Boekverslag : John Grisham - The Client / De Client
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1118 woorden.

Samenvatting

Mark is elf jaar oud, woont met zijn moeder en jongere broertje in een woonwagen. Zijn ouders zijn gescheiden, zijn vader sloeg vroeger zijn moeder en Mark en Ricky, nu heeft het gezin geen last meer van hem. Dianne is een lieve moeder maar door haar zware en slecht betaalde werk in een fabriek komt ze vaak laat thuis.

Er is een rechtszaak bezig over de moord van de Amerikaanse senator Boyd Boyette door seriemoordenaar Barry Muldanno. De advokaat van de schuldige heet Jerome Clifford . Deze laatste heeft zelfmoord gepleegd, en Mark en Ricky zijn hiervan getuige geweest.

Mark, elf jaar oud, gaat met zijn broertje naar het bos om te roken. Vanuit hier zien de twee een auto staan op een afgelegen plek aan de rand van het bos. Ze zien dat de advokaat zichzelf probeert te vergassen door middel van een slang die aan de uitlaat zit, in de auto te steken. Als Mark een paar keer stiekem de slang eruit haalt en de man hem betrapt komt hij in de auto terecht. hier vertelt Jerome hem van wie hij de advokaat is, wat zijn klant heeft gedaan en ook waar het lichaam van de vermoorde senator ligt verborgen. Intussen probeert Ricky met grote angst zijn broer te helpen door de slang er weer uit te halen. Verscheidene keren wordt Mark geslagen door de advokaat. Nadat hem het hele verhaal is verteld weet hij te ontsnappen. Maar de advokaat is nog niet dood, en Mark, die helder blijft en goed nadenkt, en de bange Ricky blijven op de auto letten. Dan komt de advokaat uit de auto en pleegt zelfmoord door een pistool in zijn mond te steken.

Mark en Ricky rennen naar huis, waarna Ricky lange in schoktoestand verkeert en Mark anoniem het alarmnummer belt, en als zijn moeder en de politie komen vertelt hij niet de waarheid, alleen dat hij een man dood heeft zien liggen. Kort daarna wordt Ricky naar het ziekenhuis gebracht, hij knapt niet op.

Dianne is dag en nacht bij Ricky- ze troost, knuffelt hem, maar Ricky reageert niet. Ricky wil maar niet wakker worden, kreunt en mompelt steeds. Soms wordt hij heel even wakker maar valt dan meteen weer in slaap. Met z’n drieen wonen ze in het ziekenhuis.

Voorpagina’s van alle kranten staan vol met artikelen over Mark, de zelmoord en de zaak Boyd Boyette. Mark wordt steeds wordt gevraagd door de politie over wat hij heeft gezien, want de FBI heeft een onderzoek ingesteld over de zelfmoord van de advokaat. De FBI weet al precies wat voor gegevens Mark achterhoudt: ze willen weten wat Clifford aan Mark over de moord en het lijk van Boyd Boyette verteld heeft. Maar Mark durft niemand de waarheid te zeggen, zelfs niet tegen zijn moeder met wie hij zo’n goede band heeft, uit angst voor Barry en z’n maffia-mannen.

Als Mark genoeg krijgt van liegen, en genoeg heeft van zo’n belangrijk geheim dragen waar iedereen achter wil komen, zoekt hij een advokaat en belandt hij bij Reggie. Deze behandelt veel kinder-mishandelingen, gebroken gezinnen, enz. Samen met Reggie weet Mark redelijk de pers op afstand te houden en de FBI niet te veel te vertellen. Reggie weet goed hoe ze de FBI aan moet pakken.

De zaak Boyd Boyette gaat ook door, de seriemoordenaar heeft een nieuwe advokaat ingehuurd, en Barry stuurt meerdere professionals naar Memphis, waar Mark Sway woont, in de omgeving van de zelfmoord, vlakbij waar Mark woont zelf zit hij in New Orleans, om Mark even te laten schrikken, zodat er geen informatie vrijkomt waar de FBI achter wil komen. Barry Muldanno vertrouwt de hele zaak niet en stuurt wat mannen om Mark even te laten schrikken. Een van deze mannen doet dit door Mark in de lift te dreigen met een mes, het feit dat er nog meer doden kunnen vallen, en ook een ingelijste foto uit de woonwagen van het gezin. Ook geeft Barry de opdracht om de trailer van de familie Sway aan t steken en zo raken ze hun huis kwijt.

Dianne, die het sowieso al heel moeilijk heeft met Ricky en natuurlijk Mark die haar de hele waarheid nog niet heeft verteld, hoort van haar werk dat ze haar slecht betaalde en zware baan kwijt is, hiervoor komt Reggie te hulp. Ze gaat naar de fabriek waar Dianne werkt, klaagt daar over het salaris, de slechte omstandigheden, en natuurlijk over het feit dat Dianne ontslagen is omdat ze in het ziekenhuis zit met haar zoon, en regelt een hoger salaris, andere werkomstandigheden, dat het salaris wordt doorbetaald terwijl Diane in het ziekenhuis zit, en zelfs een wekelijks bosje bloemen. Zo is Reggie een hele toegewijde advokaat. Mark neemt ze dan ook wel eens mee naar huis, daar wordt hij flink verwend door haar moeder.

Na een tijdje te hebben geworsteld met mogelijkheden om informatie uit Mark te halen wordt Mark naar het Juvenile Detention Centre gebracht omdat hij niet mee wil werken aan ‘t onderzoek van de FBI; zolang hij niet de waarheid vertelt, komt hij er niet uit. Na een tijdje, na een paar keer met de rechter en de FBI gesproken te hebben, vertelt Mark wel wat de advokaat tegen Mark had gezegd,maar niets over de moord, zijn client of het lijk. De FBI biedt het gezin een nieuw leven aan, dat ze dus een nieuwe identiteit krijgen en gaan verhuizen. Mark doet in `de gevangenis’ net of hij heel ziek is zodat hij naar het ziekenhuis gebracht moet worden. Mark ontsnapt uit het ziekenhuis en haalt Reggie over om naar de plaats de rijden waar het lijk begraven ligt, intussen wordt Mark overal gezocht, wat Barry ook bang maakt. Barry wil dan ook dat het lijk opgegraven en verplaatst wordt.

Die nacht graven Barry’s mannen het lijk op, ook als Mark met Reggie wil gaan kijken. Als Mark merkt dat ze niet de enige belangstelligen zijn, gooit hij een steen in het ruit van de buren, waardoor het alarm afgaat en de mannen wegrennen. Mark en Reggie gaan kijken naar het lijk en als ze het gezien hebben, gaan ze weg.

Reggie regelt de zaakjes zo, dat de FBI het gezin in het Witness Protection Program stopt inruil voor de plaats van het lijk. Dianne krijgt een nieuwe, goed betaalde baan, Ricky gaat naar een goed ziekenhuis, ze krijgen nieuwe namen, ze verhuizen ver weg.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen