Boekverslag : Cynthia Voigt - Onder De Blote Hemel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 771 woorden.

Titel: Onder de blote hemel.

Auteur: Cynthia Voigt.

Uitgever: Querido 1985, tweede druk

Vertaling: Machteld Sagt.Ik heb dit boek gekozen, omdat een vriendin van mij me zei dat het een heel mooi boek was. Ik won begin 1999 een prijsvraag van de kinderboeken winkel en als prijs mocht ik daar een boek uitzoeken. Ik heb voor de verhalen bundel “ de Tillermans” van Cynthia Voigt gekozen waar ook dit verhaal in stond.Mijn eerste reactie is dat ik het een heel mooi boek vind, omdat je je goed kunt verplaatsen in de gevoelens van de hoofdpersonen. En omdat ik het een heel mooi verhaal vond.De Tillermans is een gezin die bestaat uit: de moeder, Liza Tillerman, De oudste dochter, Dicey Tillerman, de pientere zoon, James, Het stille meisje Maybeth, en de zeurende Sammy. Vader Tillerman is al vlak na de geboorte van Sammy vertrokken.

Met z’n vijven zijn ze op weg naar een tante van Liza, tante Cilla in bridgepoort, tot Liza haar kinderen in de steek laat in de auto. Na een aantal dagen wachten blijkt dat de moeder van de kinderen niet terug komt. Dicey neemt de leiding en besluit naar Bridgepoort te lopen. Ze hebben een zware tocht en weinig geld om eten te kopen.

Aangekomen in bridgepoort blijkt dat Tante Cilla in het voorjaar is overleden. De dochter van tante Cilla woont nu in het huis, nicht Eunice. De kinderen hebben weer onderdak want ze wonen nu tijdelijk bij nicht Eunice, Ze geven hun moeder op als vermist en een korte tijd daarna krijgen ze te horen dat hun moeder in een inrichting zit. Nicht Eunice is berijd om de voogdij op zich te nemen, bijna hebben de kinderen weer een thuis tot dat Dicey toch liever met haar broertjes en zusje naar haar oma in boston reist.Het boek is fictie maar het ligt heel dicht bij de werkelijkheid, daarom spreekt het mij ook heel erg aan. In het boek komt heel duidelijk naar voren hoe ieder persoon in elkaar zit. En je merkt al gauw dat ieder kind eigenlijk gewoon een moeder nodig heeft.

Het boek kwam langzaam opgang, de eerste 50 bladzijde kom je moeilijk doorheen. Maar zodra de kinderen dan echt op weg zijn naar Bridgepoort wordt het een meeslepend verhaal waar je gemakkelijk doorheen leest. Het enige wat ik minder vond is dat het eenopen einde heeft, maar dat sluit zo wel weer goed aan op het tweede verhaal in de verhalen bundel “samen onderdak”.

De kinderen hebben een duidelijk doel, ze willen naar tante Cilla en tijdens de reis er naar toe gebeuren er leuke en minder leuke dingen. Je kunt je goed inleven in hoe de kinderen zich voelen, dat komt door dat het ook verteld wordt door de kinderen zelf, ze vertellen wat er op dat moment door hun hoofd gaat.Zoals ik al eerder schreef, dit onderwerp spreekt mij heel erg aan. Omdat dit soort boeken altijd heel dicht bij de werkelijkheid zitten. Ook vond ik het leuk dat je nog niet uit de titel kunt opmaken waar het boek over gaat, dus dat het heel verassend is wat er gaat gebeuren.

In het begin van het boek gebeurt er weinig, daardoor is het begin erg langdradig en saai. Maar verderop in het boek komen ze steeds weer in een nieuwe situatie, en gebeurd er veel en dat maakt het saaie in het begin weer helemaal goed.

Het boek is duidelijk en volgbaar. De gebeurtenissen zitten in een logische volgorde in elkaar, ook is het duidelijk waarom iets gebeurt. De meeste dingen die gebeuren zijn dramatisch, kinderen die rondzwerven is nou niet bepaald humoristisch. Sommige dingen zijn spannend en tussendoor zit er af en toe humor in, maar over het algemeen is het een dramatisch verhaal. Ik vind het dus een triest verhaal, en ik kan me voorstellen dat kinderen die dit in het echt meemaken heel depressief worden.

De karakters van de personen in dit boek komen allemaal duidelijk naar voren en iedere karaktertrek komt wel een keer aan bod en iedereen werkt mee aan een oplossing.Alles bij elkaar vind ik het een mooi boek waar duidelijk in naar voren komt wat het doel is van de hoofdpersonen. De opbouw is goed, behalve dat het traag begon. Je leert alle personen kennen door dat goed duidelijk word gemaakt hoe ieder persoon in elkaar zit. Het taal gebruik past bij ieder persoon, een jong meisje praat niet als een hooggeleerde volwassene, en dat is hier dus heel helder wie wat zegt. Het is duidelijk op geschreven, en makkelijk te volgen. Dus een echte aanrader.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen