U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ferdinand Bordewijk - Bint.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=66 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1043 woorden.

Bint

Samenvatting

Leraar De Bree, wiens hoofddoel eigenlijk de wetenschap is, heeft een tijdelijke baan aangenomen aan een h.b.s., waarvan de directeur Bint heet. De eerste keer dat De Bree les zal geven, wordt hij door Bint naar zijn klas gebracht die in het souterrain ligt. Bint vertelt hem, dat zijn voorganger door die klas is weggepest, en zeg verder, dat hij stalen tucht eist, omdat dit geslacht veel te bandeloos wordt.
En dan staat De Bree voor 4D. Alle leerlingen blijken van plaats verwisseld te hebben en hij verklaart hun meteen de oorlog. Voor 't minste of geringste moeten ze van 2 tot 6 uur terugkomen. 4D is een wonderlijk samengeraapt zootje, indertijd door Bint met opzet bij elkaar gezet. De eerste lessen komt er niets van doceren, maar die tijd brengt De Bree door dreigend de klas in te blikken en straf uit te delen. Hij noemt het "temmen". De klas krijgt van hem de bijnaam "De hel".
De andere klassen zijn gemakkelijker, braver, maar ook vervelender. 't Is de vraag, of daar wel "kerels" uit zullen groeien. Ook met de collega's maakt De Bree kennis, de meeste liggen hem wel en allen staat ze pal achter het systeem van Bint. Geen gaat vertrouwelijk met de anderen om, omdat Bint dit zwijgend verbied.
Van één collega, Van Remigius, die al tien jaar aan de school verbonden is, komt De Bree wat meer over Bint te weten. Vijf jaar geleden, na een zomervakantie, is Bint met zijn nieuwe systeem van stalen tucht begonnen. Sindsdien komen er geen nieuwe leerlingen meer, de gemeente heefthet smoesje dat het gebouw te oud is, maar het is alleen om de vele klachten die het nieuwe systeem heeft opgeworpen. Alleen de vierde en de vijfde klassen zijn nu nog over.
De eerste vergadering wordt gehouden voor het kerstrapport. Regel is: wie nu een onvoldoende schoolrapport heeft, blijft zitten. De jongen van Van Beek komt ter sprake. Hij blijkt thuis, daar zijn vader pas overleden is, bijzonder moeilijk te hebben en heeft met zelfmoord gedreigd, indien zijn rapport slecht zou zijn. Maar Bint zegt, dat er geen reden is iemand te sparen, omdat hij met zelfmoord dreigt. Van Beek krijgt zijn onvoldoende rapport, springt in de gracht, wordt wel gered, maar sterft aan longontsteking.
De eerste schoolmorgen na de vakantie komt het oproer. Het heet, dat het erom gaat Van Beeks dood te wreken. Eerst moeten de ramen het ontgelden. Als Bint de deur van de school opent, is het alleen "De hel" die naar binnen gaat. Maar terwijl buiten volwassenen nu ook een dreigende houding aannemen, komt "de hel", door Bint achter weer uitgelaten, de anderen in de rug aanvallen en maakt er zo een schooljongensgevecht van, waarmee de volwassenen zich niet meer mee bemoeien. Als ieder daarna rustig naar binnen gaat, deelt Bint in "de hel" sigaretten uit en schudt ze allen de hand.
Het oproer was ontstaan door toedoen van Fl‚au, een volgens De Bree zeer onsympathieke jongen, die van de conci‰rge de adreslijsten gekocht had en met twee klasgenoten in de kerstvakantie ieder bewerkt had aan het oproer mee te doen. Bij "de hel" hadden ze geen succes gehad, die hadden Bint gewaarschuwd, zodat deze tegenmaatregelen kon nemen.
Tegen Pasen maakt iedere leraar met zijn klas een fietstocht. door 't uitvallen van een collega gaat De Bree met de helft van "de hel" uit. Ze rijden door Zeeuw-Vlaanderen en Belgë tot in Frankrijk. Aan 't begin van de tocht heeft De Bree gezegd, dat ze gewoon De Bree mogen zeggen gedurende de tocht. De route is van te voren door Bint uitgestippelt. Als echter blijkt dat Te Wichel, een van de jongens bijna niet meer kan, besluit De Bree één dag als rustdag in te voegen. In plaats van met een grote omweg zullen ze langs de kortste route naar de volgende plaats gaan. 's Morgens blijken er twee jongens weg te zijn. De Bree is er kapot van, maar ook de klasgenoten vinden het ontzettend. 's avonds komen de verloren schapen echter weer aan, het blijkt dat ze de hele route van Bint gevolgd hebben, ze vonden dat ze niet ander hadden kunnen doen. De klas is razend op hen en ze worden behoorlijk afgetuigd. De Bree geeft hun als straf, dat zij weer "mijnheer" tegen hem moeten zeggen.

De bende heeft geen oog voor oud stedenschoon, wel voor fabrieken en een ouderwetse petroleumlamp in een hotelletje. Zo gaat het naar de zomer toe. De "bruinen", die erg ijverig waren en steeds de gewoonte hadden zeer veel te vragen, irriteren De Bree opeens . Hij herinnert zicht Bints uitspraak: dat de leraar niet naar de klas mag afdalen en ziet het vragen als een geraffineerde poging hiertoe. Hij verbiedt alle gevraag en het regent nu in deze klas straf.
Bij het eindexamen moet ook De Bree surveilleren. Volgend jaar zal hier "de hel" zitten, daar groeien vast kerels uit. Dan is het jaar om en langzaam loopt De Bree door de school om afscheid te nemen. Bint vraagt hem mee te lopen en zegt hem, dat hij volgend jaar opnieuw aangesteld kan worden. De Bree weigert, maar thuis, als hij geen rust vindt, schrijft hij Bint een brief en zegt, dat hij graag nog een jaar zijn leerling wil blijven. Hij krijgt geen antwoord, maar tegen dat de nieuwe cursus begint komen zijn papieren thuis.
"De hel" is in zijn geheel overgegaan en is nu 5C. Als De Bree hen na de vakantie ziet binnenstappen, vindt hij hen allemaal opeens zo volwassen, dat hij erover blijft denken.
Meteen is het weer keet in de klas. De Bree grijpt direct in en vals grijnzend zegt hij, dat het nog steeds oorlog is. In de lerarenkamer wacht De Bree dan een onaangename verassing. Bint is weg. De waarnemend directeur vertelt, dat het om de dood van Van Beek is. Bints systeem is sterker dan hij zelf was.
Nog een paar maal gaat De Bree naar Bints huis, maar steeds wordt er gezegd, dat hij niet thuis is. De Bree begrijpt de wenk, Bint is dood voor iedereen. Hij leefde alleen voor de school, niet voor de mensen...

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen