Boekverslag : Ellen Tijsinger - Word Toch Wakker!
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 722 woorden.

2. Samenvatting

Als Jasmijn met haar twee broertjes Dump en Tim naar huis loopt, gebeurt er een ongeluk. Tim wordt geschept door een auto en moet meteen naar het ziekenhuis toe. Hij ligt in coma. Dit is het begin van een hoop spanningen ellende bij Jasmijn thuis. Haar ouders gaan dagelijks naar het ziekenhuis toe om Tim te bezoeken. Jasmijn probeert dan thuis de boel te runnen maar dat gaat niet altijd even goed. Ze zit erg met haarzelf in de knoop, ze is kortaf en chagrijnig. Gelukkig heeft ze een paar goede vrienden op school: haar beste vriendin Hilde, haar klasgenoot Edwin en een vriend van Edwin, Loek. Jasmijn wordt zelfs verliefd op Loek en het is wederzijds.

Zij helpen Jasmijn door de moeilijke tijd heen van hoop, verwachting en teleurstelling want Tim laat bijna geen verbetering zien. Om Tim te stimuleren om uit zijn coma te komen praat Jasmijn veel met hem. Misschien kan hij het horen. Ze spreekt bandjes in met wat ze heeft beleefd en met zijn lievelingsmuziek. Zo vertelt ze ook over een droom die ze heeft gehad. In die droom wordt Tim weer beter, Jasmijn heeft veel steun daaraan. Ze heeft de droom ook verteld aan Pieter, de man die Tim ondersteboven heeft gereden. Hij is kunstenaar en maakt een hele mooie aquarel van de droom. Die brengt Jasmijn naar Tim toe. Als Jasmijn vertelt aan Tim dat ze een mooie aquarel heeft moedigt ze hem aan om te kijken. Dan komt er een doorbraak, Tim doet zijn ogen open! Dit is het begin van het herstel van Tim.

Na veel angstige maanden blijft Tim toch leven. Hij moet wel alles weer opnieuw leren maar hij zal er waarschijnlijk wel komen.

Tim is wakker.3. Personen: korte typering van de hoofdpersoon of hoofdpersonen.

Jasmijn is de hoofdpersoon omdat je alles door haar ogen ziet. Ze is 12 jaar oud. Ze heeft veel moeite met de situatie. Ze weet niet goed hoe ze op alles moet reageren, ze is erg prikkelbaar. Het gaat op school ook niet erg goed met haar maar gelukkig wordt ze veel geholpen door Loek en Edwin.

Ze vindt het in het begin moeilijk om naar Tim toe te gaan omdat hij er helemaal niet uitziet als haar broertje. Maar ze zet toch door en is dolblij als Tim wakker is.

Tim heeft ook een heel belangrijke rol in het boek. Het gehele boek draait eigenlijk om hem, hij is ziek, ligt in coma en daar vloeien alle problemen uit voort.

4. Thema: korte duiding van de hoofdgedachte ofwel de betekenis achter het verhaal.

Als er iemand in je naaste omgeving erg ziek is, heeft dat een grote impact op je leven.5. Vormkenmerken: is je iets aan titel, taalgebruik, illustraties en structuur opgevallen?

Er zijn geen tekeningen in het boek. Alleen op de kaft staat een tekening waar je verschillende mensen (waarschijnlijk Jasmijn, Dump, Tim en Pieter) opziet. Ook een auto en het ziekenhuis staan erop.

De titel is erg goed, steeds wordt er gebeden zelfs gesmeekt dat Tim maar wakker mag worden uit zijn coma.

De structuur is verder erg helder en overzichtelijk.

Het taalgebruik is prima, Ellen Tijsinger weet precies de goede toon te treffen en de juiste sfeer te creƫren.

B. Beoordeling van het kinderboek

1. Ben je door het boek gegrepen; waardoor kwam dat?

Ik vond het een prachtig boek. Ik heb het in een ruk uitgelezen, ik kon het niet meer wegleggen. Het is zo triest wat er met Tim gebeurt, je leeft intens mee. Alles is heel herkenbaar geschreven.2. Kreeg je bij het lezen sympathie of antipathie voor bepaalde personages?

Je hebt eigenlijk voor iedereen wel sympathie, je merkt dat iedereen het er heel erg moeilijk mee heeft en je leeft dus met iedereen mee. Alleen in het begin weet je even niet wat je met Pieter aanmoet, de man die Tim heeft aangereden. Maar dan merk je dat ook hij hier erg onder lijdt en vind je hem toch sympathiek.3. Ken je andere boeken van deze schrijver? Vond je die beter of minder?

Ik heb ook Nikolaj eens gelezen. Dat boek vond ik ook erg goed. Maar dat is te lang geleden om nu te kunnen zeggen of ik dat boek beter of minder vind.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen