Boekverslag : Willem Van Toorn - Rooie
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 836 woorden.

Titel

Rooie (uitgeverij Querido, 1991)Auteur

Willem van Toorn

Willem van Toorn werd in 1935 in Amsterdam geboren. Hij heeft gewerkt als analist, onderwijzer en vertaler. Hij schrijft gedichten, verhalen en romans. Zijn eerste werk was De explosie, uitgegeven in 1959. Rooie is zijn eerste jeugdboek.Hoofdpersoon

De hoofdpersoon is de 14-jarige Walter Berg. Hij woont samen met zijn 12-jarige zus bij zijn ouders. Zijn karakter blijft vaag, maar in feite zegt dit veel over zijn karakter. Het lijkt of hij de problemen van anderen belangrijker vindt dan zijn eigen problemen. Wel maakt hij zich zorgen om het feit dat hij tegen zijn zin timmerman moet worden. Dan zou hij van school af moeten en zal hij zijn vrienden niet meer zien. Een karaktereigenschap van Walter is dat hij soms dingen zegt en doet waar hij later spijt van heeft.Inhoud

De verteller (Walter Berg) zit op een experimentele school voor kinderen ‘die nog niet wisten wat ze wilden’. Klasseleraar ‘Mol’ is ook de baas van het schooltje. Hij heeft twee regels: 1. Je gedraagt je hoffelijk en valt niemand lastig, want jouw vrijheid houdt op waar die van een ander begint. 2. Als je besluit iets te doen, doe het dan zo goed als je kunt.

Op een dag was al het haar bij Rob Versteeg, een jongen uit de klas uitgevallen. Om zijn kale schedel te bedekken kocht hij een pruik met sluik oranjerood haar. Daarom wordt hij door de klas ‘Rooie’ genoemd. Dit verklaart ook gelijk de titel.

Rob Versteeg vertelt dat er Italiaanse mannen werken in de fabriek die vlak bij de school staat. Een paar maanden daarna komt er een nieuwe jongen in de klas. Hij heet Paolo en zijn vader werkt in de fabriek. Paolo past zich snel aan, maar als zijn ouders omkomen bij een auto-ongeluk moet hij terug naar zijn ouderwetse grootouders in Italië. Later blijkt dat Paolo teruggegaan is naar Nederland. Hij houdt zich schuil bij Sjaak, die een kamer heeft in een schuurtje in de tuin van zijn ouders.

De kinderen uit de klas besluiten om Paolo te helpen. In het begin wilden ze het aan niemand vertellen. Nadat de politie op school geweest is besluiten ze om met klasseleraar Mol te overleggen. Die is kwaad, maar hij begrijpt wat er aan de hand is. Uiteindelijk mag Paolo bij Sjaak blijven.

Walter heeft zelf ook zijn zorgen. Zijn vader, die timmerman is, wil dat Walter later zijn werk overneemt. Maar Walter wil dat niet. Hij weet helemaal niet wat hij wil. Daardoor is hij meestal stil en wordt soms plotseling kwaad. Hij bemoeit zich weinig met anderen. Tijdens een werkweek slaat zijn stemming plotseling om, want hij krijgt daar verkering met Linda, een nieuw meisje in de klas.

In de periode tussen de werkweek en de zomervakantie gebeurt er van alles tegelijk. Walter en Linda zijn verliefd op elkaar. Maar Walter is bang dat hij van school af moet om timmerman te worden. Bovendien wordt de experimentele school opgeheven en moet iedereen naar het lyceum. Iedereen, behalve Linda, die niet mag van haar ‘ vader’ (haar moeder is gescheiden en weer hertrouwd). Op een avond bezoekt Mol Walters vader. Toevallig zit Walter onder het raam en luistert stiekem mee. Het gesprek gaat over hem en zijn toekomst. Walter is bang dat zijn vader voet bij stuk zal houden, maar Mol weet hem te overtuigen. Walter mag naar het lyceum en hij kan journalist worden, wat hij sinds een paar weken wil.

In de periode voor de zomervakantie valt Herman uit het raam. Tijdens de werkweek was hij al eens uit zijn bed gevallen omdat hij slaapwandelde, maar nu was het een balkon op de vierde verdieping.

Ook bij Linda zijn er problemen. Haar vader laat steeds duidelijker merken dat hij een hekel heeft aan de kinderen. Daarom wil Linda’s moeder bij hem weg. Dan gaat het mis. Er ontstaat ruzie tussen Linda’s moeder en haar man. Linda moet haar moeder helpen en vindt het beter dat Walter en zij elkaar niet meer zien tot Linda’s moeder bij haar man weg is. Walter ziet tegen de lange, eenzame zomer op. Maar na een maand is Linda terug. Haar ouders gaan scheiden, en Linda en haar moeder gaan verhuizen. Linda mag op het lyceum blijven.

Een paar maanden later kondigt klasseleraar Mol aan dat hij een kind krijgt en van plan is met zijn vrouw naar Engeland te gaan. Omdat er een tweeling geboren wordt brengen Walter en Linda een extra bed bij Mol. Walter geniet van dit moment. Hij is samen met een vrolijke, zingende leraar en zijn even vrolijke vriendin. Hij weet zeker dat hij niet gelukkiger kan zijn. Ondanks het feit dat hij later vaak ongelukkig geweest is, denkt hij bij het woord geluk steeds aan dit moment terug.Beoordeling

Ik vond het een mooi boek, vooral omdat de gevoelens van Walter vaak overeenkomen met de mijne.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen