Boekverslag : Evert Hartman - Buitenspel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 959 woorden.

Algemeen1. naam:

2. datum van inleveren: vrijdag 24 november 2000.

3. Titel: Buitenspel.

4. auteur: Evert Hartman.

5. soort boek: het is een avonturenboek, en het boek is realistisch.

6. jaar van uitgave: 6e druk 1993.

7. uitgeverij: lemniscaat Rotterdam.

8. aantal bladzijden 172.Opbouw9. het boek bestaat uit 24 hoofdstukken.

De hoofdstukken zijn niet getiteld.

10. behalve de voorkant zijn er geen illustraties.

Deze illustratie past goed bij het boek, de meeste belangrijke personen staan er op.Inhoud11a. hoofdpersoon: Floris Kooyman, hij is een aparte jongenen heeft maar een vriend. In de klas is hij een buitenbeentje, omdat hij zich anders gedraagt dan de meeste jongens. Zo houd hij bijvoorbeeld helemaal niet van sport, en heeft hij andere kleding aan. Maar hij ontdekt wel dingen die zich thuis afspelen.

Zijn hobby is toneelspelen, hij wil later ook acteur worden.

11b. Floris sprak mij het meest aan, ondanks dat hij anders is dan de rest en zijn klasgenoten maar domme ‘wezens’ vind, red hij zich goed.

12. er zijn 2 problemen in het boek:

- floris gedraagt zich anders dan zijn klasgenoten daardoor komt hij vaak in de problemen.

- In hun huis worden kamers verhuurd, een van die kamers is gehuurd door meneer de jong, hij heeft Floris vader overgehaald samen met hem de belasting te onderduiken.

13. Samenvatting:

floris is op school een goede leerling. Hij haalt ook vaak hoge cijfers, maar hij heeft maar een vriend. Arjen, Arjen woont in de keulse wijk een buiten wijk van de stad. Het is de armste wijk van de stad. In de klas is floris niet echt een meeloper, hij is erg op zichzelf. Hij woont in een groot huis samen met zijn ouders en zijn 2 zussen Sonja en Astrid. De ouders van floris verhuren kamers van hun huis.Het verhaal begint op school.

Ravelli (de franse leraar) deelt de repetities uit bijna iedereen heeft een onvoldoende behalve floris en nog een paar kinderen. Arjen heeft het laagste cijfer een 1. Mede daardoor ziet arjen het niet meer zo zitten op school, hij zegt tegen floris dat hij van school af wil hij vind dat hij wil werk kan zoeken, hij is toch immers al 16? Toen floris bij arjen langs ging zag hij 2 ongure personen lopen arjen vertelde hem dat hij daar maar geen ruzie mee moest krijgen, anders had je echt een groot probleem. Toen floris thuis kwam zag hij net de jong (een huurder) naar binnen gaan als hij binnen is gaat hij huiswerk maken. Als hij een uur later beneden komt hoort hij de jong en zijn vader praten, ze praten er over om de belasting te ontduiken. Floris weet niet wat hij er mee aan moet en vertelt het tegen pauline (ook een huurder) pauline zegt dat hij het maar tegen zijn moeder moet vertellen. Hij doet dit dan ook. Als zijn moeder dit tegen zijn vader vertelt, zegt zijn vader dat het allemaal wel mee valt hij wil allen hun geldzorgen wat verminderen. Een veel mensen doen het dus waarom hun niet.Een paar dagen later krijgt zijn vader een hartinfarct. De ambulance is er snel en neemt zijn vader mee naar het ziekenhuis. Na een paar dagen gaat het alweer wat beter met zijn vader. Thuis ontmoet floris de Jong die tegen hem zegt, als je ook maar iets vertelt heb je echt een heel groot probleem.. Als floris s’avonds bij zijn vader op bezoek gaat geeft hij hem een brief over die belastingsfraude, deze brief moet hij aan de baas van zijn vaders werk geven. De volgende dag besluit hij om die brief even te gaan brengen. Maar onderweg word hij ontvoerd door 2 handlangers van de Jong, het zijn de 2 mannen uit de keulse wijk. Hij wordt opgesloten in een loods en heeft allen wat eten gekregen. Twee dagen later komen ze hem weer ophalen hij moet mee in de auto. In de auto gooit floris een steen, die hij stiekem had meegenomen naar het hoofd van de bestuurder. Die schrikt daar zo van dat floris kans ziet uit de auto te springen. DE politie is snel ter plekke en arresteert de boeven die even verderop tegen een andere auto zijn opgereden. Als hij een paar dagen later op school komt vindt iedereen hem een echte held, en hij heeft nu ook meer vrienden dan ooit!14. het verhaal speelt zich thuis, op school, en in de stad af.

15 Het verhaal speelt zich in onze tijd af.Over de schrijver16. Evert hartman werd op 12 juli 1937 geboren in dedemsvaart. Hij kwam uit een gereformeerd gezin en vond dat de regels in verband met de godsdienst veel te streng waren, maar hij is zijn hele leven zeer gelovig gebleven.

Na zijn eindexamen van het middelbaar onderwijs moest Evert Hartman in militaire dienst. Daarna ging hij in Utrecht sociale geografie studeren. Al tijdens zijn studie werd hij leraar aardrijkskunde in hoogeveen. Lange tijd bleef hij schrijven en werken combineren, maar sinds 1992 wijdde hij zich volledig aan het schrijven. Hij is in 1965 getrouwd en had 2 zonen. Zijn hobby’s waren pianospelen, tekenen, tennissen, fotograferen, en filmen. Op 7 april 1993 is hij op 56 jarige leeftijd overleden.Eigen mening17. Ik heb dit boek gekozen omdat ik al meerdere boeken van Evert Hartman had gelezen, en de titel sprak mij aan ik vind het dan ook een hele bijpassende titel. Ik vond het een goed, mooi, realistisch en spannend boek. De schrijfstijl was fijn. Ik vond het een goed slot alles kwam weer goed. Kortom ik vond het een leuk boek om te lezen.BronnenDeze bronnen heb ik gebruikt:

- ABC van de jeugdliteratuur

- Encarta encyclopedie

- Internet, www.schrijversnet.nl

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen