U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Louis Paul Boon - Menuet.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=14755 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1018 woorden.

3.1 Primaire gegevens van het werkAuteur: Louis Paul Boon

Titel: Menuet

Ondertitel: -

Verschenen in: 1948

Aantal blz.: 1443.4 Eerste reactie achterafHet viel een beetje tegen. Het taalgebruik was iets minder rauw dan ik had verwacht, maar nog net zo rechtstreeks. Wat ik jammer vond was dat Louis Paul Boon in dit boek veel minder rauw was vergeleken met Mijn kleine oorlog. Dat het bovenste kwart steeds een krantenartikel was en de rest gewoon het verhaal vond ik in eerste instantie een beetje vreemd. Maar af en toe komen stukjes uit die krantenartikelen (vrij subtiel) terug in het verhaal. Bovendien spaart de man in het boek krantenartikelen.3.5 Korte samenvatting van de inhoudHet verhaal speelt zich af in een huishouden. Een man, een vrouw hebben een huishoudster en krijgen ook een kind. De man werkt in vrieskelders en trekt zich thuis vaak terug in zijn rommelkamertje om sensationele krantenknipsels te verzamelen. Hij houdt wel van zijn vrouw, maar voelt zich meer aangetrokken tot het huishoudstertje. Vooral als hij er achter komt dat zij hetzelfde over de wereld denkt als hij. Als zijn vrouw zwanger wordt kan hij dat niet goed begrijpen en het idee van de bevalling maakt hem angstig. Later blijkt dat zijn vrouw zwanger is geworden van haar zwager. De vrouw staat afkerig tegenover seks en het lichaam. Ze is vrij gelovig, ze houdt van haar man en is bezorgd over hem. Ze werkt erg hard om maar iets te doen te hebben. De vrouw denkt duidelijk anders over de wereld dan haar man en het dienstmeisje. Het meisje is niet gelovig, ze spot er zelfs mee. Ze vindt het leuk anderen te shockeren. Hard werken doet ze niet, ze laat dingen vallen om die vervolgens weer op te rapen, af en toe poetst ze her en der iets. Zij voelt zich ook aangetrokken tot de man.

Het verhaal bestaat uit drie delen. In “De vrieskelder” vertelt de man hoe hij alles beleefd, in “Mijn planeet” vertelt het meisje hetzelfde vanuit haar beleving en in het laaste deel, “Het eiland” vertelt de vrouw weer hetzelfde, maar weer vanuit een andere beleving.4.1 Tijd en ruimteHet verhaal speelt zich af in de tijd dat het geschreven is. Elk deel verloopt chronologisch, maar in totaal is het boek dat uiteraard niet. Soms is er sprake van versnelling. De ruimte is vrij beperkt, eigenlijk speelt het af in één huishouden. Af en toe zijn er natuurlijk ook andere ruimtes even van belang, maar echt belangrijk zijn ze niet.4.2 De wijze van vertellenGeschreven vanuit het “ik-perspectief”, met in elk van de drie delen een andere “ik”. Geen van de drie personages heeft een naam, alleen een ‘functie’: “de man”, “de vrouw” en “de huishoudster”. Alle drie vertellen ze hetzelfde verhaal, maar uiteraard vanuit een eigen beleving.4.3 SpanningOok dit boek was niet erg spannend, maar weer wel boeiend. Na het lezen van het eerste deel ken je het verhaal, maar bij het lezen van de andere twee delen is dat niet vervelend, het wordt er dus niet langdradig van. Ik was na het lezen van het eerste deel juist benieuwd hoe de andere personen het geheel hadden beleefd. De delen werden eigenlijk steeds een beetje spannender omdat je steeds meer wist hoe het allemaal in elkaar stak.4.4 Thema en motievenAangezien alle personen erg eenzaam zijn is “eenzaamheid” het hoofdthema van het boek. Vooral de man voelt zich een gewoon mens in een groep van heel erg veel mensen. Het idee niks voor te stellen benadrukt de schrijver door niemand een naam te geven. De vrieskelders waarin hij werkt staan symbool voor de koude samenleving waar hij zich van af wil sluiten. Die wereld vind je ook terug in zijn krantenartikelen, die meestal over gruwelijke daden gaan.

Het deel van het meisje heet “Mijn planeet”. Zo ziet het meisje de realiteit: ze kijkt vanaf haar planeet naar de mensen. Ook hier komt dus de eenzaamheid weer in terug.

De titel van het derde deel, van de vrouw, is “Het eiland”, ook hieruit blijkt weer de eenzaamheid.

Een ander thema is de zinloosheid van het leven, alle drie hebben ze geen idee waarom ze leven, ze twijfelen hier veel over.

De motieven zijn kilte, onbereikbaarheid, non-communicatie, afzondering en afgesloten wereldjes. De motieven vind je ook terug in de titels van de drie delen.4.5 PersonagesEr zijn eigenlijk maar 3 personen in het boek die er echt toe doen:- De man

hij is werkzaam in de vrieskelders en is een paar jaar getrouwd. Samen hebben ze een kind. Hij verzamelt plaatjes die in chocoladerepen zitten en hij verzamelt krantenknipsels over zaken die hem intrigeren. Hij houdt van jonge meisjes en bekijkt hun jonge dienstmeisje terwijl zij werkt. Na zijn werk trekt hij zich altijd terug op zijn rommelkamertje. Hij is eenzaam en begrijpt niet goed wat hij op de wereld doet.- De vrouw

Zij is een hardwerkende vrouw, die een hulp in het huishouden heeft. Zij heeft een kind met haar man. Volgens haar man is ze niet echt een vrouw, je ziet het allen maar aan haar figuur. Ze moet niets hebben van alle zaken die haar herinneren aan de oorsprong van de mens. Ze heeft een afkeer van seksualiteit en is erg slordig met haar uiterlijk en kleding. Ze krijgt iets in de gaten van de relatie van haar man met het dienstmeisje. Ook zij leeft vrij geïsoleerd.- Het dienstmeisje

Zij werkt onder het strenge regime van de vrouw des huizes. Zij merkt dat de man steeds naar haar kijkt, maar zegt niets. Ook zij verzamelt de plaatjes. Het meisje symboliseert de jeugd; de kennis die men haar op school wil bijbrengen vindt ze stompzinnig. Zij heeft veel met de man gemeen; sexuele verlangens, twijfels over het leven en vooral een teruggetrokken bestaan.4.6 Titel, ondertitel en mottoDe titel wordt deels al voor het begin van het eerste deel verklaard:Menuet: Oorspronkelijke Franse dans van langzame,afgemeten statige bewegingen in ¾ maat. Van Dale's WoordenboekHet is een dans die met een drietal wordt uitgevoerd. Dat is natuurlijk vrij eenvoudig door te trekken naar het boek. Op de laatste pagina’s vergelijkt de vrouw hun eigen situatie met een dans: “Ook zij (het dienstmeisje) was in de dans getreden, ook zij was van toeschouwster medespeelster geworden.”
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen