kwam onder andere doordat het verhaal me niet zo interesseerde, maar ook omdat ik niet van lezen houd. Ik geef dit boek een 6-.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen