Boekverslag : Henk Van Kerkwijk - Pest
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 689 woorden.

Samenvatting

In de veertiende eeuw na Chr. leeft in Italië een jongen, Allesandro genaamd. capitana Braggartelli en een visdief die voor priester speelt, .beschuldigen hem ervan de pest in het stadje te hebben gebracht en dus de pestduivel te zijn. Alessandro’s pleegouders overlijden en hij gaat naar kennissen toe, onder wie Klaas, met wie hij vlucht. Dan gaan ze naar een boerderij waar familie woont en duiken daar onder. Ook hier breekt de pest uit. De boerendochter Lucia waarmee Alessandro later zou trouwen krijgt helaas ook de pest. Als de groep van Braggartelli ook deze schuilplaats heeft ontdekt, vluchten Alessandro, Lucia, Klaas en de oude heraut Chester samen. Ze verschuilen zich in een oude kolenbranders hut. .Lucia overlijdt daar alsnog aan longontsteking. Klaas, Chester en Alessandro besluiten naar Milaan te gaan om een brief van de bisschop te halen met het bewijs dat Alessandro geen pestduivel is.


Op weg daar naar toe komen ze een groepje kunstenmakers tegen die met hen mee reizen. Onderweg komen ze steeds maar weer de pest tegen en telkens vluchten ze weer weg van die plek. Na drie weken reizen komen ze in Milaan aan. Dan gaan ze op zoek naar sinjoor Moro. Deze was namelijk bij het moment dat Alessandro gevonden werd en kan dus bewijzen dat Alessandro geen duivel is. Moro tekent een verklaring. De bisschop vinden ze niet want deze blijkt naar Avignon te zijn gevlucht.


Nadat ze ook hier ontdekt worden door de Compagnie van Braggartelli vluchten ze naar Avignon om daar een verklaring van de bisschop te verkrijgen. De pest heerst al in Avignon als ze er aankomen. Na een hele tijd zoeken vinden ze de bisschop. Ze vertellen hem het verhaal van Alessandro. Ze krijgen hem zover dat hij zelf het Pauselijk leger achter de Compagnie aanstuurt. Eindelijk is bewezen dat Alessandro niets meer is dan een gewone jongen die vals beschuldigd is van duivelse praktijken. Er valt een last van zijn schouders.


Tijd, plaats

Dit verhaal speelt zich af in de middeleeuwen, tussen 1350 en 1450. Achtereenvolgens in Italië en Frankrijk., Het grootste deel van het verhaal speelt echter in Italië, voornamelijk in Genua en Milaan.


Onderwerp

In de middeleeuwen wist nog niemand wat over de pest. Ik denk dat de schrijver duidelijk wil maken hoe erg deze ziekte was, dat ze er in die tijd nog helemaal niks aan konden doen en dat in hun gedachten het iets met de duivel te maken had. Alessandro had de pech dat Braggartelli zijn vader niet kon uitstaan en hem dus ook niet. Allesandro had een litteken en dus was er een bewijs dat hij een pestduivel was!!?


Spelers

Alessandro: Is een jongen van 13-16 jaar schat ik, vrij rustig maar toch wel voor zichzelf opkomend.


Klaas: Is een oude Vlaamse man die in Italië is verzeilt en zijn hart geeft aan een kind waarvan hij nog niks wist en met hem naar reist Frankrijk.


Chester: Is een man die al In de tweede helft van zijn leven zit en de jonge Alessandro heeft opgevoed. Hij is een ouwe zuipschuit en hij heeft van die rare acties dat hij zomaar in slaap valt.


Schrijfstijl

De auteur schrijft door de ogen van Alessandro maar niet in de ik vorm. Het verhaal loopt vrijwel helemaal chronologisch met af en toe een uitstapje terug in de tijd. De schrijver heeft niet zoveel oog voor de omgeving en de natuur. Wel vond ik dat hij heel veel aandacht heeft voor de kermisklanten die halverwege het verhaal opduiken, deze hadden ook na Milaan weer een andere kant op kunnen gaan maar reisden vervolgens het hele boek mee!


Titel

Pest slaat eigenlijk op het hele boek, want de hele tijd wordt je geconfronteerd met het feit dat er veel mensen sterven aan de pest en ze proberen er ook telkens iets aan te doen wat niet meevalt trouwens.


Eigen mening

Ik vond het een leuk boek al had ik wel even problemen met het begin. Maar toen ik er een maal door heen was vond ik het een gaaf boek. Het is interessant om te lezen over hoe erg deze dingen vroeger waren.

;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen